Menu

Τα παπούτσια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας;

 Μια νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει πως τα υποδήματά μας μαρτυρούν τα πάντα για εμάς, ακόμη και τις ανασφάλειές μας.
 

 Την επόμενη φορά που δεν θα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στις κόκκινες ή τις μαύρες γόβες, πάρτε το χρόνο σας. Σκεφτείτε πως η τελική σας επιλογή μπορεί να φανερώσει τα πάντα για το χαρακτήρα σας, ακόμα και το ότι το τελευταίο διάστημα είστε νευρικές και ανήσυχες…

Δείξε μου τα πόδια σου, να σου πω ποιος είσαι…
«Τα παπούτσια αποκαλύπτουν πολλά για εμάς» υποστηρίζουν τα μέλη μιας ομάδας ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Και μάλλον έχουν τους λόγους τους: Σε πρόσφατη μελέτη φοιτητών με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας Άντζελα Μπανς, αποδείχτηκε πως τα συγκεκριμένα αξεσουάρ, δηλαδή τα υποδήματα, μαρτυρούν πολλά για τον εσωτερικό μας κόσμο.
Στη σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Research in Personality, με τον τίτλο Shoes As Α Source of First Impressions (Τα παπούτσια ως πηγή πρώτων εντυπώσεων), οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι καθένας από εμάς μπορεί να μαντέψει με επιτυχία την ηλικία ενός ατόμου που συναντά για πρώτη φορά, όπως επίσης το φύλο, το εισόδημά του, αλλά και το πόσο άγχος έχει, ρίχνοντας απλώς μία ματιά στα πόδια του. Στα σχετικά τεστ έλαβαν μέρος 63 σπουδαστές, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν φωτογραφίες 208 συμφοιτητών τους που φορούσαν τα αγαπημένα τους παπούτσια. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «τα υποδήματα εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν και ως πομποί μηνυμάτων. Οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν πολλή προσοχή τόσο σε αυτά που φορούν οι ίδιοι όσο και σε εκείνα των άλλων γύρω τους».

Sneakers για τους cool τύπους…
Οk. Ίσως όλα αυτά να μην είναι πραγματική έκπληξη – πόσες φορές δεν σας έχει συμβεί να κρίνετε έναν άγνωστο άντρα ή μία γυναίκα με τους οποίους μόλις συστηθήκατε μόνο και μόνο από τα παπούτσια τους (καλαίσθητα/πανάκριβα/παλιομοδίτικα/άκομψα); Ωστόσο, τα συμπεράσματα των ειδικών προχωρούν ακόμα παραπέρα, καθώς οι ίδιοι διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες στα τεστ μπόρεσαν να εκτιμήσουν με ακρίβεια και το μορφωτικό επίπεδο κάποιου με μόνο κριτήριο τα παπούτσια του. Όπως φάνηκε επίσης, ήταν σε θέση να καταλάβουν αν ο άνθρωπος της φωτογραφίας ήταν εσωστρεφής ή εξωστρεφής, αν υποστήριζε κάποιο συντηρητικό κόμμα, αν είχε την τάση να προσκολλάται στους γονείς του, αν ήταν ανασφαλής στις σχέσεις του ή σεξουαλικά απελευθερωμένος, και όλα αυτά με βάση την επιλογή των παπουτσιών του. Γενικότερα, οι ειδικοί κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα: Οι ανασφαλείς άνθρωποι επιλέγουν να φορούν κομμάτια σε καλή κατάσταση, επειδή ανησυχούν για την εμφάνισή τους αλλά για τη γνώμη των άλλων γι΄ αυτούς. Όσοι έχουν ευχάριστη προσωπικότητα προτιμούν κυρίως τα πρακτικά και άνετα υποδήματα (ίσια, αθλητικά ή sneakers), τα επιθετικά άτομα συνηθίζουν να φορούν χαμηλές μπότες μέχρι τον αστράγαλο, ενώ τα κορίτσια με ήρεμο χαρακτήρα μπορούν να αντέξουν ακόμα και με άβολα παπούτσια (πλατφόρμες, ψηλά τακούνια).