Τα θρίλερ… μάς αδυνατίζουν

Βρετανική έρευνα έδειξε πως η παρακολούθηση ταινιών τρόμου, που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες.

Elle 07 Νοε. 12
Τα θρίλερ… μάς αδυνατίζουν

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να δείτε ένα φιλμ τρόμου στον κινηματογράφο ή σε DVD, μην το πάρετε αψήφιστα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, οι θεατές ενός κινηματογραφικού έργου με σασπένς, δράση και αγωνία μπορούν να κάψουν έως και 113 θερμίδες κατά τα 90' της προβολής του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 30' γρήγορου περιπάτου.

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ανατριχιαστικές ταινίες όλων των εποχών βρέθηκε το ψυχολογικό θρίλερ του 1980 Η Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Συγκεκριμένα, εκείνοι που το παρακολουθούν χάνουν κατά μέσο όρο 184 θερμίδες σε 142'. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν Τα Σαγόνια του Καρχαρία (161 θερμίδες σε 124') και την τρίτη Ο Εξορκιστής (158 θερμίδες σε 122') αντίστοιχα.

Ο φόβος αδυνατίζει;
Στην έρευνα εξετάστηκε η συνολική κατανάλωση ενέργειας σε δέκα διαφορετικά άτομα τα οποία παρακολουθούσαν συνεχώς φιλμ τρόμου. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τον καρδιακό ρυθμό, την πρόσληψη οξυγόνου και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό τους. Ύστερα συγκέντρωσαν τα στοιχεία και τα μελέτησαν προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια των τεστ αποδείχθηκε πως στις σκηνές όπου η αγωνία κορυφώνεται και οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, ο οργανισμός καίει θερμίδες με τρομακτική (στην κυριολεξία) ταχύτητα.

Όπως τόνισε ο δρ Ρίτσαρντ Μακένζι, λέκτορας και ειδικός στο μεταβολισμό των κυττάρων και της φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, «καθεμία από τις δέκα ταινίες που προβάλαμε έκανε πιο δυνατούς τους χτύπους της καρδιάς των εθελοντών. Καθώς ο παλμός γίνεται πιο γρήγορος και το αίμα τρέχει στις φλέβες, η αδρεναλίνη αυξάνεται θεαματικά. Αυτή η απελευθέρωση της ορμόνης λόγω έντονου στρες (στην προκειμένη περίπτωση φόβου) έχει αποδειχθεί πως μειώνει την όρεξη, αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMP) με αποτέλεσμα την καύση μεγάλου αριθμού θερμίδων».

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-αθλητική διατροφολόγο Ειρήνη Μπαμπαρούτση, «


Όπως αναφέρει η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, «η παραγωγή ενέργειας μέσω θερμογένεσης που δεν προέρχεται από άσκηση (NEAT) έχει να κάνει με τον αριθμό των θερμίδων που  δαπανώνται για κάθε δραστηριότητα εκτός από τον ύπνο, το φαγητό και τη γυμναστική. Παράλληλα, περιλαμβάνει την ενέργεια που καταναλώνεται κατά το περπάτημα μέχρι το χώρο εργασίας, στη διάρκεια της πληκτρολόγησης, της ενασχόλησης με την κηπουρική και σε καταστάσεις στρες ή νευρικότητας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ΝΕΑΤ διαχωρίζονται σε περιβαλλοντικούς, π.χ. θερμοκρασία, και σε βιολογικούς, όπως το βάρος, το φύλο και η φυσική κατάσταση. Η συνδυασμένη επίδραση όλων αυτών εξηγεί την ουσιαστική διακύμανση στην ανθρώπινη ΝΕΑΤ. Η παραγωγή θερμότητας μέσω NEAT φτάνει τις 200 θερμίδες ημερησίως, ενώ έχει βρεθεί ακόμη πως αυξάνεται κατά 350 στην περίπτωση ανθρώπων που λόγω εργασίας είναι αναγκασμένοι να στέκονται όρθιοι πολλές ώρες συγκριτικά με εκείνους που κάθονται. Έτσι εξηγείται το αποτέλεσμα έρευνας που έδειξε ότι κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας τρόμου διάρκειας 90' μπορεί να γίνει καύση μέχρι και 113 θερμίδων μέσω του παραπάνω μηχανισμού, πιθανόν λόγω άγχους. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με 30' περπάτημα ήπιας έντασης». Ο οργανισμός προφανώς έχει έναν εναλλακτικό τρόπο να δαπανά ενέργεια, πέρα από τη γυμναστική και την κίνηση. Ωστόσο η NEAT θεωρείται ακόμα ανεξερεύνητο πεδίο για τους επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν τις έρευνες γύρω από τον πολύπλοκο μηχανισμό της.

Tο top 10 των πιο τρομακτικών ταινιών ανάλογα με τις θερμίδες που έκαψαν οι θεατές που συμμετείχαν στην έρευνα:
1. Η Λάμψη (1980): 184 θερμίδες
2. Τα Σαγόνια του Καρχαρία (1975): 161 θερμίδες
3. Ο Εξορκιστής (1973): 158 θερμίδες
4. Alien (1979): 152 θερμίδες
5. Saw (2004): 133 θερμίδες
6. Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες (1984): 118 θερμίδες
7. Μεταφυσική Δραστηριότητα (2007): 111 θερμίδες
8. The Blair Witch Project (1999): 105 θερμίδες
9. The Texas Chain Saw Massacre (2003): 107 θερμίδες
10. [Rec] (2007): 101 θερμίδες

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT