Follow us

Search

Γιατί όλοι ονειρεύονται ένα ταξίδι στη Χιλή;

Η χώρα με την πιο ξηρή έρημο του πλανήτη διαθέτει επίσης παγετώνες, κρυστάλλινους ουρανούς και θρυλικά νησιά.

Γιατί όλοι ονειρεύονται ένα ταξίδι στη Χιλή;

Η εναλλαγή και η ποικιλία των τοπίων: αυτό είναι το στοιχείο που κάνει την Χιλή τόσο μοναδική. Αν αποφασίσει κάποιος να τη διασχίσει θα περάσει μέσα από σεληνιακές ερήμους, θα πλεύσει ανάμεσα σε τεράστια παγόβουνα, θα σκαρφαλώσει σε ηφαίστεια που η λάβα τους βράζει δίπλα σε παραδεισένιες λίμνες. Θα συναντήσει πέτρινους όγκους-τοτέμ, παρθένα δάση, παραλίες σμιλεμένες από θεόρατα κύματα του Ειρηνικού ωκεανού. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, απόκοσμα, παρθένα ακόμα, που μοιάζουν να μην έχουν πειραχτεί από το πέρασμα των χρόνων, λες και ο Θεός τα δημιούργησε μόλις. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε ότι σε αυτή την χώρα της Λατινικής Αμερικής ανήκουν μια σειρά από νησιά γεμάτα θρύλους, μυστήρια, παραμύθια και γρίφους που κανείς ακόμα δεν έχει καταφέρει να λύσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νησί του Πάσχα, το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο, το οποίο παρουσιάζει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας των διάσημων λαξευμένων μορφών, γνωστών ως Μοάι, που είναι διάσπαρτες παντού στην ενδοχώρα του. Αυτά τα παράξενα αγάλματα αποδίδονται σε αρχαίους λαούς, οι οποίοι αναπαριστούσαν με αυτό τον τρόπο τους θεούς τους. Τα πιο πολλά θα τα βρείτε στην περιοχή Ahu Tongariki. Ένα ακόμη δημοφιλές νησί είναι το Chiloé που ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα ψαροχώρια του. Είναι επίσης γνωστό για τις ξύλινες εκκλησίες, τις οποίες μπορεί να συναντήσει κανείς και στις πιο απίθανες γωνιές του.

Για να εξερευνήσετε όλα αυτά βέβαια πρέπει πρώτα να φτάσετε στη σύγχρονη και προσιτή πόλη του Santiago, την πρωτεύουσα της χώρας. Το κλειδί όμως για να ανακαλύψετε τα μυστικά της Χιλής είναι οι άνθρωποί της, που φημίζονται για την καλοσύνη και την φιλοξενία τους. Αυτοί είναι που θα σας δείξουν την άγρια έρημο Atacama, αλλά και τις εύφορες οάσεις της. Στο ψηλό οροπέδιο των Άνδεων θα σας φιλοξενήσουν γηγενείς που έχουν περάσει ολόκληρη τη ζωή τους σε χωριουδάκια 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με σπίτια φτιαγμένα από στάχυα και καλάμια. Θα σας μάθουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα παράξενα έθιμά τους.
Όταν το σκοτάδι πέφτει, τα κεφάλια στη Χιλή σηκώνονται ψηλά και κοιτούν τον ουρανό. Σε αυτή τη χώρα φτάνουν από όλο τον κόσμο αστρονόμοι ή απλοί παρατηρητές του ουρανού για να θαυμάσουν τα αστέρια. Ο χιλιανός ουρανός-ιδιαίτερα στα νότια- είναι θεαματικός μιας και θεωρείται ο καθαρότερος σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο. Οπότε θεωρείται παράλειψη να μην παρατηρήσει κανείς αστερισμούς, πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα σε ένα από τα πολλά παρατηρητήρια που έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της χώρας.
Αν είστε λάτρης των θαλάσσιων σπορ ή του καυτού ήλιου μη χάσετε τις παραλίες στα βόρεια.

Στα νότια της χώρας, οι τυχεροί έχουν την ευκαιρία να πλεύσουν σε φιορδ ανάμεσα σε ολόλευκα, επιβλητικά παγόβουνα, αλλά και να παρατηρήσουν ανοιχτούς ορίζοντες όπου τεράστιες φάλαινες σπάνε με τις υγρές ανάσες τους την ευθεία γραμμή που δημιουργείται όταν ο ουρανός συναντά τη θάλασσα της Ανταρκτικής. Ενώ, αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο επικό αυτό το ταξίδι, μπορείτε να επισκεφτείτε την Puerto Williams, την πιο νότια πόλη πλανήτη. Ακόμα, όμως και αν δεν φτάσετε σε αυτό το σημείο, η εμπειρία του να βρεθεί κανείς στη Χιλή είναι ένα ταξιδιωτικό παραμύθι γραμμένο σε παγετώνες, ερήμους, ηφαίστεια και σπαρμένους από αστέρια νυχτερινούς ουρανούς. Ποιος μπορεί να μην πιστέψει σε ένα τέτοιο γήινο παραμύθι;

Παραδοσιακή κατοικία Ruca κοντά στην λιμνή Budi όπου μένουν ακόμα άτομα της φυλής των Μαπούτσε.

Στο Νησί του Πάσχα οι ντόπιοι θα σας δώσουν κολιέ από λουλούδια.

Οι surfers αγαπούν τα νερά του Ειρηνικού που βρέχουν τις ακτές της Vina del Mar στην κεντρική Χιλή.

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Χιλής είναι ευφάνταστες και πολύχρωμες.

Μια από τις πολλές υπέροχες ξύλινες εκκλησίες στο νησί Chiloe.

MORE FROM

Living