Menu

Πώς θα φτιάξω ψωμί;

Aπολαύστε φρέσκο, αχνιστό ψωμί, φτιαγμένο από τα χεράκια σας

Σπιτικό ψωμί
(Προετοιμασία 2 ώρες και 25΄, ψήσιμο 35΄, αναμονή 1 ώρα)


Υλικά για 1 μεγάλο καρβέλι του 1 κιλού και 2 μικρότερα των 500 γραμμ. (ή αν θέλετε, 4 των 500 γραμμ.):
-750 γραμμ. σκληρό αλεύρι και λίγο παραπάνω για πασπάλισμα
-2 κ.σ. αλάτι
-15 γραμμ. φρέσκια μαγιά ή 2 κ.σ. ξερή μαγιά
-2 ποτήρια χλιαρό νερό
-λίγο λάδι για να αλείψετε μπολ και φόρμες
 

Εκτέλεση
1. Κοσκινίζετε το μισό αλεύρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το μισό αλάτι. Τρίβετε τη μαγιά με τα δάχτυλά σας μέσα σε ένα άλλο μπολ και ρίχνετε 4 κ.σ. χλιαρό νερό. Ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει.
2. Ανοίγετε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα σιγά σιγά το μείγμα της μαγιάς μαζί με το υπόλοιπο νερό. Πλάθετε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί το ζυμάρι. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε σε κάποιο ζεστό σημείο για 20΄-30΄ (για να γίνει η ζύμωση της μαγιάς και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της ζύμης).
3. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ρίχνετε πάνω στη ζύμη και προσθέτετε το υπόλοιπο αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αλευρώνετε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε πάνω το ζυμάρι και το αναδιπλώνετε πολλές φορές για 10΄ περίπου.
4. Δίνετε στο ζυμάρι το σχήμα μπάλας. Αλείφετε με λάδι τα τοιχώματα του μπολ και το βάζετε μέσα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει διπλάσιο όγκο. Λαδώνετε τις τρεις φόρμες. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το ζυμώνετε με τις γροθιές σας, για να φύγει ο αέρας. Το ακουμπάτε στην αλευρωμένη επιφάνεια και του δίνετε μακρόστενο σχήμα. Το κόβετε στα δύο, πλάθετε το ένα κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και το βάζετε μέσα στη μεγαλύτερη φόρμα. Κόβετε το δεύτερο κομμάτι στα δύο, τα πλάθετε σε μακρόστενο σχήμα και τα βάζετε μέσα στις δύο μικρότερες φόρμες. Χαράζετε με ένα μαχαίρι την επιφάνειά τους και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.
4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220° C. Βάζετε τις φόρμες πάνω σε μια μεταλλική σχάρα και τις σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα, την οποία έχετε πασπαλίσει με αλεύρι. Τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 45΄. Όταν τα ζυμάρια φουσκώσουν και υψωθούν πάνω από τα χείλη κάθε φόρμας, ρίχνετε ακόμα λίγο αλεύρι στην επιφάνειά τους και τα ψήνετε για 20΄. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15΄. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμα τα ψωμιά, βγάζετε το ένα καρβέλι από τη φόρμα του και χτυπάτε με τα δάχτυλα τον πάτο του. Αν ο ήχος ακουστεί κούφιος, είναι έτοιμα. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω στη μεταλλική σχάρα.
Tips:
– Φρέσκια μαγιά μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή στο φούρνο της γειτονιάς σας. Μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο, αφού πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Προτού τη χρησιμοποιήσετε, την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βρείτε φρέσκια, χρησιμοποιείτε μαγιά σε σκόνη.
– Είναι απαραίτητο να μείνει το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, γιατί έτσι θα φουσκώσει πιο γρήγορα. Αυτό γίνεται και μέσα στο ψυγείο, αν το αφήσετε για μία νύχτα, αρκεί μετά το ζύμωμα να το σκεπάσετε με μεμβράνη. Το επόμενο πρωί τού βγάζετε τον αέρα (βήμα 4) και το πλάθετε σε μακρόστενο σχήμα.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ