Menu

Φτιάξαμε το πιο λαχταριστό κέικ λεμόνι

Θα το απολαύσουμε με τον πρωινό καφέ μας το weekend.

Φωτο:platedcravings.com

Κέικ λεμόνι

Υλικά για 12 άτομα:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γ. μαγιά, 1 κ.γ. σόδα
1 πρέζα αλάτι, 300 γρ. ζάχαρη, ξύσμα 2 λεμονιών, 300 γρ. βούτυρο
4 αυγά, 60 ml χυμό λεμονιού, 100 γρ. γιαούρτι, 2 κ.σ. παπαρουνόσπορους
200 γρ. μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα

Υλικά για την μαρέγκα:
115 ml ασπράδια αυγού
160 γρ. Ζάχαρη
1 κ.γ. Κόρνφλαουρ
1/2 κ.γ. Ξύδι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, την μαγιά και μια πρέζα αλάτι και αφήνετε στην άκρη.
2. Σε άλλο σκεύος χτυπάτε την ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού για 1′ και προσθέτετε το βούτυρο. Συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί κρέμα.
3. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά κάθε φορά. Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, τον παπαρουνόσπορο και το μισό μείγμα αλευριού και μαγιάς. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Ρίχνετε την ζύμη σε 3 ίσες φόρμες για κέικ και ψήνετε στους 180°C για 20-25′. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν.
5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε την μαρέγκα: Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μείγμα να στέκεται. Προσθέτετε το αλάτι και ανεβάζετε την ταχύτητα του μίξερ. Όταν σχηματιστούν κυματισμοί στην επιφάνεια προσθέτετε 1/4 της ζάχαρης και συνεχίζετε να χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη σε τρεις δόσεις και χτυπάτε μέχρι να σχηματιστούν κορυφές. Προσθέτετε το ξύδι και το κορνφλάουρ, χτυπάτε ακόμα μια φορά.
6. Βάζετε το πρώτο κέικ σε μια βάση, απλώνετε μαρμελάδα από πάνω και συνεχίζετε με τις άλλες δύο στρώσεις αφήνοντας ακάλυπτο το τελευταίο. Με μια σπάτουλα απλώνετε την μαρέγκα γύρω από το κέικ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ