Menu

Cooking light

Ευφάνταστα πιάτα με λίγες θερμίδες για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
 

Σούπα βελουτέ με κολοκύθα και μανιτάρια
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 20΄-30΄)
 

Υλικά για 4 άτομα:
500 γραμμ. κίτρινη κολοκύθα
1 μεγάλη πατάτα
1 κρεμμύδι
1 μπουκέτο αρωματικών (τυλίγετε σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα 1 φύλλο δάφνης, 1 αστεροειδές γλυκάνισο, 2 κόκκοι μπαχάρι, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλωναράκι θυμάρι)
200 γραμμ. άγρια μανιτάρια
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
 

Εκτέλεση:
1. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Πλένετε και κόβετε σε κύβους τα λαχανικά.
 

2. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. Προσθέτετε 1,5 λίτρο νερό, τα λαχανικά και το μπουκέτο αρωματικών. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
 

3. Με μια βούρτσα σκουπίζετε καλά την επιφάνεια των μανιταριών και κόβετε τις άκρες τους. Τα τσιγαρίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί τους. Αλατοπιπερώνετε και τα κρατάτε στην άκρη ζεστά.
 

4. Πετάτε τα αρωματικά. Ανακατεύετε στο μπλέντερ τα λαχανικά με την κρέμα γάλακτος ρίχνοντας σταδιακά το ζουμί των λαχανικών μέχρι να πετύχετε τη ρευστότητα της σούπας. Τη μοιράζετε στα μπολ. Ξαναζεσταίνετε τα μανιτάρια, τα προσθέτετε σε κάθε μπολ και σερβίρετε.
 

Γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας με κάστανα και σταφίδες
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 40΄)
 

Υλικά για 4 άτομα:
4 λεπτές φέτες φιλέτο γαλοπούλας, περίπου 140 γραμμ. η καθεμία
160 γραμμ. τριμμένη σάρκα ντομάτας
100 γραμμ. κάστανα καθαρισμένα
50 γραμμ. ξανθιές σταφίδες
40 μεγάλες ρώγες άσπρο σταφύλι
1/2 ποτήρι κόκκινο πόρτο
μερικά κλωναράκια μαϊντανό
1/2 ποτήρι ζωμό κότας (βράζετε 1/2 ποτήρι νερό μαζί με 1/2 κύβο κότας)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
 

Εκτέλεση:
1. Πλένετε τα σταφύλια και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Βάζετε για 5΄ μέσα σε ένα μπολάκι τις σταφίδες μαζί με χλιαρό πόρτο (το έχετε ζεστάνει) μέχρι να φουσκώσουν. Τις στραγγίζετε και κρατάτε το πόρτο στην άκρη.
 

2. Κόβετε τα κάστανα με το μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια και τα  ρίχνετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις σταφίδες, τη σάρκα της ντομάτας και 1 πρέζα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε το μείγμα και πλάθετε τέσσερις μπάλες. Τοποθετείτε μία μπάλα στο κέντρο κάθε φέτας φιλέτου και το τυλίγετε δένοντάς το με σπάγκο.
 

3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα γεμιστά φιλέτα μέχρι να ροδίσουν παντού. Προσθέτετε το ζωμό κότας και το αλατοπίπερο, σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε το φαγητό για 30΄. Βγάζετε τα φιλέτα και ρίχνετε στην κατσαρόλα το πόρτο ανακατεύοντας.
 

4. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα σταφύλια, το μαϊντανό και τα γεμιστά φιλέτα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10΄. Σερβίρετε τα φιλέτα γαρνιρισμένα με τα φρούτα και το ζουμί του φαγητού.
 

Κρεμ μπριλέ με λεμόνι
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 50΄, κατάψυξη 2 ώρες)
 

Υλικά για 4 άτομα:
7 κρόκοι αυγών
2 ποτήρια κρέμα γάλακτος
2/3 του ποτηριού παστεριωμένο γάλα
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
4 σταγόνες εσάνς λεμονιού
110 γραμμ. καστανή ζάχαρη
 

Εκτέλεση:
1. Με τη βοήθεια του εργαλείου που καθαρίζετε καρότα αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού και τη βουτάτε μέσα σε νερό που βράζει για 5΄ να ξεπικρίσει. Τη βγάζετε από το νερό και τη στεγνώνετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Την κόβετε σε λεπτές λωρίδες.
 

2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 90° C. Mέσα σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και τη φλούδα του λεμονιού. Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους μαζί με 80 γραμμ. καστανή ζάχαρη και ρίχνετε σιγά σιγά το βραστό γάλα (προσοχή, δεν πρέπει να το ρίξετε γρήγορα γιατί θα ψηθούν οι κρόκοι και θα κόψει το μείγμα). Ανακατεύετε, προσθέτετε την εσάνς λεμονιού και μοιράζετε το μείγμα σε μπολάκια.
 

3. Ψήνετε τις κρέμες στο φούρνο για 40΄. Τις βγάζετε και μόλις κρυώσουν τις τυλίγετε με μεμβράνη και τις βάζετε να παγώσουν καλά στο ψυγείο.
 

4. Την ώρα που σερβίρετε, πασπαλίζετε τις κρέμες με καστανή ζάχαρη και τις βάζετε να καραμελώσουν στο γκριλ του φούρνου.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search