Menu

Νέες εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του καπνίσματος

 Ειδικοί στο ιατρικό κολέγιο Weill Cornell έχουν δημιουργήσει και δοκιμάσει με επιτυχία σε ζώα ένα καινοτόμο εμβόλιο για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη.

 Είναι ώρες που το στρες μάς καταβάλλει. Το άγχος γίνεται αμείλικτος εχθρός και όλα φαντάζουν δύσκολα. Κάτι τέτοιες στιγμές τα πάντα γύρω μας θολώνουν και η επιθυμία να κάνουμε ένα διάλειμμα για τσιγάρο γίνεται πολύ έντονη. Σε αυτή μας τη λαχτάρα έρχεται να απαντήσει μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών, η οποία παρουσιάζει μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εθισμού.

Παίξτε Pac-Man με… τη νικοτίνη
Σε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, γενετιστές του ιατρικού κολεγίου Weill Cornell συστήνουν τα αποτελέσματα της πολύχρονης εργασίας τους. Το project αφορά ένα καινούριο φαρμακευτικό παρασκεύασμα το οποίο θα καταπολεμά τον εθισμό στη νικοτίνη και θα χορηγείται στον καπνιστή με ένεση.

Το νέο εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε τρωκτικά, τα οποία με μία μόνο δόση κατάφεραν να μείνουν μακριά από τη βλαβερή χημική ουσία για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι σχεδιασμένο ώστε το συκώτι του οργανισμού να χρησιμοποιείται ως εργοστάσιο προκειμένου να παράγονται αντισώματα, τα οποία και διαλύουν τη νικοτίνη τη στιγμή που αυτή εισέρχεται στο αίμα. Έτσι η ουσία δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, περιοχή η οποία μας προκαλεί τα αισθήματα ικανοποίησης και απόλαυσης όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί. «Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του εθισμού στο κάπνισμα είναι η ενεργοποίηση αυτών των αντισωμάτων. Η δράση τους παραπέμπει στο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι Pac-Man. Αυτά τα μόρια έχουν την ικανότητα να τρώνε τον εχθρό της νικοτίνης πριν ακόμη αυτός προλάβει να περάσει στον οργανισμό μας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ρόναλντ Τζ. Κρίσταλ, πρόεδρος και καθηγητής γενετικής ιατρικής στο Weill Cornell. Και συνεχίζει: «Το εμβόλιο θα επιτρέπει στον οργανισμό να δημιουργεί τα δικά του αντισώματα κατά της νικοτίνης και με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται ένα είδος ανοσίας στην ουσία».

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια όσον αφορά τη λήψη του πειραματικού αυτού φαρμάκου από ανθρώπους. Αν οι ελπίδες τους επιβεβαιωθούν, τότε θα επωφεληθούν εκατομμύρια καπνιστές οι οποίοι έχουν αποτύχει να διώξουν τη νικοτίνη από τη ζωή τους. Μάλιστα ο δρ Κρίσταλ τολμά να κάνει και μια υπόθεση: «Όπως το εμβόλιο για τον ιό του HPV, έτσι και το συγκεκριμένο ενδέχεται στο μέλλον να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να προχωρούν στη χορήγησή του στα παιδιά τους προκειμένου εκείνα να προφυλαχθούν από τις βλαβερές συνέπειες της χρήσης της νικοτίνης. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για τέτοιου είδους προτάσεις, αφού τα τεστ σε ανθρώπους θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια ακόμα». 


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ