Πώς θα απαλλαγώ άμεσα από το στρες;

Η μέθοδος της καρδιακής συνοχής μάς βοηθά να ελέγξουμε τους παλμούς μας και να χαρίσουμε στον εαυτό μας χαλάρωση και ηρεμία.

Elle 05 Δεκ. 11
Πώς θα απαλλαγώ άμεσα από το στρες;

Εδώ και λίγο καιρό το επιστημονικό ινστιτούτο Heartmath στην Καλιφόρνια διαφημίζει το Personal Stress Reliever, τη νέα φορητή μικροσυσκευή, που υπόσχεται να σας απαλλάξει από το στρες σε 1'. Το gadget που πωλείται μέσω του www.heartmath.fr. και κοστίζει € 199 έχει στόχο να σας βοηθήσει να επεμβαίνετε στους παλμούς της καρδιάς σας με σκοπό τη χαλάρωση.  Η νέα αυτή τεχνολογία προσαρμόζεται στη μέθοδο της καρδιακής συνοχής, τεχνική την οποία είχε αναλύσει ο Γάλλος ψυχίατρος Νταβίντ Σερβάν-Σρεμπέρ στο βιβλίο του Αντίο στο Άγχος, Ναι στη Χαρά της Ζωής (εκδ. Ψυχογιός).
Όπως εξηγεί η δρ Ντέμπορα Ρόζμαν, ψυχολόγος, συγγραφέας και επιστημονική συνεργάτιδα του ινστιτούτου Heartmath, «ανακαλύψαμε την κατάσταση της “καρδιακής συνοχής” κατά την οποία η καρδιά, ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και η αναπνοή συγχρονίζονται σε ένα “συμπαγή” ρυθμό. Η καρδιακή συνοχή είναι ένα βασικό στάδιο για την ανακούφιση από το στρες, τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας, τη συναισθηματική ισορροπία και απόδοση». Το ινστιτούτο ανέπτυξε την πολύ απλή Τεχνική Γρήγορης Συνοχής σε τρία βήματα, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να στραφούν στην καρδιακή συνοχή οποιαδήποτε στιγμή. Αυτά είναι τα παρακάτω:
1. Συγκέντρωση: Εστιάζετε την προσοχή σας στην περιοχή γύρω από την καρδιά, δηλαδή στο κέντρο του στήθους, όπου μπορείτε -αν θέλετε- να τοποθετήσετε και το χέρι σας.
2. Βαθιές και αργές αναπνοές: Παρόλο που η γιόγκα και ο διαλογισμός σας διδάσκουν πολύτιμες τεχνικές αναπνοής, η συγκεκριμένη μπορεί να σας καθοδηγήσει ώστε να μάθετε να αναπνέετε από την καρδιά και αφού σκεφτείτε κάτι θετικό να επιτύχετε την καρδιακή συνοχή», εξηγεί η δρ Ντέμπορα Ρόζμαν.
3. Αίσθηση της καρδιάς: Ενώ διατηρείτε την προσοχή σας στην καρδιά και στις αναπνοές, ανακαλείτε στη μνήμη σας κάτι ευχάριστο, όπως είναι η αγάπη για ένα κοντινό σας πρόσωπο. «Η συνοχή ανάμεσα στην καρδιά και στο συναισθηματικό εγκέφαλο σταθεροποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα και την ισορροπία του συμπαθητικού/παρασυμπαθητικού. Όταν φτάνετε σε αυτή την κατάσταση ισορροπίας είστε σε θέση υπεροχής για να αντιμετωπίσετε κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε ο Σερβάν-Σρεμπέρ. Τα παραπάνω βήματα μπορεί να συμπληρώσει η απαραίτητη τεχνολογία που διαβάζει τους καρδιακούς ρυθμούς και σας βοηθά να ελέγχετε τα συναισθήματά σας.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT