Νέα εξέταση ανιχνεύει την κατάθλιψη

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σύντομα με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούν να εντοπίζουν την κατάθλιψη ανοίγοντας το δρόμο για γρήγορη θεραπεία. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι θετικά.

Elle 19 Απρ. 12
Νέα εξέταση ανιχνεύει την κατάθλιψη

Την απάντηση στο αν μια νέα κοπέλα έχει κατάθλιψη ή απλώς τις συναισθηματικές μεταπτώσεις μιας έφηβης ίσως μπορέσει να δώσει σε λίγο καιρό μια καινούρια εξέταση αίματος την οποία αναπτύσσουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το τεστ διαγιγνώσκει το πρόβλημα ελέγχοντας συγκεκριμένη ομάδα γενετικών βιοδεικτών στο αίμα. Αν η μέθοδος αποδειχτεί αξιόπιστη, θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους εφήβους με την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία. 

Όπως δήλωσε η Έβα Ρεντέι, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, «η κατάθλιψη στους ενήλικες επιδρά σε κάθε δομή της σκέψης τους και καθιστά τα πάντα πολύ δύσκολα για εκείνους, τόσο ψυχολογικά όσο και κοινωνικά».

Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην επιστημονική έκδοση Translational Psychiatry, η Ρεντέι και οι συνεργάτες της έκαναν ανάλυση αίματος σε 14 εφήβους με σοβαρή μορφή κατάθλιψης και σε 14 υγιείς ηλικίας 15-19 ετών. Ειδικότερα αναζήτησαν 26 βιοδείκτες που είχαν εντοπίσει σε πειραματόζωα -και τους οποίους συσχέτισαν με την κατάθλιψη- και βρήκαν ότι οι 11 από αυτούς ήταν παρόντες στα παιδιά που είχαν το πρόβλημα και όχι στους υγιείς συνομηλίκους τους.

Προς το παρόν η εξέταση βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν εφαρμόζεται μαζικά. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν εκτενέστερες μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, καθώς ακόμη η συγκεκριμένη εξέταση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη από την επιστημονική κοινότητα.

Η γνώμη του ειδικού
Η ανίχνευση της κατάθλιψης με μια εξέταση αίματος θα λύσει τα χέρια πολλών επιστημόνων που δίνουν μάχη να την αντιμετωπίσουν. Όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Παναγιώτης Φερεντίνος, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η διάγνωση της κατάθλιψης είναι δύσκολη στην εφηβεία, γιατί συχνά σε αυτή την ηλικία παρατηρούνται συναισθηματικές αναστατώσεις. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι η κλινική εξέταση, ορισμένα κριτήρια που εντάσσονται σε ταξινομικά συστήματα κ.λπ.». Όπως προσθέτει ο ειδικός, αν μια τέτοια αιματολογική εξέταση αποδειχτεί αξιόπιστη, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τους ασθενείς: «Όσο νωρίτερα εντοπιστεί το πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, το θέμα με τα εργαστηριακά τεστ είναι ότι η παρουσία ή μη των βιοδεικτών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει ή δεν έχει κατάθλιψη. Για παράδειγμα, τα ευρήματα μπορεί να είναι θετικά και σε άλλες καταστάσεις που δεν σχετίζονται με αυτή».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: