Παραδοσιακή τάρτα νισουάζ

Για τη ζύμη:

500 γραμμ. αλεύρι

50 γραμμ. βούτυρο ή βιτάμ

50 γραμμ. ζάχαρη

2 αβγά

Για τη γέμιση:

1 ματσάκι σέσκουλα

1 ματσάκι δυόσμο

6 μήλα golden

50 γραμμ. ξανθιές σταφίδες Κορίνθου

50 γραμμ. μαύρες σταφίδες

100 γραμμ. κουκουνάρι

50 γραμμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο

2 αβγά, 2 κ.σ. γάλα

1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

150 γραμμ. ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

30 γραμμ. βούτυρο

Elle 01 Νοε. 11
Παραδοσιακή τάρτα νισουάζ

1. Μουλιάζετε τις σταφίδες στο κονιάκ.

2. Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας: ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά και 1 πρέζα αλάτι. Προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί.

3. Πλένετε καλά τα σέσκουλα και το δυόσμο. Τα στεγνώνετε και τα απλώνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν καλά. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες.

4. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το δυόσμο με την παρμεζάνα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τα σέσκουλα ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι, το πιπέρι και τις σταφίδες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.

5. Κόβετε τη ζύμη σε δύο ισόπαχα κομμάτια. Ανοίγετε το ένα σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να το στρώσετε σε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28-30 εκ. Βουτυρώνετε την επιφάνεια της φόρμας και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Στρώνετε τη ζύμη που ανοίξατε χωρίς να κόψετε ό,τι περισσεύει γύρω γύρω. Από πάνω βάζετε πρώτα σε όλη την επιφάνεια το μείγμα με τα σέσκουλα και μετά τις φέτες από το μήλο. Ραντίζετε με το κονιάκ μέσα στο οποίο μουλιάσατε τις σταφίδες. Στρώνετε καλά τα υλικά, έτσι ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη φόρμα.

6. Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζετε την τάρτα, ενώνοντας τα δύο κομμάτια από ζυμάρι στις άκρες. Ραντίζετε την επιφάνεια με γάλα και την τρυπάτε παντού με ένα πιρούνι. Κάνετε μια τρύπα στη μέση της τάρτας και μπήγετε ένα χωνάκι από λαδόκολλα, το οποίο λειτουργεί σαν καμινάδα: Έτσι θα βγει ο ατμός και δεν θα φουσκώσει πολύ η ζύμη. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40΄.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: