Η διακοσμητική λεπτομέρεια που κάνει ακόμα και τον πιο μικροσκοπικό χώρο να δείχνει επιβλητικός

Μάθε την κίνηση ματ για να κερδίσεις χώρο σε ένα σπίτι-καταφύγιο, που το μόνο που δεν μπορεί να σου προσφέρει είναι ....χώρο!

Elle 01 Φεβ. 21
Η διακοσμητική λεπτομέρεια που κάνει ακόμα και τον πιο μικροσκοπικό χώρο να δείχνει επιβλητικός

 

Τα μικροσκοπικά διαμερίσματα και οι περιορισμένοι, cosy χώροι με την «έξυπνη» διαρρύθμιση μετατρέπονται στην απόλυτη τάση των ημερών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεφεύγουν από την ιδέα του «όσο περισσότερα τετραγωνικά τόσο το καλύτερο» και βρίσκουν καταφύγιο μέσα σε ντιζαινάτες και συνάμα εξαιρετικά λειτουργικές τρύπες. Έτσι απαντούν στην βαθιά επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια ασφαλή «φωλιά» μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον όπως αυτό της μεγαλούπολης και φυσικά να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα έξοδά τους. Ωστόσο οι μικροί χώροι, για να μπορούν να αγκαλιάζουν με απόλυτη επιτυχία τις καθημερινές ανάγκες του ατόμου, χωρίς να το εγκλωβίζουν, και την ίδια στιγμή να αποπνέουν την ζεστασιά που χρειάζεται για να αποκαλούνται «σπίτια», θέλουν φαντασία, άφθονη έμπνευση και προσεκτικές κινήσεις.

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας διακόσμησης για να χαρίσεις «αέρα» σε έναν μικρό χώρο είναι γνωστός και έχει να κάνει με τα έπιπλα. Χρειάζεσαι λίγα και καλά! Να θυμάσαι, ο μινιμαλισμός είναι ο βασικότερος σύμμαχό σου στην διακόσμηση ενός τέτοιου – ιδιαίτερου- σπιτιού. Στην συνέχεια ακολουθεί η σωστή τοποθέτηση τους και η εκμετάλλευσή τους με τους πιο έξυπνους τρόπους. Εξηγούμε… Σε ένα σπίτι περιορισμένων τετραγωνικών παραδείγματος χάρη είναι δύσκολο έως αδύνατο να «βολέψεις» ένα σαλόνι μαζί με μια τραπεζαρία. Έτσι επιλέγεις ένα τραπέζι με ρυθμιζόμενη βάση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπεζάκι για το καθιστικό αλλά και ως κανονικό τραπέζι φαγητού. Αυτόματα έχεις καταφέρει να κερδίσεις χώρο σε ένα σπίτι που το μόνο που δεν μπορεί να σου προσφέρει είναι ….χώρο!

Δεν θα σταθούμε ούτε εδώ πολύ, αφού το τρίτο και μη αναμενόμενο step είναι και αυτό που μας συναρπάζει περισσότερο! Η δύσκολη αποστολή, την οποία έχεις αναλάβει να φέρεις εις πέρας, και αν είχε τίτλο, αυτός θα ήταν «Give Me Some Space» έχει να κάνει με το χρώμα. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, διάφοροι δημοφιλείς interior designers ισχυρίστηκαν πως ένας μικρός χώρος για να αποφύγει να δείχνει αποπνικτικός πρέπει να είναι αυστηρά ντυμένος στα λευκά. Αυτή η θεωρία έχει μια δόση αλήθειας!

χώρο

Πράγματι το άσπρο, το χρώμα της αγνότητας και της ελευθερίας ξεκουράζει το μάτι αλλά δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το μικροσκοπικό καταφύγιό σου να δείχνει πελώριο.  Την «ευλάβεια»που θα έδειχνες στην επιλογή των κατάλληλων επίπλων αλλά και στην τοποθέτησή τους μέσα σε έναν χώρο, πρέπει να επιδείξεις και στην χρήση του χρώματος.

Μόνο που αυτή τη φορά οι interior designer ξεφεύγουν από το κουτί και σε προτρέπουν να επενδύσεις και σε πιο λαμπερές και ζωηρές αποχρώσεις, στις οποίες ενδεχομένως δύσκολα θα πόνταρες. Αφέσου στη γοητεία των παστέλ τόνων, του γαλάζιου, του εκτυφλωτικού κίτρινου ακόμα και του μαύρου και κάνε τον προσωπικό σου χώρο να μοιάζει αρκετά μεγαλύτερος από όσο είναι στην πραγματικότητά. Και όταν λέμε αφέσου δεν εννοούμε να βάψεις τοίχους, ταβάνια και τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε(ς)…

Υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι να εντάξεις έναν χρωματικό τόνο στο διακοσμητικό DNA του σπιτιού σου. Περιορίσου σε ένα μόνο τοίχο, χρησιμοποίησε χρωματιστά πλακάκια σε μια μικρή επιφάνεια, πρόσθεσε ένα bold έπιπλο ή έναν παιχνιδιάρικο καναπέ, επένδυσε σε μικρές πινελιές με χρώμα όπως είναι τα πορσελάνινα βάζα, τα σεντόνια, τα μαξιλάρια. Και αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες που μας ήρθαν στο μυαλό σε μια πρώτη, γρήγορη σκέψη.

Tο μόνο σίγουρο για να πετύχεις τον στόχο σου είναι να βάλεις μπροστά την δημιουργικότητά σου. Και οι παρακάτω ιδέες διακόσμησης έρχονται να της βάλουν φωτιά!

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

χώρο

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: