Χαλβάς από ταχίνι: Πού φτιάχνουν τον πιο νόστιμο

Το γνωστό σαρακοστιανό γλυκό διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και ορισμένες φορές εμπλουτίζεται με γκουρμέ πινελιές. Δείτε πού θα βρείτε τον πιο μυρωδάτο και γευστικό.

Elle 28 Φεβ. 14
Χαλβάς από ταχίνι: Πού φτιάχνουν τον πιο νόστιμο
Η παρασκευή του δεν είναι εύκολη υπόθεση και θυμίζει ένα πολύ ενδιαφέρον τελετουργικό. Το σουσάμι μπαίνει σε μικρές πέτρινες στέρνες με αλατόνερο. Εκεί φουσκώνει και αποφλοιώνεται. Έπειτα ξεπλένεται αρκετές φορές, ώστε να φύγει η αλμύρα, και στη συνέχεια ψήνεται. Επόμενο στάδιο είναι το άλεσμα μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς και να γίνει ταχίνι. Σε ένα μεγάλο καζάνι μαγειρεύεται η ζάχαρη με το νερό έως ότου μετατραπούν σε καραμέλα. Αυτή με τη σειρά της τοποθετείται στο χάλκινο σκεύος (ονομάζεται πασίμι) όπου βρίσκεται το ταχίνι.

Και κάπου εδώ ξεκινά το ατελείωτο ζύμωμα. Πραγματοποιείται με τα χέρια, διαρκεί τουλάχιστον 30', μέχρι να γίνει ο χαλβάς μαστιχωτός και ινώδης. Η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί (αν υπάρχουν) ενσωματώνονται σταδιακά στο μείγμα. Όλη η παραπάνω διαδικασία κουβαλά μεγάλη ιστορία και έχει τη μαγεία της. Αν όμως θέλετε να γλιτώσετε την ταλαιπωρία, επισκεφτείτε ένα από τα ακόλουθα μέρη. Εκεί θα βρείτε χαλβά φτιαγμένο με μεράκι: άλλοτε με βάση την αυθεντική συνταγή και ορισμένες φορές με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραλλαγές:

 
Κοσμίδη-Γαβρίλη: Πρόκειται για το βραβευμένο χαλβά Δραπετσώνας. Μπορείτε να τον αγοράσετε από τα κεντρικά (Αγ. Δημητρίου 1), το υποκατάστημα του Πειραιά (Πραξιτέλους 155), καθώς και από επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από την κλασική εκδοχή, υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές: με ταχίνι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη, χαρουπόμελο, αλλά και με κράνμπερι. halvas-drapetsonas.gr
 
Χαλβαδοποιία Μαραθώνος: Ήταν αρχές του περασμένου αιώνα όταν ο Νικόλας Χατζηγαβριήλ παρασκεύαζε το συγκεκριμένο γλυκό στη Μάκρη της Μικράς Ασίας. Πλέον η ίδια οικογένεια επενδύει στην τεχνολογία αιχμής και συνεχίζει τη νόστιμη αυτή παράδοση -από το 1988- στη Νέα Μάκρη (Λ. Μαραθώνος 164). Αξίζει να δοκιμάσετε χαλβά με φιστίκι Αιγίνης, αλλά και με πικρή σοκολάτα και αμύγδαλα. www.halvas-marathonos.gr
 
Αργουδέλης: Ακόμη μία οικογενειακή -και βραβευμένη- επιχείρηση, με ιστορία που ξεκινά από το 1850 στη Μυτιλήνη. Σήμερα η τέταρτη γενιά εξακολουθεί να κρατάει ζωντανή την… τέχνη του χειροποίητου στον Πειραιά (Ν. Φραγκούλη 38 και στην οδό Γούναρη 21). Στην επίσημη σελίδα τους θα βρείτε και συνταγές για ταχινόσουπα και ταχινόπιτα. www.argoudelis.com
 
Λουκάς: Η γνώση κατακτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όταν τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν να δουλεύουν στο πλευρό σπουδαίων μαστόρων. Τα χρόνια πέρασαν και το 1945 ο Ιωάννης και ο Γεώργιος αποφάσισαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη φέρνοντας μαζί τους λίγα σκεύη αλλά και τη συνταγή. Πλέον την επιχείρηση έχουν αναλάβει τα εγγόνια τους. Εκτός από χαλβά, αξίζει να δοκιμάσετε και καρυδόπαστο. Πού θα βρείτε τα προϊόντα; Στα κεντρικά (Σοφ. Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη) καθώς και σε διάφορα σημεία στην Αθήνα. Οι διευθύνσεις υπάρχουν στην επίσημη σελίδα, www.lukas.gr 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: