5 ανθεκτικά στη ζέστη φυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στο μπαλκόνι σου

Τα φυτά μπορούν να ζωντανέψουν και να χρωματίσουν, κάθε χώρο του σπιτιού μας, όμως δυστυχώς είναι λίγα τα είδη που επιβιώνουν σε αντίξοες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες. Ανακαλύψαμε τα 5 πιο αγαπημένα μας απο αυτά και σου τα παρουσιάζουμε, για να εμπλουτίσεις το δικό σου κήπο ή μπαλκόνι αυτό το καλοκαίρι.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 30 Ιουν. 21
5 ανθεκτικά στη ζέστη φυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στο μπαλκόνι σου

Κάθε χρόνο πολλά φυτά που έχουμε φυτέψει από την περίοδο της άνοιξης, λόγω της ζέστης και της έντονης ηλιοφάνειας, δυσκολεύονται να επιβιώσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και ξεραίνονται. Ακόμα κι όταν καταφέρνουν να επιβιώσουν, παρουσιάζουν καχεκτική ανάπτυξη, μαραμένα φύλλα και μειωμένη ανθοφορία.

Την περίοδο του καλοκαιριού που περνάμε περισσότερο χρόνο στον κήπο και στη βεράντα μας, θέλουμε να απολαμβάνουμε εντυπωσιακά φυτά γεμάτα ζωντάνια και χρώμα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, να επιλέξουμε ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια και αρωματικά φυτά που να αντέχουν στις ζεστές ξηροθερμικές συνθήκες, την συνεχή έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πολλά από τα ανθεκτικά φυτά στον ήλιο και τη ζέστη που φυτεύουμε στη χώρα μας προέρχονται απο περιοχές της Αφρικής και από την κεντρική και νότια Αμερική και είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες υπερβολικής ζέστης και έντονης ηλιοφάνειας αυτών των περιοχών. Αρκετά από τα λουλούδια που προτείνουμε είναι πολύ γνώριμα στους περισσότερους που ασχολούνται με την κηπουρική και κάποια είναι λιγότερο γνωστά που αξίζει να δοκιμάσουμε στον κήπο μας.

Τα λουλούδια που φυτεύουμε για το καλοκαίρι παρά την ανθεκτικότητα τους, χρειάζονται μία σχετική φροντίδα από εμάς και τακτικό πότισμα για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανθοφορία. Για να ενισχύσουμε την αντοχή των φυτών στη ζέστη και τον καύσωνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα φυκιών, ένα φυσικό λίπασμα και τονωτικό για τα φυτά που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος με πότισμα είτε με ψεκασμό στο φύλλωμα για να τα βοηθήσει περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες.

Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη

1. Ιβίσκος

φυτά

Ξεκινάμε με τον ιβίσκο, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Αν και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες, είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία.

2. Βουκαμβίλια

φυτά

Η βουκαμβίλια είναι το αναρριχώμενο φυτό που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη ζέστη και στον έντονο ήλιο και τη συναντάμε εκτεταμένα σε νησιά και νότιες περιοχές της χώρας μας. Οι βουκαμβίλιες με τα εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις αποτελούν αγαπημένη επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση για να τη φυτέψουμε. Πάντως, η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

3. Κατιφές

φυτά

Ένα αρκετά γνώριμο φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας, ο κατιφές, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για την πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά. Οι κατιφέδες μαζί με βασιλικούς φυτεύονται στον λαχανόκηπο για προστασία των φυτών.

4. Ευφόρμπια

Μια ξεχωριστή επιλογή ανθεκτικού φυτού στη ζέστη, στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες είναι η ευφόρμπια, γνωστότερη και ως το «αγκάθι του Χριστού». Πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο, η ευφόρμπια φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα ενώ υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη. Με καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση για να μπορέσει να ευδοκιμήσει ενώ αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα.

Πηγή:  Τα μυστικά του κήπου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

#ζέστη #καλοκαίρι #λουλούδια #φυτά
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: