6 interior trends που πρέπει να αφήσεις πίσω σου. Δεν είναι τάση πια!

Τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, τώρα που θέλουμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας για το καλοκαίρι;

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 28 Απρ. 22
6 interior trends που πρέπει να αφήσεις πίσω σου. Δεν είναι τάση πια!

Ήταν μια χρονιά αρκετά γεμάτη όσον αφορά τις τάσεις διακόσμησης του σπιτιού. Το κύμα των παστέλ έχει καταλαγιάσει και οι εκκεντρικοί καναπέδες έχουν εκτοξευθεί σε σημείο που είναι τόσο συνηθισμένοι όσο τα έπιπλα IKEA. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες τάσεις που έχουν ασκήσει επιρροή στο home décor.

Όπως και η μόδα, η φάση των τάσεων στον κόσμο του εσωτερικού σχεδιασμού μπορεί να είναι σύντομη και ποικίλη. Πολλά από τα trends προέρχονται από αυτό που συμβαίνει σε άλλα μέτωπα όπως η μόδα και ο πολιτισμός.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τις μεγάλες τάσεις που μπαίνουν και αποχωρούν από τη σκηνή το 2022.

In: ’70s Influence

Out: ’60s Space-Age

Δεν είναι τυχαίο ότι οι φλοκάτες, aka shag rugs, και το βελούδο έχουν κατακλύσει την αγορά. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κύμα των groovy αναφορών της δεκαετίας του ’70. Αυτό μεταφράζεται σε πολλές ζεστές γήινες αποχρώσεις, extreme υφές και low-profile έπιπλα (π.χ. το κρεβάτι με πλατφόρμα). Η οριστική επιστροφή της δεκαετίας είναι εμφανής στην αυξανόμενη δημοτικότητα των design icons του ’70, όπως ο καναπές Mario Bellini Camaleonda και ο καναπές Togo του Michel Ducaroy.

In: Παράξενα άνθη

Out: Όμορφα λουλούδια

Ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα, αλλά τα τυπικά «όμορφα» άνθη έχουν δώσει τη θέση τους σε ιδιόρρυθμες και αφηρημένες συνθέσεις. Μια ωδή στη μορφή τέχνης της ιαπωνικής ikebana, όπου ομάδες κλαδιών και εντυπωσιακών λουλουδιών με ενδιαφέρουσες υφές διατάσσονται σε εξίσου παράξενα αγγεία. Είναι ένα statement κομμάτι από μόνα τους.

In: Μουντοί τόνοι

Out: Ντελικάτα παστέλ

Πριν από μερικά χρόνια, ήταν δύσκολο να αγνοήσουμε την άνοδο των παστέλ. Όμορφες και απαλές αποχρώσεις του ροζ, του μωβ και του μπλε ήταν παντού, ενώ οι σκανδιναβικές αναφορές ήταν έντονες. Φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ενώ τα παστέλ δεν έχουν εξαφανιστεί τελείως, η νέα γενική συναίνεση είναι να υιοθετήσουμε πιο κομψά και ουδέτερα χρώματα. Υπάρχει ακόμα έμφαση στις απαλές αποχρώσεις, αλλά η ιδέα είναι να επιλέξετε απροσδόκητες αποχρώσεις όπως το pear green και το caramel brown.

In: Εκκεντρικά καθίσματα

Out: Παραδοσιακές καρέκλες

Σε παρόμοιο πνεύμα με την έκρηξη της εμπνευσμένης από τη δεκαετία του ’70 διακόσμησης, τα εκκεντρικά καθίσματα είναι μία τεράστια τάση του παρελθόντος που κυριαρχεί φέτος. Μάλιστα, υπάρχουν μερικά σχέδια που έχουν οδηγήσει αυτό το κύμα, όπως το Boa Pouf εμπνευσμένο από ντόνατς Hem’s, σχεδιασμένο από τη Sabine Marcelis και το Puffy Chair, σχεδιασμένο από τη Faye Toogood. Το παν είναι να είναι όσο πιο αντισυμβατικά γίνεται.

In: Loose φόρμες

Out: Αυστηρές γραμμές

Ήρθε η ώρα να αφήσεις στην άκρη τα boxy έπιπλά σου. Τα κομμάτια με καμπύλες και οργανικό σχήμα εκτινάσσονται στα ύψη φέτος. Τα καμπύλα βοηθητικά τραπέζια και τα στρογγυλεμένα, αφηρημένα έπιπλα είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι γνώστες έχουν υιοθετήσει την αισθητική και αν θέλεις να προσθέσεις λίγη προσωπικότητα στο χώρο σου, αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος για να το κάνεις.

In: Marble accents

Out: Cement accents

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία που σχεδόν τα πάντα έχουν κατασκευαστεί από μάρμαρο, η πέτρα αυτή πέθανε με έναν ήσυχο θάνατο πριν από μερικά χρόνια. Γυαλιστερά μέταλλα και υλικά με πιο διακριτική όψη, όπως το τσιμέντο και ο γύψος πήραν τη θέση τους. Ωστόσο, το μάρμαρο είναι έτοιμο να διεκδικήσει ξανά τον θρόνο του το 2022. Αλλά ποια είναι η ανατροπή; Πολύτιμοι τύποι όπως το μάρμαρο Καλκούτας με εντυπωσιακές σκούρες φλέβες και το γαλλικό ροζ μάρμαρο είναι αυτοί που διεκδικούν φέρτος την προσοχή μας. Το καλό είναι ότι αυτή η τάση είναι σχετικά εύκολο να ενσωματωθεί στο δικό σου χώρο με τη συμπερίληψη διακοσμητικών αντικειμένων όπως ένα μπολ, ένα κηροπήγιο ή μια πλίνθο. Εάν έχεις μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη διάθεση σου, ένα μαρμάρινο τραπέζι είναι μια διαχρονική επένδυση.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: