Sudoku: Το όπλο για γερή μνήμη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αγαπημένη σπαζοκεφαλιά ακονίζει το μυαλό περισσότερο από καθετί άλλο.

Elle 09 Μαΐ. 13
Sudoku: Το όπλο για γερή μνήμη
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το σταυρόλεξο των αριθμών, αφού για να λυθεί ένα sudoku απαιτείται να μπουν σε μια λογική σειρά νούμερα και όχι γράμματα. Οι φανατικοί λύτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς, έχουν πλέον ένα ακόμη κίνητρο για να επιδίδονται συχνά στο… σπορ.
 
Σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες, το sudoku προάγει την καλή μνήμη και την πνευματική διαύγεια. Μάλιστα, θεωρείται πιο αποτελεσματικό ακόμη και από τις βιταμίνες και την άσκηση. 
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αξιολόγησαν παλαιότερες έρευνες σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα δεδομένα από 32 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικό δείγμα 25.000 υγιών ατόμων 
 
Το πόρισμά τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: τα πειράματα που είχαν εστιάσει στη δράση ορισμένων φαρμάκων, στην αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας, αλλά και σε διάφορα συμπληρώματα (π.χ. ιχθυέλαια και βιταμίνες) δεν απέδωσαν τελικά καρπούς, αφού αποδείχθηκε ότι όλα αυτά δεν έπαιξαν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στη νοητική διαύγεια. Κάτι αντίστοιχο φάνηκε και με τη σωματική άσκηση, όπου υπήρχε μεν κάποιος συσχετισμός με την καλή μνήμη, αλλά αυτός ήταν ισχνός.
 
Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ράζα Νακβί ανέφερε ότι μόνο στην περίπτωση της πνευματικής άσκησης -συγκεκριμένα στην ενασχόληση με το sudoku- τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι χρήσιμο να πραγματοποιηθούν περισσότερα πειράματα για να διαπιστωθεί κατά πόσον ορισμένα απλά παιχνίδια, ανάμεσά τους τα παζλ και τα σταυρόλεξα, μπορούν να ενισχύσουν τις νοητικές λειτουργίες αλλά και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καλή μνήμη μας. 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: