Menu

Οι κανονικές μερίδες του φαγητού κλειδί για το αδυνάτισμα

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το μέγεθος, ακόμη και το χρώμα ενός πιάτου στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος; «Μεγάλο» απαντούν οι επιστήμονες και εξηγούν το γιατί.

Τι μπορεί να φταίει όταν αδυνατούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε; Γιατί έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο από όσο θέλουμε στην πραγματικότητα; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία διαπίστωσαν πως ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι μερίδες του φαγητού, οι οποίες τελευταία έχουν αρχίσει να ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονικές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα γεμάτο πιάτο μάς προδιαθέτει να το αδειάσουμε, ανεξάρτητα από το πόσο πεινάμε ή από τη γεύση του φαγητού. Αυτή η πρακτική οδηγεί συνεπώς στην υπερφαγία.  Οι ερευνητές σερβίρισαν σε μια ομάδα εθελοντών αρχικά ένα πιάτο με ζυμαρικά και σάλτσα ντομάτας (600 γραμμ.) κι έπειτα το ίδιο φαγητό σε μικρότερη όμως ποσότητα (350 γραμμ.).

Στην πρώτη περίπτωση, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 69 γραμμάρια περισσότερα και πήραν 87 επιπλέον θερμίδες σε σχέση με αυτές που έλαβαν στη συνέχεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το ότι και στις δύο περιπτώσεις κανείς δεν δήλωσε πεινασμένος μετά το γεύμα του. 
 
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η μερίδα του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Το ίδιο και το χρώμα του πιάτου. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο συγκεκριμένα μας προδιαθέτει να καταναλώσουμε πιο υγιεινές τροφές. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι αποχρώσεις αυτές παραπέμπουν σε προϊόντα που προέρχονται από τη φύση, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search