Η κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια Céline Cousteau στέλνει μέσω του ELLE ένα μήνυμα ελπίδας για τον πλανήτη #ELLEGreen Days

Η συνιδρύτρια του Javari Project, συγγραφέας του βιβλίου «Le Monde Apres Mon Grand-Pere» ( O Κόσμος Μετά Τον Παππού Μου) και εγγονή του εξερευνητή Jacques-Yves Cousteau, εργάζεται με τον οργανισμό Forest Trends και μιλά για την δέσμευση της απέναντι στη βιοποικιλότητα και τους φύλακες του Αμαζονίου.

Elle 15 Ιουλ. 21
Η κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια Céline Cousteau στέλνει μέσω του ELLE ένα μήνυμα ελπίδας για τον πλανήτη #ELLEGreen Days

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτό τον οργανισμό;

Όταν οι ιθαγενείς του Vale do Javari στη Βραζιλία μου ζήτησαν να πω την ιστορία τους στον κόσμο, απάντησα «ναι». Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εκεί και προστατεύουν την περιοχή τους εδώ και αιώνες, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με παράνομες δραστηριότητες -εξορύξεις χρυσού, αποψίλωση του δάσους, κυνήγι και ψάρεμα- και φοβούνται τα χειρότερα για το μέλλον τους. Το ντοκιμαντέρ που γύρισα ως απάντηση στο αίτημά τους, Tribes on the Edge, είναι μια απλή ματιά σε μια περίπλοκη ιστορία. Είναι ένα παράθυρο σε μια κοινωνία 7.000 ανθρώπων που ζουν σε μια προστατευόμενη από τον νόμο έκταση 85.000 τ.χλμ., με τους οποίους συνδεόμαστε ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδιά σας αυτή τη στιγμή;

Απευθύνθηκα σε φοιτητές από όλο τον κόσμο ξεκινώντας μια online προσπάθεια επιμόρφωσης, και τώρα, έπειτα από χρόνια, σχεδιάζω ένα πρόγραμμα πλήρους εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Integrative Conservation Institute του Πανεπιστημίου William and Mary. Για την υποστήριξη των ιθαγενών του Javari, συμμετείχα στην ίδρυση του Javari Project, μια καμπάνια που μέσα στο 2021 θα παρουσιάσει αναλυτικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής αλλά και τους κινδύνους που την απειλούν. Συνεργαζόμαστε επίσης με τη ΜΚΟ Forest Trends, για τη δημιουργία ενός πλάνου οικονομικής ανεξαρτησίας και διαχείρισης της γης, και με τη ΜΚΟ Cultural Sunctuaries για τη διατήρηση του πολιτισμού και της γλώσσας των ιθαγενών.

Ποιο είναι το πιο ελπιδοφόρο που είδατε;

Όπου και να πάω συναντώ ακτιβιστές για το περιβάλλον, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την άγρια ζωή, λαϊκές εκστρατείες σε κοινοτικό επίπεδο, αφοσιωμένους και παθιασμένους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά δίχως να νοιάζονται αν η εργασία τους αναγνωρίζεται.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης» ποιους νόμους και τροπολογίες θα θεσπίζατε για να γίνει ο πλανήτης ένα καλύτερο μέρος;

Θα πρότεινα ένα Συμβούλιο της Γης όπου οι αποφάσεις θα παίρνονταν με γνώμονα την επιβίωση όλων μας και τη βαθιά κατανόηση του πώς οι αποφάσεις μας επηρεάζουν την επιβίωση των οικοσυστημάτων και των ειδών. Η τεχνολογία θα εξυπηρετούσε τη φύση, θα αντικαθιστούσα τα πλαστικά με βιώσιμα υλικά και θα χρησιμοποιούσα αποκλειστικά εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: