Η Taylor Swift ντυμένη στα χρώματα του Pride σε συναυλία της.

Η μόδα αναπνέει μέσα από το πάθος και την ανεξαρτησία. Οι οίκοι χρησιμοποιούν τα μολύβια τους για να υπογραμμίσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες μιας κοινωνίας που θέλει να ακουστεί δυνατά. Στο φετινό Pride θα δούμε όλα τα χρώματα, θα φορέσουμε ρούχα, παπούτσια και καπέλα στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Θα φορέσουμε περήφανα τα έξι χρώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, που φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών για τα 50 χρόνια αγώνα κατά της ομοφοβίας. Πιο συγκεκριμένα, φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το 1969 στο μπαρ Stonewall Inn, που σήμαναν την αρχή του αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφιλών κατά την διεξαγωγή της πρώτης Pride Parade. Έκτοτε ο Barack Obama έχρισε το θρυλικό μπαρ εθνικό μνημείο και η κληρονομιά του αντηχεί σε κάθε Gay Pride του κόσμου.

Σανδάλι από την #MKGO Rainbow συλλογή του οίκου Michael Kors.

Ο κόσμος της μόδας θέλησε και αυτός να είναι μέρος των εορτασμών αυτών με πολλά brands να κυκλοφορούν αυτόν τον μήνα limited edition και capsule συλλογές εμπνευσμένες από το επαναστατικό αυτό κίνημα. Sneakers από τα brands Nike ή Converse, μπλουζάκια Polo Ralph Lauren, τσάντες Michael Kors και προιόντα μακιγιάζ Marc Jacobs, καπέλα και εσώρουχα Calvin Klein, T-shirt… Δεν λείπει τίποτα από την rainbow γκαρνταρόμπα. Με κυνική σκέψη θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο κόσμος της μόδας, γνωστός για την ανακύκλωση ιδεών και τάσεων, “δανείζεται” την ορμή του κινήματος και την κάνει φέρνει στο προσκήνιο χάρη σε ένα σύμβολο με παγκόσμια αναγνώριση. Για τον Serge Carreira, maitre ds conferences στο Sciences-Po και ειδικό στην μόδα, όμως, “η αποδοχή της διαφορετικότητας και των διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων είναι πρωταρχικής σημασίας για την νέα γενιά, της οποίας η σχέση με το φύλο και τις σεξουαλικές προτιμήσεις έχει εξελιχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία. Οι μεγάλοι οίκοι έχουν καταγράψει αυτήν τη ριζική μεταμόρφωση. Η στήριξη δράσεων ΛΟΑΤ+ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος της μόδας αγκαλιάζει το κίνημα. Έτσι, το ουράνιο τόξο με την παγκόσμια απήχηση, γίνεται ένα δυνατό έμβλημα που συνοδεύει τον αγώνα κατά κάθε τύπου διάκρισης”.

T-shirt Pride από την συλλογή του οίκου Ralph Lauren.

Επιπλέον, τα περισσότερα brands που συμμετέχουν είναι ήδη ευαισθητοποιημένα στα ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και μάλιστα πολύ πριν αυτή αποκτήσει την σημερινή της ονομασία. Οι άνθρωποι της μόδας ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για τον αγώνα κατά του AIDS, όταν η ασθένεια αποκαλούνταν από πολλούς “ο γκέι καρκίνος”. Εξάλλου τα έσοδα των πωλήσεων – σε μεγάλο ποσοστό ή συνολικά – θα διατεθούν σε οργανώσεις όπως το Le Refuge ή το Stonewall Community Foundation, για να αναφέρουμε τους πιο γνωστούς.

Ο εορτασμός της ελευθερίας είναι θεμελιώδης για την μόδα και το θεματικό “Camp” dress code του τελευταίου MET Gala, το οποίο ορίζεται κάθε χρόνο από την Anna Wintour, είναι επιπλέον απόδειξη και ενδυναμώνει την queer κουλτούρα. Παρά το γεγονός, όμως, ότι παγκόσμιες έρευνες δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή και το World Health Organisation πρόσφατα αφαίρεσε την διεμφυλικότητα από την λίστα των ψυχικών διαταραχών, έχει παρατηρηθεί αυξημένος αριθμός ομοφοβικών επιθέσεων. Αυτές οι δυο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται πλέον ανοιχτά. Η μόδα γνωρίζει ότι ανήκει στις βαθιά επιδραστικές βιομηχανίες του κόσμου σε ότι αφορά την προώθηση μηνυμάτων αποδοχής και σίγουρα θα δώσει το παρόν στους εορτασμούς σε κάθε Gay Pride. Στην Αθήνα η μεγάλη γιορτή θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 και στην Νέα Υόρκη στις 30, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Με υπερηφάνεια!