Follow us

Search

Jeff Bridges: «Η υπεράσπιση της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών είναι προτεραιότητά μου» #ELLEGreenDays

Βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός αλλά και ακτιβιστής, ο Jeff Bridges γοητεύει το κοινό εδώ και πολλά χρόνια. Ο σταρ του Hollywood και ιδρυτής του End Hunger Network υποστηρίζει επίσης τον οργανισμό Amazon Conversation Team.

Jeff Bridges: «Η υπεράσπιση της βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των ιθαγενών είναι προτεραιότητά μου» #ELLEGreenDays

Τι σας ώθησε να ενταχθείτε στον οργανισμό Amazon Conversation Team;

Πριν από δεκαπέντε χρόνια μου τηλεφώνησε ο φίλος μου Kenny Loggins λέγοντάς μου πως μια ομάδα ιθαγενών στην Κολομβία είχε σοβαρά προβλήματα. Ένα φορτίο με φυτοφάρμακα είχε πέσει κατά λάθος από ένα αεροπλάνο σε ένα χωριό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρρωσταίνουν και η σοδειά να καταστρέφεται. Μου μίλησε, επίσης, για μια νέα και πρωτοποριακή περιβαλλοντική οργάνωση, την Amazon Conversation Team (ACT), η οποία ανέλαβε δράση βοηθώντας την κοινότητα να βρει ένα άλλο κομμάτι γης μέσα στο δάσος και να συνεχίσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Εκείνο που κάνει αυτό τον οργανισμό να ξεχωρίζει είναι ότι συνεργάζεται με τους ιθαγενείς –κι αυτό γίνεται 25 χρόνια τώρα- για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου.

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδιά σας αυτό τον καιρό;

Αν δεν σεβαστούμε και δεν προστατέψουμε τη γνώση των ιθαγενών του Αμαζονίου, το δάσος δεν θα υπάρχει για πολύ. Και τώρα με την πανδημία, οι ζωές τους κινδυνεύουν, οπότε η ανταπόκρισή μας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Η ACT λάνσαρε βίντεο και αφίσες σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες για να επικοινωνήσει στις τοπικές κοινότητες ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς τα μέλη
τους μπορούν να προστατευθούν. Αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία οι ηγέτες των ιθαγενών προσπαθούν να διαψεύσουν τα fake news και να πείσουν τον κόσμο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η ACT στέλνει επίσης προμήθειες –ανάμεσά τους 20.000 μάσκες και 3.000 ιατρικά πακέτα- και συνεργάζεται με δημόσιες δομές υγείας ώστε να αυξηθούν τα τεστ.

Ποιο ήταν το χειρότερο που είδατε εκεί;

Το ότι οι κυβερνήσεις ή οι διάφορες ΜΚΟ επιχειρούν να προστατέψουν πολύτιμα οικοσυστήματα με μη ολιστικό τρόπο, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος της φύσης και ο κόσμος των ανθρώπων είναι ένα και το αυτό. Πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τους αυθεντικούς φύλακες αυτών των εδαφών.

Και το καλύτερο, το πιο ελπιδοφόρο;

Η ACT έχει συνεταιριστεί με τις τοπικές κυβερνήσεις και τις κοινότητες των ιθαγενών για την προστασία δεκάδων απομονωμένων ομάδων στον Αμαζόνιο. Σε τρελαίνει η σκέψη ότι υπάρχουν απομονωμένοι άνθρωποι τον 21ο αιώνα, αλλά ο οργανισμός προσπαθεί να τους προφυλάξει. Ελπίζω ότι αυτές οι συλλογικές προσπάθειες θα επιτρέψουν στους ιθαγενείς –που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τη βία των εταιρειών εξόρυξης- να συνεχίσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους μέσα στην απομόνωση που οι ίδιοι έχουν επιλέξει.

Πιστεύετε πως έχει αλλάξει κάτι στις συζητήσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς, βλέπω ότι γίνονται πικρόχολες και κομματικοποιούνται. Πριν από μερικά χρόνια έκανα μια ταινία, το Living in the Futures’ Past (Ζώντας στο παρελθόν του μέλλοντος), στο οποίο πήραμε συνεντεύξεις από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων: από έναν στρατηγό μέχρι έναν ευαγγελιστή χριστιανό. Όλοι συμφωνούσαν ότι πρέπει να προστατέψουμε τη μητέρα φύση.

Αν ήσασταν «πρόεδρος της Γης» ποιους νόμους και τροπολογίες θα θεσπίζατε για να γίνει ο πλανήτης ένα καλύτερο μέρος;

Αν ήμουν υπεύθυνος για τα πάντα, θα προσκαλούσα ειδικούς από διάφορους χώρους: ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες, κατασκευαστές, κυβερνητικούς κ.λπ. και θα τους προκαλούσα να συντάξουν έναν απλό και εποικοδομητικό ηθικό κώδικα που θα βοηθούσε την ανθρωπότητα με τον καλύτερο τρόπο, προστατεύοντας παράλληλα τη φύση. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό, φίλε! Ενώστε τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζετε.

MORE FROM

Living

BEST of INTERNET