Ποιο είναι το πιο αγχωτικό χρώμα;

Κι όμως μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη συμπεριφορά μας μέχρι τις διακοσμητικές μας επιλογές.

Elle 22 Ιουλ. 22
Ποιο είναι το πιο αγχωτικό χρώμα;

Όπως θα επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει περάσει από τη διαδικασία αναζήτησης χρωμάτων για το σπίτι του, η επιλογή του κατάλληλου χρώματος για ένα δωμάτιο μπορεί να είναι ένα ναρκοπέδιο με ατελείωτες επιλογές και λεπτές διαφορές για κατανόηση και υπέρβαση. Όμως μια κοινή απορία όλων, είναι συχνά το αν υπάρχει κάποιο χρώμα που μπορεί να εντείνει τα συναισθήματα άγχους και στρες. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους των χρωμάτων, υπάρχει. Το πιο αγχωτικό χρώμα είναι το κόκκινο.

Η ιδέα ενός κόκκινου δωματίου μπορεί να είναι πολύ έντονη για μερικούς ανθρώπους. Θυμίζει τον κίνδυνο, είναι δυνατό, επιθετικό και διεγερτικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε προειδοποιητικά σήματα και σήματα κυκλοφορίας. Φυσικά, το κόκκινο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο σώμα που είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις στο στρες, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένες αισθήσεις και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ωστόσο, το κόκκινο δεν είναι κακό, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως χρώμα έμφασης στο σπίτι. Έχει επίσης πολλές θετικές έννοιες. Είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την αγάπη, τη δύναμη και το κίνητρο. Αυτή η απόχρωση έχει την ικανότητα να τραβάει την προσοχή, να προκαλεί πάθος και αισθησιασμό και είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή μελατονίνης και βοηθά στη μνήμη.

Παρακάτω, ψυχολόγοι χρωμάτων, διακοσμητές και ειδικοί αποκαλύπτουν γιατί το κόκκινο είναι το πιο αγχωτικό χρώμα, αλλά και πώς να διακοσμήσεις με αυτό με έναν πιο ευχάριστο και λιγότερο διεγερτικό τρόπο.

χρώμα
Image credit: Future

Γιατί είναι το πιο στρεσογόνο χρώμα;

Είναι αξιοσημείωτο ότι το κόκκινο είναι ένα ιστορικό χρώμα, οι επιστήμονες βρήκαν πρόσφατα στοιχεία ότι πάνω από 40.000 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Λίθινης Εποχής άλεθαν τον κόκκινο πηλό για να φτιάξουν βαφές για τους τοίχους και το σώμα. Μια άλλη χρήση ήταν, επίσης, η προστασία στη μετά θάνατον ζωή.

Σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι οι αποχρώσεις του κόκκινου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη. Γνώριζες ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, μετά το μαύρο και το άσπρο; Το κόκκινο είναι επίσης ένα εξέχον χρώμα που συναντάμε στους γάμους, από τη ρωμαϊκή εποχή που οι νύφες φορούσαν κόκκινα σάλια για να δείξουν την αγάπη και την πίστη τους, μέχρι τη σημερινή Κίνα, όπου το κόκκινο είναι σύμβολο της καλής τύχης.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ψυχολόγοι των χρωμάτων ανακάλυψαν ότι το κόκκινο μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη διάθεσή μας, τις αντιλήψεις και ακόμη και τις πράξεις μας. Η διακόσμηση με κόκκινο μπορεί ακόμη και να αλλάξει τη φυσιολογία και την ισορροπία των ορμονών σου. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τις αποχρώσεις του βυσσινί, του έντονου κόκκινου και του ρουμπινί τόσο ισχυρές όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση;

Το κόκκινο, με όλες τις σχεδιαστικές του δυνατότητες, θεωρείται το πιο αγχωτικό χρώμα. «Είναι το μόνο χρώμα με το οποίο δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μεγάλες ποσότητες», λέει η Karen Haller, ειδικός στην ψυχολογία των χρωμάτων, δασκάλα και συγγραφέας του μπεστ σέλερ του «The Little Book of Color». «Το πιο αγχωτικό χρώμα για τον καθένα είναι εντελώς προσωπικό», λέει. «Θα μπορούσε να είναι ένα χρώμα που φέρνει στο νου μια προσωπική ανάμνηση που έχει αρνητικά ή δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα το κόκκινο. Ωστόσο, ανταποκρινόμαστε φυσικά το κόκκινο με το ανεβάζουμε σφυγμό και να μπαίνουμε σε λειτουργία μάχης ή φυγής», εξηγεί.

«Βοηθά το να προσέχουμε τον σπλαχνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα χρώμα στη νοοτροπία μας. Για αυτόν τον λόγο, θα απέφευγα το κόκκινο για την κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού», συνεχίζει η Haller. «Θέλετε να πάνε για ύπνο αμέσως και το κόκκινο χρώμα λέει «μείνετε ξύπνιοι», αναβλύζει ενέργεια, διεγείρει το σώμα και μπορεί να προκαλέσει υπερδραστήρια φαντασία».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς καθόλου το κόκκινο στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Στην πραγματικότητα, το χρώμα αυτό είναι αινιγματικό, δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Cover photo: @maison.cotidiano

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: