Menu

Έρευνα: Το Facebook μάς δυσκολεύει να ξεπεράσουμε τους πρώην μας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 90% των φρεσκοχωρισμένων δεν κόβουν όλους τους δεσμούς με τους άλλοτε συντρόφους τους. Αντίθετα, παρακολουθούν τις κινήσεις τους μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Όλη αυτή η διαδικασία κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συναισθηματική τους ανάρρωση.

Το τέλος μιας σχέσης, είτε προέκυψε από εμάς είτε από το σύντροφό μας, είναι σίγουρα μια ψυχοφθόρα κατάσταση, και χρειάζεται χρόνος -κάποιες φορές λίγος, άλλοτε πάλι περισσότερος- για να ξεπεραστεί και να πάρει ο καθένας το δικό του, ξεχωριστό πλέον δρόμο.
Κάποτε, στην προσπάθειά μας να κόψουμε κάθε δεσμό με τον πρώην μας, το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να μην του τηλεφωνήσουμε ποτέ ξανά (άντε, και να μην του στείλουμε mail). Έτσι, δεν ερχόμασταν σε επαφή μαζί του, ούτε μαθαίναμε τι κάνει, πού πάει κ.λπ. Από τη στιγμή, όμως, που το Facebook μπήκε στη ζωή μας, τα πράγματα φαίνεται πως έγιναν πιο περίπλοκα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπρουνέλ στο Λονδίνο, υπάρχει άφθονος, πρόσθετος πόνος για όλους όσοι καταλήγουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των πρώην τους στο γνωστό site κοινωνικής δικτύωσης. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν 464 άτομα σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ρώτησαν τους εθελοντές για τη συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσαρμογή τους έπειτα από ένα χωρισμό, ενώ οι παράγοντες που αξιολογήθηκαν ήταν η επιθυμία τους (όχι μόνο η ερωτική) για τον πρώην σύντροφό τους, τα αρνητικά συναισθήματα, η αποδοχή της νέας κατάστασης και η ικανότητά τους να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Επιπλέον, καταγράφηκαν οι συνέπειες από την επαφή μέσω Facebook με τον πρώην σύντροφο, αλλά και η παρακολούθησή του μέσω αυτού. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρόκειται για αληθινή, διαδικτυακή επικοινωνία, αφού ο ένας μπαίνει και ελέγχει τις αναρτήσεις και τα like του άλλου.
Βάσει των απαντήσεων λοιπόν, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ένας στους τρεις χρήστες του Internet το χρησιμοποιεί για να ελέγχει τις κινήσεις του πρώην του, αλλά και ότι η διαδικτυακή επαφή κάνει πιο δύσκολη την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων που προκύπτουν από το χωρισμό.

«Όπως συμβαίνει και στην αληθινή ζωή, η επαφή με τους πρώην συντρόφους μπορεί να εμποδίσει κάποιον να τον ξεπεράσει, να νιώσει καλύτερα και να προχωρήσει στη ζωή του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την εικονική επαφή μέσω διαδικτύου» ανέφερε η δρ. Μπρέντα Γουάιντερχολντ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οντάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χωρισμένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα -για την ακρίβεια το 90%- κάνουν φύλλο και φτερό το timeline των πρώην τους στο Facebook.
Συμπέρασμα: Όσο δύσκολο και αν σας είναι, πατήστε το κουμπί της διαγραφής!