5 λάθη που κάνεις με τις κουρτίνες σου και μπορούν να στοιχίσουν σε ένα χώρο

Θέλεις να επενδύσεις σε νέες κουρτίνες; Δες πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι θα κάνεις τη σωστή επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ELLE Team 20 Ιουν. 22
5 λάθη που κάνεις με τις κουρτίνες σου και μπορούν να στοιχίσουν σε ένα χώρο

Όταν θέλεις να μεταμορφώσεις ένα χώρο, είναι φυσικό να ξεκινήσεις με μεγάλες χρωματικές επιφάνειες, είτε με ένα νέο χρώμα για τους τοίχους, είτε με ένα statement χαλί. Ωστόσο, ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακά, υπάρχει ένας άλλος ισχυρός τρόπος για να αναβαθμίσεις τον χώρο σου: με κουρτίνες και ριντό.

Οι κουρτίνες και τα ριντό δεν προσθέτουν απλώς μια πινελιά χρώματος και print, αλλά ελέγχουν επίσης τα επίπεδα φωτός στο δωμάτιό σου, που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των τοίχων σου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κάνουν το δωμάτιο μεγαλύτερο (ή μικρότερο, αν έχουν επιλεγεί λάθος). Με μια τέτοια επιρροή, είναι σημαντικό να αφιερώσεις λίγο επιπλέον χρόνο εξετάζοντας τις ιδέες που έχεις για κουρτίνες πριν κάνεις μια δέσμευση ή επένδυση. Και, ακόμα και όταν έχεις κάνει την αγορά σου, η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί. Διάβασε λοιπόν παρακάτω τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις.

Δεν λαμβάνεις υπόψη ότι οι κουρτίνες προστατεύουν την ιδιωτικότητα σου

Εκτός από τις αισθητικές τους ιδιότητες, οι κουρτίνες και τα ριντό είναι πάνω απ’ όλα λειτουργικά κομμάτια. Και ενώ χρησιμοποιούνται περισσότερο για να μπλοκάρουν το ηλιακό φως, είναι επίσης εργαλεία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Επομένως, είναι σημαντικό να το λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις το σωστό υλικό για το σπίτι σου. Ευτυχώς, ωστόσο, είναι δυνατό να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα σου χωρίς να θυσιάσεις το στυλ.

κουρτίνες
Image credit: Mark Bolton

«Το διάφανο βουάλ κρύβει το παράθυρο και παρέχει ιδιωτικότητα, ενώ αφήνει το φως να περάσει, δίνοντας απαλότητα και κομψότητα στο δωμάτιο», λέει η Camilla Clarke, η δημιουργική διευθύντρια στο Albion Nord. «Η έξυπνη επιλογή κουρτίνας είναι και η πιο προφανής. Ένα αρχιτεκτονικό σφυρήλατο κουρτινόξυλο και βαριές λινές κουρτίνες θα δώσουν μια συγκρατημένη αίσθηση πολυτέλειας και ζεστασιάς», συμπληρώνει.

Κάνεις λάθη μέτρησης του μεγέθους του παραθύρου

Μπορεί να φαίνεται προφανές να εστιάσεις στο μέγεθος των παραθύρων πριν επιλέξεις κουρτίνες, αλλά η ειδικός Paige Anderson από το Nitido Design προειδοποιεί ότι αυτό το βήμα συχνά παρεξηγείται. «Οι κουρτίνες πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος του παραθύρου. Αν είναι πολύ μικρές και θα φαίνονται παράταιρες. Αν είναι πολύ μεγάλες, θα κατακλύσουν το χώρο», λέει.

κουρτίνες
(Image credit: Styling Katrin Cargill / photograph jan Baldwin

Για να βρεις το σωστό μέγεθος, ο Architectural Draftsman Zaeem Chaudhary από το AC Designs έχει έναν τύπο. «Κατά γενικό κανόνα, μετρήστε το πλάτος του παραθύρου και πολλαπλασιάστε το επί δύο για να πάρετε το πλάτος των κουρτινών σας. Η ιδέα είναι να ενισχύσουμε την πληρότητα αποφεύγοντας την εμφάνιση σεντονιού», λέει. «Από πάνω προς τα κάτω, υπολογίστε λίγα μόλις εκατοστά από την οροφή μέχρι το πάτωμα για να έχετε το σωστό μήκος κουρτίνας», εξηγεί.

Βάζεις σε λάθος σημείο το κουρτινόξυλο

Αν και ο υπολογισμός του σωστού μήκους της κουρτίνας είναι σημαντικός, είναι εξίσου σημαντικό να κρεμάσεις το κουρτινόξυλο στη σωστή θέση. «Το κουρτινόξυλο θα πρέπει να κρεμαστεί στο σωστό ύψος, συνήθως περίπου 10 εκατοστά πάνω από το πλαίσιο του παραθύρου», λέει η Paige.

Για να βρεις το σωστό ύψος του κουρτινόξυλου οσυ, θα πρέπει να μετρήσεις το πλάτος του παραθύρου και να προσθέσεις περίπου 25 έως 30 cm για κάθε πλευρά του παραθύρου. Στη συνέχεια, πρόσθεσε περίπου 51 έως 61 cm στο σύνολο σου.

Αγοράζεις χαμηλού κόστους εξαρτήματα για τις κουρτίνες

Αν και είναι πιο σύνηθες να επενδύεις πολλά στο ύφασμα της κουρτίνας σου, ο Zaeem σε προτρέπει να ξοδέψεις εξίσου και στον εξοπλισμό των κουρτινών σου. Προειδοποιεί για κουρτινόξυλα που δεν μπορούν να στηρίξουν το βάρος των κουρτινών σου ή για κουρτινόξυλα που δεν είναι αρκετά μακριά για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και έτσι η επένδυσή σου σε υφάσματα μπορεί να είναι μάταιη. «Μπορεί να καταλήξετε με κουρτίνες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των παραθύρων σας», λέει. «Και για οδοντωτες κουρτίνες, μην χρησιμοποιείτε κουρτινόξυλα που είναι πολύ λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα που είναι και στιβαρό και ελκυστικό».

κουρτίνες
Image credit: Gunter & Co

Ξεχνάς να σιδερώσεις τις κουρτίνες σου πριν τις κρεμάσεις

«Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τη διαδικασία σιδερώματος όταν πρόκειται για τις κουρτίνες τους», προειδοποιεί ο ειδικός αρχιτεκτονικής. Όμως τότε οι κουρτίνες και τα ριντό σου θα φαίνονται τσαλακωμένα και δεν θα πέφτουν ίσια στην πλειονότητα του χρόνου. «Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ομορφιά και την πρακτικότητα που μπορούν να προσφέρουν οι κουρτίνες σας αξιοποιώντας τις στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», προσθέτει. Είτε πρόκειται για υπνοδωμάτιο, κουζίνα ή σαλόνι, ένα γρήγορο σίδερο πριν τις κρεμάσεις θα τονίσεις απρόσκοπτα τον χώρο σου και θα δώσες την επιμελημένη εμφάνιση που επιθυμείς.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: