«Είμαι η Ινέ και το 2019, έπειτα από 15 χρόνια ως καθηγήτρια Αγγλικών και 5 ως brand manager και head of content στο marketing σε πολυεθνικές, παραιτήθηκα στα 32 μου και έμεινα 10 μήνες εκτός… αγωνιστικής. Soul-searching το λέμε στα Αγγλικά, rebranding/pivoting το λέμε στο marketing. Και τα δύο παραείναι glamorous όροι γι’ αυτό που πέρασα εκείνο το διάστημα. Όμως σήμερα, έναν χρόνο και 40k Instagram followers αργότερα, έχω πάνω από 1.000 άτομα σε λίστα αναμονής για τα μαθήματά μου και θα ήθελα να μοιραστώ με όλες σας τα εξής:
Βρες το μεράκι σου. Να σκέφτεσαι ότι ζεις σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, μακριά από τις Δυτικές κοινωνίες και τις προσδοκίες των άλλων που γίνονται δικές μας πριν το καταλάβουμε. Εκεί, στο μακρινό βουνό, κάνεις κάθε μέρα το αγαπημένο σου task. Το μεράκι σου. Άνθρωποι έρχονται να σε βρουν εκεί για το μεράκι σου. Τι είναι αυτό; Θα το βρεις, μην το σκέφτεσαι, φύτεψα τον σπόρο μόλις, και το μυαλό σου ψάχνει ήδη την απάντηση.
“Οι δυσκολίες τελικά είναι το μεγαλύτερο δώρο.” Είτε επειδή δεν σου δίνουν προαγωγή/αύξηση, είτε επειδή βρίσκουν αφορμές να σου φωνάζουν για ασήμαντα πράγματα ώστε να σου μειώσουν την αυτοπεποίθηση και να σε γεμίσουν αμφιβολία (και άρα να τρέμεις για τη δουλειά σου), είτε επειδή πάντα στα τοξικά περιβάλλοντα (και ειδικά αν είσαι μειονότητα/γυναίκα) πιο εύκολα αποθεώνουν τη μετριότητα παρά αναγνωρίζουν την ευφυία και το χάρισμα, είτε επειδή το να είσαι ταπεινός σε έχει κάνει να ξεχνάς τι αξίζεις και από αυτό κάποιοι κερδίζουν… Θέλω να ευχαριστήσεις από τώρα όλους τους συναισθηματικά ατελείς ανθρώπους που βρέθηκαν στο διάβα σου, όλα τα “όχι”, όλες τις τρικλοποδιές και τα ψέματα, γιατί αν δεν ήταν αυτοί και αν δεν ήταν τόσοι πολλοί εσύ μπορεί να μη μάθαινες ποτέ ότι η αναγνώριση αξίζει να έρχεται άφθονη. Οπότε πάρε τον πόνο και την απογοήτευση και κάντα μύες.
Σταμάτα να σε κρίνεις, δεν σε βοηθάς. Φαντάσου ότι μιλάς σε ένα μικρό παιδί. Μίλα όμορφα, καλόπιασέ το, και αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, θυμήσου ότι είναι απλά ένα παιδί. Θα το ξαναπροσπαθήσεις αύριο! Αν νιώθεις ότι δεν ανήκεις εκεί που είσαι, φύγε. Αν κοντεύεις να αρρωστήσεις στη δουλειά, φύγε. Αν δεν σε προσέχουν, φύγε. Δεν είναι διαγωνισμός αυτοθυσίας, φύγε. Αν δεν σε συμπαθείς πια τόσο, άλλαξε. Αν φοβάσαι να ρισκάρεις έστω και λίγο, τότε ίσως δεν έχεις πληγωθεί αρκετά, και αυτό είναι ok, περίμενε μέχρι να είσαι έτοιμη.
Διάβασε βιβλία. Η γνώση όλη είναι εκεί. Δεν υπάρχουν λάθος βιβλία. Τα σωστά βιβλία σε βρίσκουν αυτά. Και από τα “λάθος” βιβλία, εγώ έμαθα πράγματα. Βρες μια παιδική σου φωτογραφία που είσαι πολύ χαρούμενη. Δες τη σπιρτάδα και τη χαρά σου. Μπορείς να τη βρεις στο σήμερα; Βάλε τη φωτογραφία στο γραφείο σου για να τη βλέπεις. Θα κάνει τη δουλειά της από μόνη της. Να ανοίγεις την καρδιά σου και να θαυμάζεις κάποιον. Αν τον/τη ζηλεύεις και προσπαθείς να αγνοήσεις ή να μικρύνεις το συναίσθημα, στην ουσία αγνοείς τα σημάδια που σου δίνει η καρδιά σου. Αυτόν που θαυμάζεις, αυτόν να ακολουθείς και από εκεί θα σου μιλήσει η καρδιά σου για το τι χρειάζεσαι στη ζωή σου.
Δεν είσαι μικρό παιδί πια, εσύ παίρνεις τις αποφάσεις, με ευθύνη και πάθος. Αν θες να φτάσεις στο όνειρό σου ή σε κάτι αόριστα καλύτερο (και ας μην ξέρεις ακριβώς τι), κάνε την παραγγελία σου στο σύμπαν, μπες στη βάρκα και ξεκίνα να κάνεις κουπί. Και μόλις φτάσεις στην όχθη του ονείρου σου, burn the boats. There is no way back. And that’s a great feeling – oh, you’ll see.
Και το τελευταίο και πιο σημαντικό. Μάθε να σώζεσαι μόνη σου. Μια φορά έλεγα σε έναν φίλο ότι έπρεπε να έχω υπερασπιστεί μια κοπέλα σε μια δημόσια υπηρεσία που όλοι της φώναζαν. “Κάνεις λάθος”, μου είπε. Θύμωσα. Του λέω “Γι’ αυτό αποξενωνόμαστε οι άνθρωποι!”. “Κάνεις λάθος”, συνέχισε, “γιατί αν τη σώσεις σήμερα εσύ δεν θα ξέρει να σωθεί την επόμενη φορά. Πρέπει να μάθει να σώζει τον εαυτό της”. Μετά το σκέφτηκα. Από το σχολείο μέχρι τις δουλειές, τόσα χρόνια, πόσες αδικίες δεν έχουμε περάσει όλοι. Και δεν κάναμε τίποτα, απλά τα συζητούσαμε φίλοι και γνωστοί, κουνούσαμε το κεφάλι και λέγαμε “ναι, άδικο, τι να κάνεις;”. Ε, κάποια στιγμή έμαθα να σώζομαι μόνη μου. Δεν ήρθε πρίγκηπας πάνω σε άλογο, ούτε ο από μηχανής θεός.
Το κυριότερο μάθημα είναι να ξαναγράφεις το παραμύθι».
Info: Αν θέλετε μικρά μυστικά αγγλικής προφοράς και empowerment κάντε follow το @hack_into_english της Iné