Menu

Οξυτοκίνη: Το μυστικό της τέλειας σχέσης;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα το δικό σας αλλά και του συντρόφου σας, δείχνουν αν θα ζήσετε έναν μεγάλο έρωτα ή μια σύντομη περιπέτεια. Αν είστε από εκείνες που διψούν για δέσμευση και μόνιμη σχέση, υπάρχει και η λύση συμπληρωμάτων της ουσίας. Όμως πόσο ασφαλή είναι;

 Μόλις κλείσατε ένα χρόνο μαζί και αναρωτιέστε αν έχετε μέλλον ως ζευγάρι; Θέλετε να ξέρετε αν ο σύντροφός σας σας αγαπάει πραγματικά; Αναρωτιέστε πόσο σας σκέφτεται όταν δεν είστε δίπλα του; Μη ζητήσετε τη γνώμη της έμπειρης κολλητής σας ή του καλύτερου φίλου του. Σταματήστε να ψάχνετε στο διαδίκτυο τον αστρολογικό χάρτη της σχέσης σας. Η απάντηση βρίσκεται στο αίμα του. Δεν σας λέμε να ακολουθήσετε σαν… άλλος βρικόλακας τα χνάρια της Μπέλα από το Λυκόφως, απλώς σας προτείνουμε να πάρετε το δικό σας Έντουαρντ από το χέρι και να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Πρόσφατη έρευνα των τμημάτων Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ, έδειξε πως τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να είναι ενδεικτικά της έντασης των συναισθημάτων που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Οι υψηλές τιμές της ορμόνης σχετίστηκαν με μεγαλύτερη συναισθηματική ανταπόκριση ανάμεσα στα ζευγάρια, ενώ έδειξαν ποιοι εραστές είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί για περισσότερο διάστημα.
 

Καν’ το όπως οι Μπέκαμ
Ποιο είναι το μυστικό της Βικτόρια και του Ντέιβιντ Μπέκαμ, που ύστερα από δεκατρία χρόνια γάμου παραμένουν αχώριστοι; Υπάρχει κάποιο μαγικό ελιξίριο που τους κρατά ενωμένους; Κι όμως υπάρχει! Η οξυτοκίνη δεν είναι μόνο η ορμόνη που κάνει δύο ανθρώπους να ταιριάζουν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται λειτουργεί σαν ένα είδος «κόλλας» που αντέχει στις δοκιμασίες και το χρόνο… 
Στη μελέτη έλαβαν μέρος εκατόν εξήντα τρεις νέες και νέοι γύρω στα 20: Εκατόν είκοσι «φρέσκοι» εραστές (δηλαδή εξήντα ζευγάρια), που μόλις είχαν κλείσει τρεις μήνες μαζί και 43 εργένηδες και εργένισσες. Κάθε ζευγάρι υποβλήθηκε χωριστά σε μια σειρά από τεστ που εξέταζαν τις μύχιες σκέψεις των δύο συντρόφων για τη σχέση τους, αλλά και τη συμπεριφορά τους. Αυτό που διαπίστωσαν οι ειδικοί ήταν πως τα επίπεδα της οξυτοκίνης ήταν σαφώς υψηλότερα στους νέους εραστές σε σύγκριση με τους ελεύθερους, γεγονός που φανερώνει πως υπάρχει αυξημένη έκκριση της συγκεκριμένης ορμόνης στα πρώτα στάδια ενός έρωτα. Τα ζευγάρια που ήταν φουλ ερωτευμένα, ήταν πιο τρυφερά από τα υπόλοιπα, είχαν καλύτερη συνεννόηση, πιο ευχάριστη διάθεση και απόλυτο συγχρονισμό στις κινήσεις τους. Οι επιστήμονες δεν δίστασαν να κλείσουν ραντεβού μαζί τους ύστερα από έξι μήνες για να δουν αν θα ήταν ακόμη μαζί. Από τα εξήντα τα είκοσι πέντε έφτασαν στη συνάντηση πιασμένα χέρι χέρι, αποδεικνύοντας πως η σχέση τους άντεξε στο χρόνο. 
Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη των ειδικών που πιστεύουν πως στην αγάπη τα πάντα μέσα μας λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Η γέννηση όμορφων συναισθημάτων και η έκφρασή τους προς το αντικείμενο του πόθου με λέξεις, χειρονομίες και φιλιά συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής οξυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει τη συγκίνησή μας κ.ο.κ. Αυτός ο φαύλος κύκλος φαίνεται να κλείνει μέσα του το νόημα της πραγματικής αγάπης. Επομένως, αν θέλετε πάρα πολύ να μείνετε σε μια σχέση, φροντίστε να απολαμβάνετε αυτά που σας προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ναι ή όχι στα συμπληρώματα οξυτοκίνης:
Παλαιότερη μελέτη του τμήματος κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2008 σε 47 ζευγάρια, έδειξε πως η λήψη συμπληρωμάτων οξυτοκίνης σε μορφή ενδορρινικού σπρέι συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους εραστές. Το θέμα εξετάζεται ακόμη, αφού η συγκεκριμένη ορμόνη δεν διαθέτει μόνο προτερήματα. Οι επιστήμονες θωρούν πως τεράστιες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό ενδέχεται να προκαλέσουν  υπερβολικό άγχος, αγωνία και ανησυχία. Η αλήθεια είναι πως κάθε είδους χημικά συμπληρώματα είναι επικίνδυνα και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της ορμόνης της οικειότητας και της τρυφερότητας. Η υπερβολική αγάπη μπορεί να σκοτώσει τον έρωτα.
.