Menu

4 σαλάτες για να δώσετε χρώμα στο γιορτινό τραπέζι

Φρέσκα λαχανικά πρωταγωνιστούν στο πρώτο γεύμα της σεζόν που θα απολαύσουμε στον κήπο.

Σαλάτα panzanella

Υλικά:
700 γραμμ. ντοματίνια από διαφορετικές ποικιλίες
200 γραμμ. ψωμί τσιαπάτα
8 φιλέτα αντζούγιας
1 μικρή κόκκινη πιπεριά
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1-2 κ.σ. κάπαρη
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
6 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερικά φύλλα μαϊντανός για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση:
1. Κόβετε το ψωμί με τα χέρια σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να ξεραθεί για 45′. Παράλληλα, ψήνετε την πιπεριά στον φούρνο για 30′ γυρνώντας την όταν βλέπετε ότι μαυρίζει. Τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και την καθαρίζετε από τη φλούδα και τα σπόρια.
2. Κόβετε τα ντοματίνια, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις αντζούγιες σε λεπτές λωρίδες. Τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με την κάπαρη και το ψωμί. Περιχύνετε τη σαλάτα με λάδι και ξίδι και πασπαλίζετε με τα φύλλα μαϊντανού πριν σερβίρετε.

Σαλάτα δημητριακών

Υλικά:
250 γραμμ. κριθάρι
3 κολοκυθάκια
1 βολβό μάραθο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι βασιλικό
8 κ.σ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. Χυμό λεμονιού
5-6 κ.σ. Κόκκινο ξύδι
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
1. Αφήνετε το κριθάρι σε κρύο νερό για 12 ώρες και μετά το ξεπλένετε και το βράζετε για 40′ σε νερό με χοντρό αλάτι. Το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
2. Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC. Κόβετε τα λαχανικά, εκτός από τις πιπεριές, σε κυβάκια και τα απλώνετε σε ένα ταψί όπου έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος. Ψήνετε για 35′ μαζί με το σκόρδο. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι και αλατοπιπερώνετε.
3. Τέλος, ψήνετε τις πιπεριές για 30′ και τις γυρνάτε συχνά για να μην μαυρίσουν. Περιμένετε να κρυώσουν και έπειτα τις καθαρίζετε καλά και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια.
4. Καθαρίζετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύδι και το λάδι που έχουν απομείνει, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως ή όταν κρυώσει.

Λαχανικά στα κάρβουνα

Υλικά:
2 κολοκυθάκια
2 μεγάλες μελιτζάνες
1 βολβό μάραθο
2 σκόρδα
4 κλωναράκια θυμάρι
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
8 κ.γ. Ελαιόλαδο
2 κ.γ. Λευκό ξύδι

Εκτέλεση:
1. Κόβετε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, και το μάραθο κατά μήκος, τα σκόρδα και τα κρεμμυδάκια στη μέση.
2. Ψήνετε το σκόρδο από την μεριά της φλούδας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15′. Τα γυρίζετε και τα αφήνετε για 1′ επιπλέον.
3. Ψήνετε τα λαχανικά για 1-2′ από κάθε μεριά, τα βάζετε σε ένα ταψί, τα ραντίζετε με ελαιόλαδο και ξύδι, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο θυμάρι.

Ταμπουλέ με κουνουπίδι

Υλικά:
2 ώριμες ντομάτες
1 κουνουπίδι περίπου 500 γραμμ.
Αλάτι
1/2 αγγούρι
125 γραμμ. Ρεβίθια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 πιπεριά τσίλι
1/2 ματσάκι μέντα
1 ματσάκι μαϊντανό
40 γραμμ. Αμύγδαλο καθαρισμένο
χυμό 1 λεμονιού
6 κ.γ. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1. Πλένετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τα σποράκια και τις κόβετε σε κύβους. Κάνετε το ίδιο με το αγγούρι. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε.
2. Ψιλοκόβετε την μέντα και τον μαϊντανό.
3. Ξεπλένετε τα ρεβίθια.
4. Κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και ανακατεύετε όλα τα λαχανικά, τα μυρωδικά, τα ρεβίθια και το κρεμμύδι.
5. Αλατοπιπερώνετε όσο θέλετε και ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο.
6. Τέλος προσθέτετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά πριν το σερβίρισμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ