Menu

Αυτή η λαχταριστή τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι και μπλε τυρί κάνει τη κοιλιά μας να γουργουρίζει

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη συνταγή να ξεχωρίζει, είναι το μπλε τυρί Castello Danablu, η γεύση του οποίου δεν αφήνει ποτέ αδιάφορο τον ουρανίσκο μας.

Υλικά: 
Για την γέμιση
2 μανιτάρια πορτομπέλο
300 γραμμάρια σπανάκι
1 πράσο ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο Lurpak
120 γραμμάρια Arla φρέσκο τυρί κρέμα
80 γραμμάρια Arla regato τριμμένο
80 γραμμάρια μπλε τυρί Castello Danablu
125 γραμμάρια γάλα
125 γραμμάρια Arla κρέμα γάλακτος 36%
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την ζύμη:
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γραμμάρια αλάτι
125 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
1 κρόκο αυγού
50 γραμμάρια κρύο νερό

Εκτέλεση:
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω στον πάγκο της κουζίνας και κάνετε στην μέση μία μεγάλη λακούβα. Εκεί προσθέτετε το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τον κρόκο και το νερό. Ξεκινάτε με τα δάχτυλα σας να αναμιγνύετε τα υλικά μαζεύοντας σιγά-σιγά το αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο. Όταν δημιουργηθεί μία ζύμη ξεκινάτε να την ζυμώνετε πιέζοντας με το εσωτερικό της παλάμης, από το κέντρο της ζύμης και προς τα έξω.

2. Συνεχίζετε την διαδικασία για 5-6 λεπτά και μετά τυλίγετε την ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 25-30 λεπτά.

3. Ανοίγετε την ζύμη με έναν πλάστη σε καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνετε προσεχτικά την ζύμη στην ταρτιέρα και στο τελείωμα της ταρτιέρας κάνετε με τα δάχτυλά σας στη ζύμη ένα μικρό γύρισμα προς τα μέσα.

4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά τοποθετώντας μια λαδόκολλα με ειδικά βαρίδια ή φασόλια για βάρος.

5. Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πορτομπέλο σε φέτες και ψιλοκόβετε το πράσο.

6.Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα πορτομπέλο για 2-3 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

7. Αποσύρετε τα μανιτάρια από το τηγάνι, προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρετε το πράσο για 1-2 λεπτά.

8. Προσθέτετε το σπανάκι, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.

9. Τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μπολ μαζί με τα μανιτάρια και το τριμμένο ρεγκάτο και ανακατεύετε καλά.

10.Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο τυρί κρέμα, το αυγό, τον κρόκο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα.

11. Τοποθετείτε το μείγμα με το σπανάκι και τα πορτομπέλο στην τάρτα, περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και πασπαλίζετε από πάνω με το μπλε τυρί.

12. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 15-20 λεπτά και όταν η τάρτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε.

Συνταγή: Αλέξανδρος Παπανδρέου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search