Μυστικά για καλή μνήμη

Γυμναστική, νοητικές ασκήσεις, διαχείριση του στρες και «έξυπνες» τροφές συμβάλλουν, μέχρι ένα σημείο, στην πρόληψη της άνοιας. Ποιες συμβουλές μάς δίνει ένας Αμερικανός γιατρός στο νέο του βιβλίο για να εμποδίσουμε την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ;

Elle 20 Φεβ. 12
Μυστικά για καλή μνήμη

Λύσεις για να προλάβουμε την πιο συχνή μορφή άνοιας προτείνει ο διεθνούς φήμης γιατρός Γκάρι Σμολ, διευθυντής στο Κέντρο Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ειδικότερα, στο βιβλίο του The Alzheimer’s Prevention Program, ο Αμερικανός επιστήμονας τονίζει ότι μπορούμε να μειώσουμε περίπου στο μισό τους κινδύνους που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με ποιους τρόπους θα το καταφέρουμε;
1) Φυσική δραστηριότητα: Σύμφωνα με το δρα Σμολ, η καθημερινή άσκηση (μέτριας έντασης), όπως το ζωηρό περπάτημα, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής άνοιας κατά 45%! Αυτό συμβαίνει γιατί η καρδιά δουλεύει πιο γρήγορα, κατά συνέπεια οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και μεταφέρονται σε αυτόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ακόμα, ο οργανισμός εκλύει χημικές ουσίες που δρουν προστατευτικά, προκαλώντας τη δημιουργία νέων νευρώνων.
2) Ασκήσεις του νου: Σταυρόλεξα, sudoku κ.ά. κρατούν σε εγρήγορση το μυαλό μας. Παρ' όλα αυτά, οι ασκήσεις δεν πρέπει να μας δημιουργούν στρες, γιατί αυτό λειτουργεί κατά της μνήμης. Όπως δηλώνει ο δρ Σμολ, «είναι καλύτερο να εκπαιδεύουμε, παρά να πιέζουμε τον εγκέφαλο».
3) Διαχείριση του στρες: Σύμφωνα με τον ίδιο, «το χρόνιο άγχος συρρικνώνει τα κέντρα μνήμης που βρίσκονται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Ορμόνες  όπως η κορτιζόλη εξασθενούν προσωρινά την ικανότητα μάθησης, ανάκλησης εικόνων κ.ά. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από το στρες, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα». Προτείνει, λοιπόν, να κάνουμε συχνά πεντάλεπτα διαλείμματα στη δουλειά: να σηκωνόμαστε από την καρέκλα και να μιλάμε με κάποιον συνάδελφο έξω από το γραφείο. Ακόμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε διαλογισμό. Ο γιατρός συμπληρώνει: «Οι νευροεπιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση του νου και αυξάνει τον όγκο της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου».
4) Καφές με μέτρο: Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Φινλανδία, όσοι πίνουν γύρω στα τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ειδικός, η υπερκατανάλωση καφέ μάς εμποδίζει να κοιμηθούμε και η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στους νευρώνες μας.
5) Έξυπνη διατροφή: Ο δρ Σμολ στο βιβλίο του The Alzheimer's Prevention Diet προτείνει να καταναλώνουμε τροφές που ανήκουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: αντιοξειδωτικά φρούτα (μούρα και σταφίδες) μαζί με λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τροφές πλούσιες σε ω 3 (ψάρια, καρύδια), υγιεινές πρωτεΐνες, δηλαδή στήθος κοτόπουλου και άπαχο γιαούρτι και προϊόντα ολικής αλέσεως, π.χ. καστανό ρύζι.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: