Menu

Πώς να φτιάξετε νόστιμα brownies

Με καραμέλα ή τριπλή δόση σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, λικέρ ή φρούτα... Όπως κι αν τα προτιμάτε, αυτά τα ιδιαίτερα κεκάκια με τη ζουμερή «έκπληξη» στο εσωτερικό παρασκευάζονται εύκολα, αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες απλές οδηγίες.

Αγαπημένα γλυκά των απανταχού chocoholics, αφού έχουν ταυτιστεί με τη σοκολατένια εκδοχή τους, τα brownies μοιάζουν με κλασικό κέικ, με τη διαφορά ότι το εσωτερικό τους είναι υγρό. Οι παραλλαγές τους είναι πολλές, αφού στη ζύμη τους μπορούν να μπουν με επιτυχία διαφορετικά υλικά, ανάλογα με την όρεξη της στιγμής και τη φαντασία μας.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο επιδόρπιο, το οποίο μερικές φορές αποτυγχάνει λόγω αστοχίας στο ψήσιμο. Μη διστάσετε λοιπόν να τα φτιάξετε, απλώς βγάλτε τα από το φούρνο όταν είναι έτοιμα, ούτε λεπτό αργότερα. Πώς θα το καταλάβετε; Αρχικά, με την αλάνθαστη μέθοδο της οδοντογλυφίδας, όχι όμως όπως εφαρμόζεται συνήθως στο κέικ: το ψήσιμο είναι σωστό όταν αυτή δεν βγαίνει καθαρή, αλλά έχει κολλημένα πάνω της υπολείμματα ζύμης. Ένα ακόμη σημάδι είναι η μυρωδιά που αναδίδεται σιγά σιγά στην κουζίνα. Εκείνη είναι η στιγμή που θα πρέπει να βγάλετε το γλυκό σας από το φούρνο, αφού για λίγα λεπτά ακόμη θα εξακολουθεί να ψήνεται.
Ξεκινήστε, λοιπόν, τους γευστικούς πειραματισμούς με τη βασική συνταγή που ακολουθεί.

Υλικά
300 γραμμ. κουβερτούρα
160 γραμμ. βούτυρο
3 αυγά
250 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. αλεύρι

Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το βούτυρο. Σε ένα μπολ βάζετε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνουν αφράτα. Τοποθετείτε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας ενσωματώνετε τα δύο υλικά.

Έπειτα, προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι, αφού προηγουμένως το έχετε κοσκινίσει. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ ή ένα πυρέξ (εναλλακτικά, ατομικά φορμάκια) και αδειάζετε το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για 20'-30'. Αφήνετε να κρυώσουν, τα ξεφορμάρετε και τα σερβίρετε με λιωμένη σοκολάτα ή με μια μπάλα παγωτό.

Tip1: Για έξτρα σοκολατένια γεύση, εκτός από την κουβερτούρα, προσθέστε στο μείγμα πραλίνα φουντουκιού.

Tip2: Εκτός από τη γλυκιά εκδοχή, υπάρχει και η αλμυρή (π.χ. brownies με σπανάκι). Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με 1 κ.γ. αλάτι, μειώστε τα αυγά από 3 σε 1, προσθέστε ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ και ½ φλιτζάνι γάλα. Εκτός από σπανάκι, μπορείτε να βάλετε στο μείγμα σοταρισμένο κρεμμύδι, τυρί και αλλαντικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search