Μιλάτε μόνες σας; Συνεχίστε, σας κάνει καλό!

Κάθε φορά που πιάνετε κουβέντα με τον εαυτό σας, νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά; Μην ανησυχείτε, δεν τρελαθήκατε, ούτε ανήκετε στους ιδιότροπους. Αμερικανοί επιστήμονες μας συμβουλεύουν να συνεχίσουμε να εξασκούμε την παραπάνω πρακτική, καθώς αυτή ωφελεί τη σκέψη και την αντίληψη. Βοηθά παράλληλα να συγκεντρωθούμε και να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες υποχρεώσεις της εποχής.

Elle 30 Απρ. 12
Μιλάτε μόνες σας; Συνεχίστε, σας κάνει καλό!

Ο αυτοαπευθυνόμενος λόγος, δηλαδή η συζήτηση που πιάνουμε ορισμένες φορές με τον ίδιο μας τον εαυτό, για πολλούς θεωρείται ένδειξη τρέλας. Ωστόσο μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ έρχεται να μας απαλλάξει από το… στίγμα, καθώς υποστηρίζει πως εκείνοι που μιλούν κατά τη διάρκεια μιας εργασίας φαίνεται πως συγκεντρώνονται καλύτερα. Επίσης όσοι έχουν χάσει ένα αντικείμενο και ψάχνοντας να το βρουν επαναλαμβάνουν δυνατά το όνομά του καταλήγουν να θυμούνται πιο εύκολα σε ποια θέση βρίσκεται.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν επιστήμονες στην επιθεώρηση Quarterly Journal of Experimental Psychology, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν πως μιλούν μόνοι τους αρκετά συχνά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που λένε πως μουρμουρίζουν καθημερινά και με τις ώρες. Το παραπάνω μπορεί να φαντάζει παράλογο, ωστόσο ο αυτοαπευθυνόμενος λόγος, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών, έχει ένα σκοπό: τους επιτρέπει να καθοδηγούν πιο εύστοχα τη συμπεριφορά τους.
Προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες, γνωστικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων βασισμένα σε προσωπικές συνήθειες των ίδιων. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκάρι Λούπιαν εξήγησε πως ο ίδιος συχνά μουρμουρίζει στον εαυτό του όταν ψάχνει κάτι στο ψυγείο ή στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Σε ένα από αυτά τα πειράματα, λοιπόν, ζητήθηκε από τους εθελοντές να εντοπίσουν ανάμεσα σε είκοσι φωτογραφίες που απεικόνιζαν διάφορα αντικείμενα ένα συγκεκριμένο πράγμα (π.χ. μια μπανάνα). Στις μισές από αυτές έπρεπε να επαναλαμβάνουν φωναχτά στους εαυτούς τους τι έψαχναν, ενώ στις υπόλοιπες δέκα να παραμένουν σιωπηλοί. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: στην πρώτη περίπτωση οι συμμετέχοντες έβρισκαν τα αντικείμενα ταχύτερα (κατά 100 περίπου χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα) απ΄ ό,τι στη δεύτερη. Η λέξη που επαναλάμβαναν αυτόματα απεικονιζόταν στον εγκέφαλό τους, γι΄ αυτό και έβρισκαν το αντικείμενο πιο γρήγορα.

Ο δρ Λούπιαν καταλήγει: «Ο λόγος δεν συνιστά απλώς έναν τρόπο επικοινωνίας, αλλά αποτελεί και ένα σύστημα το οποίο, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, μπορεί να εντείνει την αντίληψη και τη σκέψη ενεργοποιώντας διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, όπως η μνήμη».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT