Γιατί είναι καλύτερο να κόβουμε τις κακές συνήθειες ταυτόχρονα;

Μέχρι τώρα οι ειδικοί σύστηναν να κάνουμε μία ριζική αλλαγή στη ζωή μας κάθε φορά. Όμως μια νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη συμβουλή.

Elle 25 Μαΐ. 16
Γιατί είναι καλύτερο να κόβουμε τις κακές συνήθειες ταυτόχρονα;

Προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και ταυτόχρονα να χάσετε τα περιττά κιλά; Η συμβουλή που δίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να επιδιώκετε τους στόχους σας έναν έναν, γιατί διαφορετικά ενδεχομένως να μειώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο μια καινούρια μελέτη κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα: ότι ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να επιχειρούμε να απαλλαγούμε με τη μία απ' όλες τις κακές συνήθειες, αντικαθιστώντας τες παράλληλα με καλές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα ζήτησαν από μια ομάδα φοιτητών να μεταμορφώσουν εντελώς τη ζωή τους για μερικές εβδομάδες. Οι σπουδαστές, συγκεκριμένα, ξεκίνησαν εντατική άσκηση, διαλογισμό, άρχισαν να παρακολουθούν ομιλίες για τη σωστή διατροφή και τον ύπνο και να κρατούν καθημερινό ημερολόγιο για το μενού, το workout, τις ώρες ύπνου και τη διάθεσή τους. Έξι εβδομάδες αργότερα είχαν βελτιώσει τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές επιδόσεις τους (τα πήγαν καλύτερα σε τεστ αναλυτικής σκέψης και μνήμης), είχαν σαφώς ανεβασμένη διάθεση, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, ενώ εγκεφαλογραφήματα που έγιναν έδειξαν εντονότερη δραστηριότητα σε περιοχές που συνδέονται με την ικανότητα συγκέντρωσης. Μάλιστα η πολλαπλή πρόοδος που σημείωσαν φάνηκε να είναι πολύ πιο εντυπωσιακή απ' ό,τι σε άλλες μελέτες, στις οποίες οι εθελοντές είχαν κληθεί να αλλάξουν μόνο μία συμπεριφορά.

Και το πιο θεαματικό; Ενάμιση μήνα μετά το τέλος του πειράματος, όταν οι φοιτητές είχαν επιστρέψει λίγο πολύ στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους, αυτοί συνέχιζαν να σημειώνουν καλύτερα σκορ σε τεστ απομνημόνευσης, ευεξίας κ.λπ. Δηλαδή τα αποτελέσματα είχαν διάρκεια.

Ωστόσο ας είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις παραπάνω ειδήσεις, γιατί το δείγμα του πειράματος ήταν πολύ μικρό (31 άτομα). Εξάλλου η συγκεκριμένη έρευνα δεν απομόνωσε τους παράγοντες που έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο στη βελτίωση της ζωής των φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματά της γέννησαν την υποψία ότι «τα όρια της ανθρώπινης ικανότητας για αλλαγή είναι πολύ πιο ευρέα απ' όσο θεωρούν οι επιστήμονες».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: