Έρευνα: Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απάντηση βρίσκεται σ' ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Αυτό είναι τελικά υπεύθυνο για την έντονη έλξη που νιώθουμε για κάποιο άτομο λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την πρώτη μας συνάντηση.

Elle 09 Νοε. 12
Έρευνα: Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά;

Έχει τύχει ποτέ να σας μαγνητίζει κάποιος εντελώς άγνωστος με το βλέμμα του, η καρδιά σας να χτυπά δυνατά, τα χέρια σας να ιδρώνουν και οι αισθήσεις σας να οξύνονται; Αν ναι, τότε ίσως ανήκετε σε αυτούς που έχουν βιώσει την εμπειρία ενός κεραυνοβόλου έρωτα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που δεν δέχονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως, για να αισθανθεί κάποιος έλξη για το άλλο φύλο, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα από την αρχική γνωριμία.

Ερευνητές του Trinity College στο Δουβλίνο έρχονται με την πρωτότυπη μελέτη τους να επιβεβαιώσουν εκείνους που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Όπως διαπίστωσαν, ο έσω προμετωπιαίος φλοιός (περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου) είναι ο υπεύθυνος για το ξαφνικό καρδιοχτύπι. Αυτός είναι που διαμορφώνει αστραπιαία την κρίση μας και, μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, μας υποδεικνύει ποιο είναι το άλλο μας μισό.

Πώς οδηγήθηκαν όμως σε αυτό το συμπέρασμα οι Ιρλανδοί ειδικοί; Στην έρευνά τους συμμετείχαν εθελοντές, άντρες και γυναίκες, που στο σύνολό τους ήταν ελεύθεροι και ετεροφυλόφιλοι. Κάποιοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) ενώ κοιτούσαν ορισμένες φωτογραφίες των ατόμων που επρόκειτο να συναντήσουν σε μια επόμενη φάση. Την ίδια στιγμή οι ερευνητές αξιολογούσαν τον καθένα με βάση μια κλίμακα από το 1 έως το 4 (όπου το 4 σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες είχαν μεγάλη επιθυμία για το ραντεβού).
Το επόμενο στάδιο περιλάμβανε μια βραδιά speed dating, στο πλαίσιο της οποίας οι άντρες θα συναντούσαν τις γυναίκες και θα συζητούσαν με την καθεμία ξεχωριστά επί 5'. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ζητήθηκε από όλους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια όπου θα ανέφεραν το πρόσωπο που  ήθελαν να ξαναδούν.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: Τα άτομα που είχαν ενδιαφερθεί περισσότερο για κάποιον από τους εικονιζόμενους στις φωτογραφίες του πρώτου σταδίου, όπως άλλωστε έγινε φανερό και από τη fMRI, ένιωσαν κάτι αντίστοιχο και στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 63%. Όπως και να έχει, ακόμη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκούσε κάθε ραντεβού-αστραπή, όλοι δήλωσαν ότι είχαν καταλήξει στο άτομο που τους είχε κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον.

«Γελάσαμε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης και ελπίζουμε κάποια στιγμή να λάβουμε και ένα προσκλητήριο γάμου. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί» ανέφερε με χιούμορ ο Τζέφρι Κούπερ, υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας και ερευνητής στο Trinity College. Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των… ερωτικών κρίσεων και αποφάσεων σημειώνεται έντονη κινητικότητα σε μια περιοχή που βρίσκεται στον έσω προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη λήψη των καυτών αποφάσεων.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: