Menu

Εύκολη ζύμη για τάρτα

Είναι το πιάτο... πασπαρτού για κάθε επίσημη περίσταση, αλλά και για το καθημερινό  τραπέζι. Με μια βασική συνταγή μπορείτε να δοκιμάσετε δεκάδες αλμυρές και γλυκές εκδοχές.

Θέλετε μια αλμυρή κις λορέν ή μήπως μια λαχταριστή τάρτα σοκολάτα με αμύγδαλα; Μάλλον δεν έχει και μεγάλη σημασία. Η βάση τους είναι κοινή και, για να τις φτιάξετε, θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά, τα οποία θα βρείτε στα ντουλάπια της κουζίνας σας, αλλά και πολύ μικρή… θητεία στη μαγειρική.

Ζύμη για τάρτα
(προετοιμασία 10΄ – αναμονή 2 ώρες)
Υλικά για μια μεγάλη τάρτα:
250 γραμμ. αλεύρι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
150 γραμμ. βούτυρο
1 αυγό
6 κ.σ. γάλα
 

Εκτέλεση:
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το κρύο βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα χτυπάτε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα πηχτό μείγμα. Ελαττώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το αυγό και το γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνει σαν μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί σε δροσερό μέρος για 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να τη διατηρήσετε στο ψυγείο, είτε σαν μπάλα είτε ανοίγοντάς τη σε μια φόρμα για τάρτα, έτοιμη για ψήσιμο. Πριν την ψήσετε, την τρυπάτε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια βάζετε στην επιφάνειά της φασόλια, ώστε να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.

Η συγκεκριμένη τάρτα είναι ιδανική για αλμυρές συνταγές. Για τη γλυκιά εκδοχή της προσθέστε ακόμη 1 κ.σ. ζάχαρη.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ