Menu

Ζάχαρη: Τα τρικ για να χρησιμοποιούμε λιγότερη

Δεν χρειάζεται να... ξορκίσετε τη ζάχαρη από τις καθημερινές σας συνήθειες, αρκεί να την περιορίσετε. Πώς; Προσθέτοντας σε αυτήν υπέροχο άρωμα και ξεχωριστή γεύση.

Είναι εύκολο να προσθέσουμε άρωμα στη ζάχαρη;
Ναι, τα αρώματα ενσωματώνονται πολύ εύκολα σε αυτήν. Η ζάχαρη, με ή χωρίς άρωμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, σε κοκτέιλ και ποτά, αλλά και στα αλμυρά πιάτα, σαν μια διαφορετική πινελιά. Μπορεί επίσης να βρει τη θέση της στο τραπέζι με τη μορφή καρυκεύματος, όπως χρησιμοποιείται και το άνθος του αλατιού, το γνωστό fleur de sel.

Ποια είναι η κατάλληλη ζάχαρη;
Όλα τα είδη ζάχαρης μπορούν να αρωματιστούν. Η άχνη και η κοινή κρυσταλλική ζάχαρη είναι πιο ουδέτερες, ενώ η καστανή δίνει μια καραμελένια νότα.

Ποια είναι η βασική συνταγή;
Καλό θα είναι να «δουλέψετε» με μικρές ποσότητες ζάχαρης (από 150-200 γραμμ.) ώστε να μπορέσετε να της δώσετε δυνατό άρωμα. Η βασική συνταγή που θα ακολουθήσετε είναι η παρακάτω:

1.Προσθέτετε το «άρωμα» στη ζάχαρη.
2.Ανακατεύετε καλά.
3.Βάζετε την αρωματισμένη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές βάζο.
4.Αφήνετε το μείγμα σφραγισμένο για τρεις εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Ωραίες ιδέες
-Ζάχαρη με βανίλια: ανοίγετε στη μέση και κατά μήκος ένα ξυλαράκι βανίλια και ξύνετε το εσωτερικό του + 200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανική για ρυζόγαλο, σαντιγί, φουά γκρα και μαρινάδα για ψάρι.

-Ζάχαρη με κανέλα: 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη + 150 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανική για ψητά μήλα ή αχλάδια, κρέμα με γεύση λεμονιού και αρνάκι στο φούρνο.

-Ζάχαρη με ανθούς πορτοκαλιάς: 1 κ.γ. απόσταγμα από άνθη πορτοκαλιάς + 150 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανική για κρέπες.

-Ζάχαρη με φουντούκι: 50 γραμ. αλεσμένο φουντούκι σε μορφή σκόνης + 200 γραμμ. ζάχαρη. Ιδανική για καρπάτσιο φρούτων, κρύα κολοκυθόσουπα και γκασπάτσο ντομάτας.

-Ζάχαρη με λεμόνι: Το ξύσμα 3 λεμονιών, κατά προτίμηση βιολογικών + 150 γραμμ. καστανή ζάχαρη. Ιδανική για πάστες αμυγδάλου και χοιρινό στο φούρνο.

-Ζάχαρη με 4 μπαχαρικά: 1 κ.γ. λευκό πιπέρι + 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο + 1/2 κ.γ. τζίντζερ + 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη + 200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανική για σάλτσες κρέατος και κουλί ντομάτας.

-Ζάχαρη με πράσινο τσάι: 1 κ.γ. πράσινο τσάι σε σκόνη + 20 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ιδανική για σαντιγί ή μαρέγκα. Ετοιμάστε τη λίγο πριν τη σερβίρετε, γιατί το άρωμα του πράσινου τσαγιού εξατμίζεται.


 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ