Menu

7 διαφορετικές νηστίσιμες συνταγές για όσες δεν αγαπούν την ταραμοσαλάτα

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι πιο απολαυστικό από ποτέ.

Μύδια στο φούρνο με ρύζι και πατάτες
(Προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 45΄)

Υλικά για 4 άτομα
600 γραμμ. φρέσκα μύδια, 4 μέτριες πατάτες, 200 γραμμ. ρύζι μακρύκοκκο, 1 κρεμμύδι, 3 κ.σ. ζωμό λαχανικών, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Αλείφετε το πυρέξ ή το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε με ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες. Τις πλένετε με άφθονο νερό και τις στρώνετε στο πυρέξ. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε ροδέλες τις οποίες βάζετε πάνω από τις πατάτες. Καθαρίζετε καλά τα μύδια ξύνοντας με μαχαίρι το κέλυφός τους και αφαιρείτε τα μουστάκια τους. Τα ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό, τα αχνίζετε περίπου για 3΄-4΄ και πετάτε όσα δεν ανοίξουν. Τα βάζετε και αυτά στο πυρέξ. Αραιώνετε το ζωμό λαχανικών με 1+1/4 ποτήρι ζεστό νερό. Ρίχνετε το ρύζι πάνω από τα μύδια και τέλος προσθέτετε το ζωμό, ο οποίος πρέπει να καλύψει εντελώς τα υλικά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε με λίγο νερό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήνετε για 40΄. Στη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμα νερό.

Σαλάτα με λαχανικά και καραβίδες
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε όσα λαχανικά της επιλογής σας θέλετε (ρόκα, σπανάκι κ.λπ.). Προσθέτετε 600 γραμμ. καραβίδες βρασμένες και αποφλοιωμένες, 3 μάνγκο κομμένα σε ροδέλες και 4 αβοκάντο σε κύβους. Για τη σος λεμονιού: Σε ένα μπολ ρίχνετε 100 ml χυμό λεμόνι, 100 ml σόγια σος, 2 σκελίδες σκόρδο, 20 γραμμ. τριμμένο τζίντζερ και τα ανακατεύετε μέχρι να δέσουν. Στη συνέχεια περιχύνετε τη σαλάτα με το μείγμα. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε μια βινεγκρέτ με 150 ml ελαιόλαδο, 50 ml ξίδι σέρι, 50 ml ξίδι μηλίτη, αλάτι και πιπέρι. Τέλος πασπαλίζετε με ηλιόσπορους. Tip: Αντί για καραβίδες, βάλτε γαρίδες ή καβουρόψιχα.

Πατατοσαλάτα με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 20΄)

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες μικρές, 12 πιπεριές Φλωρίνης, 1 ματσάκι μαϊντανό, 100 γραμμ. μαύρες ελιές χωρίς τα κουκούτσια, 1 φύλλο δάφνης, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρή φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Κόβετε τις ελιές σε κυβάκια. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε, τις κόβετε στα δύο και τις τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει μαζί με το φύλλο δάφνης. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ρίχνετε σε μια σαλατιέρα και τις αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε ελαιόλαδο και τις λιώνετε με το πιρούνι, αλλά όχι τελείως.
2. Πλένετε το μαϊντανό, τον στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τον χοντροκόβετε. Τον βάζετε στη σαλατιέρα μαζί με τις ελιές, τις 4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια και την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και, αν χρειάζεται, αλάτι. 3.Αν θέλετε, σερβίρετε έτσι την πατατοσαλάτα. Αλλιώς παίρνετε τις υπόλοιπες 8 πιπεριές, τις γεμίζετε με την πατατοσαλάτα και τις βάζετε σε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τις ροδίζετε από όλες τις πλευρές στο καυτό λάδι, τις στραγγίζετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρετε. Tip: Μπορείτε να αρωματίσετε την πατατοσαλάτα με μπόλικο δυόσμο ή κόλιαντρο.

Σαλάτα με αστακοουρές
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 10΄, αναμονή 8 ώρες)

Υλικά για 6 άτομα
3 αστακοουρές κατεψυγμένες, 1 κ.σ. μαργαρίνη, 3 αβοκάντο, 2 κρεμμύδια, 500 γραμμ. φύλλα από σπανάκι, ρόκα, γλιστρίδα κ.ά., 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά, χυμός από 2 λάιμ, χυμός από 1 πορτοκάλι, 6 κ.σ. σησαμέλαιο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Το προηγούμενο βράδυ βγάζετε από την κατάψυξη τις αστακοουρές για να ξεπαγώσουν. Την επόμενη μέρα αφαιρείτε το κέλυφός τους με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού.
2. Κόβετε τη σάρκα τους σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι για 10΄ σε χαμηλή φωτιά με λίγη μαργαρίνη ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένα και ανακατεύετε. Σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε τους χυμούς λάιμ και πορτοκαλιού (κρατάτε 1 κ.σ. για να ραντίσετε το αβοκάντο). Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια σαλατιέρα.
3. Πλένετε καλά τις διάφορες σαλάτες και τις στραγγίζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κομματάκια. Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ, ρίχνετε το χυμό που φυλάξατε και ανακατεύετε καλά για να μη μαυρίσουν. Βάζετε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη σαλατιέρα, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σησαμέλαιο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Ριζότο με κινόα, μανιτάρια και φουντούκια
(προετοιμασία: 25΄, μαγείρεμα: 25΄)

Υλικά για 4 άτομα
150 γραμμ. μανιτάρια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 χούφτα φουντούκια, 200 γραμμ. κινόα, ελαιόλαδο,
2 συσκευασίες κρέμα αμυγδάλου, 2 κύβοι λαχανικών, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
1. Πλένετε τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε.
2. Πλένετε την κινόα και τη ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (για 1 ποτήρι κινόα/2 ποτήρια νερό). Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε το σκεύος με μια πετσέτα και αφήνετε να απορροφήσει η κινόα τα υγρά της.
3. Σοτάρετε τα φουντούκια και τα ψιλοκόβετε.
4. Σοτάρετε τα μανιτάρια σε σιγανή φωτιά μαζί με το μαϊντανό, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
5. Σε μια κατσαρόλα με 150 ml νερό ρίχνετε τους κύβους λαχανικών. Προσθέτετε την κρέμα αμυγδάλου και τα ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά. Βάζετε μέσα την κινόα και ανακατεύετε.
6. Συμπληρώνετε το πιάτο με τα φουντούκια και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα.

Κολοκύθα με μέλι και μπαχαρικά στο φούρνο
(Προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 40΄)

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό και 500 γραμμ. κολοκύθα, 100 γραμμ. μέλι, 80 γραμμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο, 1/2 κ.γ. κόκκοι κόλιαντρου

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180o C. Πλένετε την κολοκύθα και αφαιρείτε τα κουκούτσια της. Την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς να την ξεφλουδίσετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τα μπαχαρικά και το μέλι και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί (με τη φλούδα προς τα κάτω), τα αλείφετε με το αρωματισμένο βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40΄, μέχρι να γίνουν διαφανή.

Γαρίδες με σοταρισμένα λαχανικά
(προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 25΄)

Υλικά για 6 άτομα
800 γραμμ. βρασμένες γαρίδες, 2 κολοκυθάκια, 250 γραμμ. αρακά, 250 γραμμ. φασολάκια πλατιά, 1 καρότο, 2 παντζάρια, 1 πράσο, σογιέλαιο, 10 πλατιά φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Kαθαρίζετε και πλένετε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβετε σε κομμάτια τα κολοκυθάκια και τα φασολάκια. Μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνετε τα φασολάκια και τον αρακά και τα βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και συνεχίζετε το βράσιμο ακόμα 5΄. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια για να μη μαλακώσουν και να παραμείνουν καταπράσινα. Τα κρατάτε στην άκρη.
2. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφός τους αφήνοντας το τελευταίο κομμάτι στην ουρά. Καθαρίζετε τα παντζάρια, το καρότο και το πράσο και τα κόβετε όλα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια.
3. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε ένα γουόκ και σοτάρετε τα λαχανικά για 5΄ μαζί με τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το βασιλικό ψιλοκομμένο, τα λαχανικά σε μπαστουνάκια και λίγο σογιέλαιο. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε.

Tips: – Μπορείτε να αρωματίσετε αυτό το πιάτο με φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο. – Αν προσθέσετε λίγο χυμό από πράσινο λεμόνι και λίγο ξύσμα, θα δώσετε μια ωραία ξινή γεύση στο φαγητό. – Αντί για σογιέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουσαμέλαιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ