Τέλος στα πρέπει: Η μοντέρνα διαπαιδαγώγηση απομυθοποιεί την αυστηρότητα

 Δύο βιλία στις ΗΠΑ έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πόσο ρεαλιστικό είναι να ξεχάσουμε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και να αντιμετωπίσουμε το μικρό μας ως ενήλικα;
 

Elle 22 Αυγ. 12
Τέλος στα πρέπει: Η μοντέρνα διαπαιδαγώγηση απομυθοποιεί την αυστηρότητα

 Θα αφήνατε το παιδί σας να καρφώσει ένα καρφί στον τοίχο ή να κάνει ισορροπία στο φράκτη του διπλανού σπιτιού; Τρέμετε και μόνο στην ιδέα να του κάνετε δώρο μια σφεντόνα; Αποκλείετε την πιθανότητα να πεταχτεί να αγοράσει ψωμί, ακόμα και αν ο φούρνος είναι σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι σας; Αν στις παραπάνω ερωτήσεις απαντήσετε θετικά, βάζουμε στοίχημα ότι το περιεχόμενο του βιβλίου Fifty Dangerous Things you Should Let your Children Do (Πενήντα επικίνδυνα πράγματα που θα 'πρεπε να αφήσετε να κάνουν τα παιδιά σας, εκδ. Tinkerin Unlimited) σας προκαλεί μεγάλη απέχεθεια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι δύο συγγραφείς Γκέβερ Τάλεϊ και Τζούλι Σπίγκλερ πιστεύουν πως πρέπει σταδιακά να εκθέτουμε τους μικρούς μας φίλους σε ελαφρώς πιο τολμηρές δραστηριότητες προκειμένου να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τον κόσμο. μερικές προτάσεις, όπως το σκαρφάλωμα στο δέντρο και το πέταγμα του χαρταετού, ακούγονται λογικές, όμως τι θα λέγατε αν επιτρέπατε στο μικρό σας να δοκιμάσει την ικανότητά του στο… τιμόνι του αυτοκινήτου, να περάσει μόνο του το δρόμο ή να κόψει ψωμί;

Επικίνδυνες αποστολές
Υπό την επίβλεψή μας κάποιες ενέργειες δεν είναι τόσο ακραίες όσο πιστεύουμε, λένε οι ειδικοί που έχουν γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα φόρουμ γονέων. Για το συγγραφέα Γκέβερ Τάλεϊ, ιδρυτή της καλοκαιρινής κατασκήνωσης Tinkering School στο Σαν Φρανσίσκο, «και από τα ατυχήματα μαθαίνουμε… Το να εμποδίζουμε τα παιδιά μας να δοκιμάζουν διάφορα πράγματα είναι σαν να τα κλείνουμε σε μια γυάλα εμποδίζοντάς τα να αναπτύξουν τη νοητική, αλλά και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Ο ίδιος μάλιστα ομολογεί ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποια από τα κεφάλαια του συγκεκριμένου βιβλίου. Για παράδειγμα, ξεχωρίζει τα «Παίξτε με την ηλεκτρική σκούπα», «Τοποθετήστε παράξενα πράγματα στο φούρνο μικροκυμάτων» και «μαγειρέψτε κάτι στο πλυντήριο πιάτων». Ο ίδιος δικαιολογεί το μικρό παραλογισμό και την αταξία που κρύβονται πίσω από αυτές τις φράσεις με μια απλή, αλλά τόσο αποστομωτική φράση: «Όλα όσα έχουμε καταγράψει προέρχονται από τις εμπειρίες που ζήσαμε στην κατασκήνωση… Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια γεμάτα από ηλεκτρικές συσκευές και τις παίρνουν ως δεδομένο. Αν, λοιπόν, μάθουν να τις χρησιμοποιούν ως βάση για διάφορα πειράματα, θα αλλάξει ριζικά και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη ζωή».

Μα είναι δυνατόν;
– Σκάνε μπαλόνια; Σιγά! Στο κεφάλαιο του βιβλίου Φτιάξτε μια Βόμβα σε μια Τσάντα τα παιδιά μαθαίνουν ότι όταν αναμείξουν μαγειρική σόδα, ξίδι και λίγο καυτό νερό μπορούν να ανατινάξουν έναν ταξιδιωτικό σάκο και έτσι απομυθοποιούν τη λογική της βίας. Για το συγγραφέα, «αυτή η ιδέα μοιάζει με τα πειράματα που κάναμε στη Β΄ Δημοτικού, με το ηφαίστειο που εκρήγνυται, ενώ δεν είναι πιο επικίνδυνο από το σκάσιμο ενός μπαλονιού».

– Εξίσου ανατρεπτικό είναι και το κεφάλαιο που παροτρύνει τους γονείς να καθίσουν το παιδί στα γόνατά τους και να το αφήσουν να οδηγήσει το αυτοκίνητο! Φυσικά οι συγγραφείς τούς συστήνουν να προτιμήσουν ένα γήπεδο ή μια μεγάλη αλάνα αφήνοντας το γιο ή την κόρη τους να πάρει την πρωτοβουλία. Έτσι θα μάθει να γίνεται υπεύθυνο και παράλληλα θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του», υπογραμμίζει ο Τάλεϊ.

– Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν από νωρίς να ξεχωρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο από την παράτολμη προσπάθεια. Σύμφωνα πάντα με το Fifty Dangerous Things you Should Let your Children Do δεν είναι κακό να τα μάθουμε να σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο. «Δώστε τους συμβουλές πώς να το κάνουν με ασφάλεια. Αν δεν τα αφήσετε ποτέ να σκαρφαλώσουν, κάποια στιγμή θα το κάνουν μόνα τους και φυσικά όχι με το σωστό τρόπο», επισημαίνει ο ειδικός απευθυνόμενος σε μια γενιά που έχει μάθει να κινείται στη γυάλα…

Μαθήματα θάρρους, the sequel
Δεν είναι μόνο οι ιδρυτές της κατασκήνωσης που έθεσαν τα πράγματα σε άλλη βάση. Στο βιβλίο NurtureShock. Why Everything We Thought about Children was Wrong (Σοκ στην ανατροφή: γιατί όλα όσα ξέραμε για τα παιδιά είναι λάθος, εκδ. Ebury Press) των Πο Μπρόνσον και Άσλεϊ Μέριμαν ανατρέπονται όλοι οι κανόνες που υπάρχουν στο μυαλό των γονιών. Τι είναι πραγματικά καλό για το παιδί μας; Δύο δημοσιογράφοι του περιοδικού Newsweek συγκέντρωσαν όλα τα κείμενα που έγραφαν στη στήλη τους βασιζόμενοι στην τελευταία λέξη της επιστημονικής έρευνας και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλοι οι νόμοι σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι άτοποι, ατυχείς και αβάσιμοι. Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα:

– Οι ειδικοί λένε ότι ένα μωρό εννέα μηνών αναπτύσσει την ικανότητα να προφέρει μία λέξη. με την κατάλληλη επικοινωνία με τους γονείς και την οικογένεια σε λίγους μήνες θα μπορεί να αρθρώσει πενήντα με εκατό λέξεις. Στα δύο του το λεξιλόγιό του θα περιλαμβάνει τριακόσιες είκοσι λέξεις, ενώ στα τρία του θα μπορεί να σχηματίζει ολοκληρωμένες προτάσεις. Εδώ και χρόνια μάς έχουν διδάξει να προσπαθούμε να μιλάμε στα παιδιά με σκοπό να τα μάθουμε όσο περισσότερες λέξεις μπορούν να αφομοιώσουν. Τώρα, σύμφωνα με το παραπάνω βιβλίο, ο κύριος ρόλος του γονιού δεν είναι να υπαγορεύει λέξεις στο μωρό, αλλά να παρακολουθεί με προσοχή τους ήχους που βγάζει το ίδιο και να του απαντά, έτσι ώστε να αναπτύσσεται ουσιαστικός διάλογος.

– Σύμφωνα με τις νουθεσίες των Μπρόσνον και Μέριμαν, η συνεχής επιβράβευση θα πρέπει να έχει και κάποια όρια. Έλεος… μην επαινείτε συνέχεια το παιδί σας για ψύλλου πήδημα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, «κάθε φορά που το μικρό σας έρχεται από το νηπιαγωγείο, δεν είναι ανάγκη να του λέτε πόσο όμορφη και δημιουργική είναι κάθε μουτζουρίτσα. Ακόμα χειρότερα, στην προσπάθειά σας να το ευχαριστήσετε, κάνετε το μοιραίο λάθος να τις αναρτάτε όλες χωρίς κριτήριο επιλογής. Κρεμάστε στο ψυγείο μόνο τις καλύτερες. Διαφορετικά είναι σαν να του λέτε πόσο ταλαντούχο είναι εμποδίζοντάς το, κατά κάποιον τρόπο, να συνεχίσει τις προσπάθειες. Σημασία έχει να κάνουμε γνήσια, αυθεντικά κομπλιμέντα στα παιδιά μας και όχι να τα παραμυθιάζουμε»…

– Οι ειδικοί του NurtureShock παίρνουν θέση και για τα ζητήματα εσωστρέφειας που απασχολούν τη μισή οικογενειακή κοινότητα. «Μη μας κυριεύει ο πανικός», συμβουλεύουν, «όταν βλέπουμε πως η κόρη μας δεν πιάνει εύκολα την κουβέντα με τα ξαδέλφια της στις οικογενειακές συγκεντρώσεις ή αν ο γιος μας δεν αρθρώνει λέξη μπροστά σε ξένο κόσμο. Τα ντροπαλά παιδιά είναι έξυπνες και δυναμικές προσωπικότητες. Χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα την εσωστρέφειά τους για να πείθουν γονείς, συγγενείς, δασκάλους και συνεργάτες τους να διεκπεραιώνουν ζητήματα αντί για εκείνα. με λίγα λόγια, τα συνεσταλμένα παιδιά είναι γεννημένοι… αρχηγοί».    

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: