Menu

Υπάρχει κάτι που μας κάνει να παχαίνουμε (και δεν του φαινόταν)

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όταν είμαστε ευτυχισμένοι τείνουμε να τρώμε περισσότερο, με κίνδυνο να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς μας να ανεβαίνει.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι υπάρχουν φορές που τρώμε ακόμη και αν δεν πεινάμε επειδή νιώθουμε μοναξιά, θλίψη ή υποφέρουμε από άγχος. Πλέον, Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δεν συνδέουν τη συναισθηματική υπερφαγία με αρνητικά συναισθήματα αλλά με θετικά. Τι υποστηρίζουν; Ότι οι επιδρομές στο ψυγείο πραγματοποιούνται όταν είμαστε χαρούμενοι. Πώς όμως έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα; 

Για τις ανάγκες της μελέτης τους ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να παρακολουθήσει μια σειρά αποσπάσματα από ταινίες ή γνωστές τηλεοπτικές σειρές που στόχο είχαν να τους δημιουργήσουν άλλοτε ευχάριστα, άλλοτε ουδέτερα ή και αρνητικά συναισθήματα. Προτού ξεκινήσουν οι προβολές οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τη γενική ψυχολογική τους κατάσταση. 

Το πρώτο βίντεο που κλήθηκαν να δουν ήταν μια σκηνή από κωμική σειρά με πρωταγωνιστή τον Ρόουαν Άτκινσον αλλά και ένα αστείο στιγμιότυπο από την ταινία Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι. Ακολούθησε ένα αδιάφορο ντοκιμαντέρ για το ψάρεμα, ενώ για το τέλος άφησαν τη στενόχωρη θεματική ενότητα, επιλέγοντας το φιλμ Πράσινο Μίλι– συγκεκριμένα το κομμάτι που δείχνει έναν αθώο να οδηγείται στην ηλεκτρική καρέκλα.

Κάθε φορά που ολοκληρωνόταν ένα βίντεο, οι ειδικοί έδιναν στους εθελοντές μεγάλα μπολ γεμάτα τσιπς με διαφορετικές γεύσεις αλλά και κάθε λογής σοκολάτες- λευκή, γάλακτος και υγείας. Οι επιστήμονες μέτρησαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων των μελών έπειτα από κάθε προβολή.

Οι μετρήσεις τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού φάνηκε πως αυτοί που είχαν απαντήσει στα ερωτηματολόγια ότι συχνά καταναλώνουν περισσότερο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, έτειναν να τρώνε περισσότερο έπειτα από μια χαρούμενη σκηνή παρά μετά από μια αντίστοιχη αρνητικά φορτισμένη. 

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύτιμα. Μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας, αφού εστιάζουν στη σχέση μεταξύ θετικών συναισθημάτων και υπερκατανάλωσης τροφής, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η αρμόζουσα σημασία», τονίζει η ψυχολόγος Ρόουζ Αγκντάμι. 

Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς μας να υποχωρεί, φυσικά και δεν χρειάζεται να μετριάσουμε τη χαρά μας. Απλά, να τη διοχετεύσουμε αλλού: σε έναν περίπατο, μια βουτιά στη θάλασσα, μια χαλαρή συζήτηση με την κολλητή μας…