5 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε decluttering σύμφωνα με επαγγελματίες organizers

Αν έχεις ήδη κάνει binge-watching στη 2η σεζόν του «The Home Edit», τότε ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 21 Απρ. 22
5 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε decluttering σύμφωνα με επαγγελματίες organizers

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, του καθαρισμού του σπιτιού και φυσικά του decluttering. Είτε θέλεις απλά να κάνεις ένα γερό ξεκαθάρισμα στη γκαρνταρόμπα σου γιατί πια δε χωράει τίποτα, είτε να γίνεις γκουρού της οργάνωσης, ακολουθούν 5 χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι και που μοιράστηκαν μαζί μας ειδικοί στον καθαρισμό και το decluttering.

1. Αντιμετώπισε πρώτα το μεγαλύτερο πράγμα

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η ειδικός σε θέματα οργάνωσης και decluttering, Lisa Dooley, λέει ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το πιο δύσκολο κομμάτι του σπιτιού. Προσδιόρισε τι σου προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος. Είναι η κουζίνα; Είναι η ντουλάπα; Μόλις το προσδιορίσεις, ξεκίνησε από εκεί. Όχι μόνο θα έχεις περισσότερα κίνητρα και ώθηση στην αρχή, αλλά μόλις το μεγαλύτερο έργο τελειώσει, όλα τα άλλα θα φαίνονται πολύ πιο εύκολα.

2. Δημιούργησε «ζώνες» σε διαφορετικά δωμάτια

Η Dooley είναι επίσης μεγάλος λάτρης της δημιουργίας «ζωνών» σε δωμάτια που είναι πολλαπλών χρήσεων. «Σκεφτείτε το σαν μια τάξη νηπιαγωγείου με διαφορετικές ζώνες», εξηγεί, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν τα πάντα στη σωστή θέση. Στο γκαράζ, για παράδειγμα, θα έχεις μια ζώνη για αναψυχή, μια ζώνη για εργαλεία κηπουρικής και μια ζώνη για εργαλεία μαστορέματος κ.λ.π.

decluttering

3. Περιόρισε τη γκαρνταρόμπα σου

Κανένα επιτυχημένο decluttering δεν αγνοεί τη ντουλάπα, ένα από τα πιο δύσκολα projects για τους περισσότερους ανθρώπους. Η εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Marie Jackson λέει ότι το να αποχωριστείς τα ρούχα σου μπορεί να είναι αρκετά συναισθηματική διαδικασία, επομένως είναι καλή ιδέα να είσαι προετοιμασμένη γι’ αυτό και να δώσεις το χρόνο που χρειάζεται. Η ίδια προτείνει ακόμη και να έχεις ένα φίλο μαζί σου για να σε βοηθήσει ή να βάλεις δυνατά μουσική γιατί αυτά τα πράγματα μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε καλό δρόμο.

Η ίδια λέει ότι κρατά πάντα έναν κάδο «δωρεών» στην ντουλάπα της καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Τα πράγματα έρχονται και φεύγουν συνεχώς, επομένως το να κρατάς έναν κάδο και να τον γεμίζεις τακτικά και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου πραγματικά βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πραγμάτων», εξηγεί.

decluttering

4. Ξεκαθάρισε τα προϊόντα καθαρισμού σου

Οργανώνεις τα προϊόντα καθαρισμού σου; Η ειδικός στον τομέα του πράσινου καθαρισμού Tonya Harris, σημειώνει ότι τα προϊόντα καθαρισμού είναι μια περιοχή του σπιτιού που μπορεί εύκολα να διαφύγει από κάποιον. Συνήθως είναι διασκορπισμένα σε όλο το σπίτι και μερικά είναι πιθανώς ληγμένα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού πραγματικά δεν χρειαζόμαστε τόσα προϊόντα καθαρισμού όσα πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε. Έτσι, συνιστά να εξετάσεις τα προϊόντα καθαρισμού που έχεις και να απαλλαγείς από προϊόντα που έχουν λήξει ή αυτά που δεν χρησιμοποιείς ποτέ. Απλώς βεβαιώσου ότι όταν πρόκειται για πιο σκληρά προϊόντα καθαρισμού, τα απορρίπτεις με ασφάλεια και σωστά.

5. Ετικέτες, ετικέτες, ετικέτες

Τελευταίο tip αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι η χρήση ετικετών. Η Jackson είναι επίσης μεγάλη θαυμαστριά τους. Ακόμα κι αν δεν έχεις ετικετογράφο, οι αυτοκόλλητες σημειώσεις μπορούν να κάνουν τη δουλειά και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για όλα. «Η οργάνωση με ετικέτες είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθά στο να επιστρέφουν τα πράγματα στη σωστή θέση», λέει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: