Menu

Τι θα έκανε η Τζέιν Όστιν: Ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για τις σύγχρονες σχέσεις

 Η έκδοση The Jane Austin Guide to Happily Ever After (Ο οδηγός της Τζέιν Όστιν για να ζήσουν αυτοί καλά και εσείς καλύτερα), δίνει χρήσιμες συμβουλές στα κορίτσια του 2012 που θέλουν να συναντήσουν τον άντρα των ονείρων τους.
 

 Η δυναμική συντάκτρια Κάρι Μπράντσο του Sex and The City, η ευαίσθητη ασκούμενη γιατρός Μέρεντιθ Γκρέι του Grey’s Anatomy, η ανασφαλής Μπέλα Σουάν από το Λυκόφως… Και οι τρεις είναι υπέροχες και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Βάλτε το χέρι στην καρδιά και πείτε ειλικρινά αν δεν υπήρξε έστω μία φορά στη ζωή σας που μια φευγαλέα ματιά, μια ατάκα, ένας τύπος άντρα δεν σας θύμισαν κάποια σκηνή του Sex and The City και προσπαθήστε παράλληλα να θυμηθείτε τι θα έκανε η ηρωίδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Μήπως όμως η απάντηση στα σημερινά ερωτικά μας προβλήματα βρίσκεται στις νουβέλες της… λογικής και ευαίσθητης Τζέιν Όστιν (1775-1817); Μέσα από το βιβλίο The Jane Austin Guide to Happily Ever After (Ο οδηγός της Τζέιν Όστιν για να ζήσουν αυτοί καλά και εσείς καλύτερα, εκδ. Regnery Publishing) η συγγραφέας Ελίζαμπεθ Κάντορ σάς δείχνει τον τρόπο να παραδειγματιστείτε από τις ηρωίδες της πολυδιαβασμένης Αγγλίδας μυθιστοριογράφου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις.

Οι (σοφές) γυναίκες της Όστιν
Τι μπορεί να σας διδάξει η συνεσταλμένη Ελίζαμπεθ Μπένετ από το Περηφάνια και Προκατάληψη ή η απρόβλεπτη Έμα Γουντχάουζ από το ομότιτλο βιβλίο; Τι έχουν να πουν στη σύγχρονη γυναίκα εκείνες οι ηρωίδες που γεννήθηκαν από τη φαντασία μιας άλλης γυναίκας, που έζησε πριν 200 χρόνια; «Πάρα πολλά!» ομολογεί η Κάντορ. Και συνεχίζει: «Η ανθρώπινη φύση δεν έχει αλλάξει. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση της ψυχοσύνθεσης και των δύο φύλων όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε καταστάσεις που δεν μας είναι ευχάριστες. Οι ηρωίδες της Όστεν τα κατάφερναν πολύ καλά όταν έπρεπε να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και εμπόδια. Αντίθετα, εδώ είναι που χωλαίνουν οι σημερινές γυναίκες». Προτάσεις του στυλ: «Να τρέχεις σαν τρελή όποτε πρέπει να κάνεις μια επιλογή, αλλά μη λιποθυμήσεις» (από το Αγάπη και Φιλία) ή «Πίστεψέ με, θα προτιμούσες να υπομείνεις οτιδήποτε άλλο παρά να παντρευτείς κάποιον τον οποίο δεν αγαπάς» (απόσπασμα από γράμμα της ίδιας της Όστιν στην ανιψιά της Φάνι Νάιτ το 1814) μοιάζουν να μιλούν κατευθείαν στην καρδιά των γυναικών ακόμα και εν έτει 2012.

Η θεία Τζέιν συμβουλεύει…
Η Όστιν της κλασικής νουβέλας Λογική και Ευαισθησία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε όλα. Όπως σημειώνει η Κάντορ στον πρόλογο του The Jane Austin Guide to Happily Ever After, «σήμερα επικεντρωνόμαστε στο αν ένας άντρας είναι καλός για εμάς, αλλά αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Αυτός ο άντρας είναι καλός γενικότερα; Είναι ένα άτομο που μπορώ να εμπιστεύομαι και να σέβομαι; Τα συναισθήματα θέλουν καιρό να ωριμάσουν. Απαιτείται χρόνος. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Η ορθολογίστρια Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο περιζήτητος κύριος Ντάρσι από το Περηφάνια και Προκατάληψη δημιουργούν σιγά σιγά μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηρίξουν μια δυνατή σχέση. Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με έναν παθιασμένο έρωτα, αλλά στο τέλος εκείνη νιώθει δυνατά αισθήματα για τον ήρωα λόγω του ήθους και της συμπεριφοράς του». Ακούγεται κάπως αντι-ρομαντικό; Ίσως. Αλλά όπως βεβαιώνει και η Κάντορ, η Όστιν εκτός από ρομαντική ήταν και ρεαλίστρια. Όπως αναφέρει σχετικά, η ίδια η συγγραφέας είχε αρνηθεί να παντρευτεί το γόνο μιας πλούσιας οικογένειας επειδή τον έβρισκε απωθητικό, αλλά από την άλλη δεν απάντησε θετικά ούτε στην πρόταση γάμου που της έκανε ένας γοητευτικός νεαρός επειδή εκείνος δεν ήταν ευκατάστατος. Ναι μεν θα ήθελε να παντρευτεί κάποιον από αγάπη, αλλά από την άλλη θα επιθυμούσε αυτός να έχει και οικονομική άνεση. Τελικά η γυναίκα που ύμνησε τόσο πολύ το γάμο δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: Μπορούμε να δούμε αυτό το βιβλίο ως ένα χρήσιμο οδηγό επιτυχημένων ερωτικών σχέσεων ή όλα όσα γράφονται εκεί είναι ουτοπικά και θεωρητικά; Μερικές αναγνώστριες πιστεύουν πως το συγκεκριμένο εγχειρίδιο της Κάντορ ίσως δίνει κάποια εύστοχα tips. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως τα παραδείγματα που προσφέρουν αυτές οι νουβέλες είναι πια ξεπερασμένα. Οι ισχυρισμοί και των μεν και των δε έχουν κάποια βάση. Ωστόσο, η συγγραφέας απαντά: «Ο πόνος, η ελπίδα, η ανάγκη που γεννά ο έρωτας έχουν την ίδια δύναμη και ένταση όσα χρόνια και αν περάσουν». Ποιος μπορεί να την αμφισβητήσει;