Menu

Είσαι fan του χούμους; 4 πανεύκολες συνταγές που θα λατρέψεις

Μια καλή συνταγή (και μερικές ακόμα καλύτερες παραλλαγές) αρκούν για να αποκτήσει η βραδιά με φίλους ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Απόδειξε την αξία σου στην μαγειρική σε φίλους και γνωστούς, περνώντας στην κουζίνα ον λιγότερο δυνατό χρόνο. Σήμερα φτιάχνουμε όχι μόνο το κλασσικό χούμους αλλά και 3 ακόμα εκδοχές τους, με ψητά παντζάρια, με κολοκύθα και με μπρόκολο, που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σου.

Ξεκινάμε με την κλασσική εκδοχή hummus, η οποία θα αποτελέσει και την βάση σου για τις παραλλαγές με τα λαχανικά.

Υλικά:

2 φλιτζάνια ρεβύθια, τα οποία θα αφήσεις να μουλιάσουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
1 φλιτζάνι ταχίνι
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές του γλυκού θαλασσινό, χοντρό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο, μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
3 κουταλιές της σούπας ξίσμα λεμονιού
1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη τζίντζερ

Εκτέλεση:

Αφού έχεις αφήσει τα ρεβύθια σε ένα μπολ με νερό όλο το βράδυ, ώστε να μαλακώσουν αρκετά, ξέπλυνε και στράγγιξε τα καλά. Τοποθέτησέ τα σε μια μικρή κατσαρόλα και πρόσθεσε σε αυτήν νερό, τόσο ώστε τα ρεβύθια να καλυφθούν εντελώς. Βράσε τα ρεβύθια σε πολύ δυνατή φωτιά για 3 λεπτά και μετά χαμήλωσε τη φωτιά και σκέπασε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Συνέχισε να μαγειρεύεις τα ρεβύθια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Συνήθως ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος του όσπριου. Μην ξεχνάς κάθε τόσο, να αφαιρείς με μια κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Μόλις είναι έτοιμα, αφαίρεσέ τα από την φωτιά, στράγγιξέ τα χωρίς να πετάξεις το νερό στο οποίο έβραζαν γιατί θα το χρειαστούμε στη συνέχεια και άφησέ τα στην άκρη να κρυώσουν καλά.

Ρίξε σε ένα μπλέντερ, το ταχίνι, τα κρύα ρεβύθια , 1/2 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο αυτά έβραζαν, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ξεκίνα να τα πολτοποιείς, αρχικά σε πολύ χαμηλή ισχύ και στη συνέχεια σταδιακά ανέβαζε τους ρυθμούς του μπλέντερ. Αν παρατηρήσεις πως το χούμους έχει αρχίσει να γίνεται πολύ πηχτό, πρόσθεσε λίγο ακόμα από το νερό που έβραζαν τα ρεβύθια. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, δοκίμασε λίγο ώστε αν χρειαστεί να προσθέσεις κάποιο υλικό, όπως λίγο ακόμα αλάτι.

Για τις εκδοχές με τα λαχανικά θα χρειαστείς:

300 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια, τα οποία θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.

300 γραμμάτια κολοκύθα, κομμένη σε μικρούς κύβους, την οποία θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

2 μεγάλα παντζάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες, τα οποία θα ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.

Για το χούμους με μπρόκολο

Ρίξε σε ένα μπλέντερ 1/4 φλιτζάνι νερό από αυτό που έβραζαν τα ρεβύθια, 1/4 από το κλασσικό χούμους, 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το ξίσμα λεμονιού και το ψημένο μπρόκολο. Χτύπησέ τα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.

Για το χούμους με κολοκύθα

Ρίξε 1 ψημένη κολοκύθα, 1/4 από το κλασσικό χούμους, 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο στο μπλέντερ και χτύπησέ όλα τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία μάζα.

Για το χούμους με τα ψητά παντζάρια

Ρίξε 2 ψητά πατζάρια, 1/4 από το κλασσικό χούμους, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 1 κουταλιά της σούπας σκόνη ginger στο μπλέντερ και ανακάτεψε καλά.

Περισσότερες συνταγές στο feedtheswimmers.com.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ