New Year’s Brunch: 4 συνταγές για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με υπέροχη γεύση

Το πρώτο πρωινό του 2020, το τραπέζι μας γεμίζει με λαχταριστά αλμυρά και συγκλονιστικά γλυκά. Θέλουμε να κρατήσει μέχρι το απόγευμα.

Elle 30 Δεκ. 19
New Year’s Brunch: 4 συνταγές για να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με υπέροχη γεύση

Κέικ με κολοκύθα και σοκολάτα

Υλικά για το κέικ από κολοκύθα:
160 γραμμ. Ζάχαρη, 2 αυγά, 100 γραμμ. Πουρέ κολοκύθας (σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
100 ml γάλα, 125 ml αραβοσιτέλαιο, 1 κ.γ. Κανέλα, 1 κ.γ. Τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κ.γ. Γαρύφαλλο σε σκόνη, 180 γραμμ. Αλεύρι, 1,5 κ.γ. Μαγιά σε σκόνη

Για το κέικ από σοκολάτα:
150 γραμμ. Ζάχαρη
3 αυγά
125 ml γάλα
125 ml αραβοσιτέλαιο
50 γραμμ κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γ. Αλάτι
180 γραμμ. Αλεύρι
1,5 κ.γ. Μαγιά σε σκόνη

Εκτέλεση:
Για το κέικ με κολοκύθα:
Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, την μαγιά, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο και ανακατεύετε με το χέρι.
Σε ένα άλλο σκεύος βάζετε την ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να ασπρίσει.
Προσθέτετε τον πουρέ κολοκύθας και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στην συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι και την μαγιά σε δύο δόσεις για να μην σβολιάσει η ζύμη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Για το κέικ σοκολάτα:
Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτετε το γάλα και το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύετε καλά.
Σε ένα άλλο σκεύος βάζετε το αλεύρι, την μαγιά, το κακάο, το αλάτι.
Σε δύο δόσεις το προσθέτετε στο μείγμα με τα αυγά και την ζάχαρη προσέχοντας να μην σβολιάσει η ζύμη.
Παίρνετε ειδική φόρμα για κέικ, την βουτυρώνετε ελαφρά και ρίχνετε πρώτα μέσα το μισό μείγμα με την κολοκύθα, καλύπτετε με την σοκολατένια και ζύμη και στην συνέχεια ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη με κολοκύθα.
Ψήνετε για 50′ και μετά βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε για περίπου 10′ σε θερμοκρασία δωματίου και τέλος το βγάζετε από την φόρμα.

Αυγά Benedict

Υλικά για την σος Hollandaise:
200 γραμμ. Βούτυρο
4 κρόκοι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

Υλικά για τα αυγά Benedict:
4 φέτες ψωμί
40 γραμμ. Φρέσκο σπανάκι
4 φέτες ζαμπόν
4 αυγά
αλάτι

Εκτέλεση:
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνετε να βράσει.
Όταν γίνει αυτό ανακατεύετε το νερό γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί δύνη και εκεί μέσα ρίχνετε τα αυγά που προηγουμένως έχετε σπάσει μέσα σε ένα ποτήρι ή ένα μπολ.
Με την βοήθεια της κίνησης του νερού το ασπράδι θα μείνει κολλημένο στον κρόκο.
Μαγειρεύετε για 3′ και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα αυγά.
Αλατίζετε και τα κρατάτε στην άκρη για το σερβίρισμα.
Για την σος:
Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και αφαιρείτε τον ορό γάλακτος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια.
Σε ένα μπολ βάζετε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύετε με το μίξερ για να δέσει.
Χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε προσθέτετε λίγο-λίγο το βούτυρο μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει ομογενή και λεπτόρρευστη υφή.
Πάνω σε 4 φέτες ψωμί της προτίμησής σας απλώνετε το σπανάκι, μια φέτα ζαμπόν και 1 αυγό ποσέ.
Γαρνίρετε με την σος Hollandaise και σερβίρετε.

Μπριος με γέμιση μαρμελάδα

Υλικά:
490 γραμμ. Αλεύρι.
10 γραμμ. Ξηρή μαγιά.
50 γραμμ. Ζάχαρη.
1/2 κ.γ. Αλάτι
240 ml γάλα.
2 μεγάλα αυγά.
Μαρμελάδα της επιλογής σας
Ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση:
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα που έχετε ζεστάνει λίγο ώστε να είναι χλιαρό και ένα αυγό. Χτυπάτε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
Ζυμώνετε με τα χέρια προσθέτοντας λίγο-λίγο το βούτυρο σε μικρά κομματάκια μέχρι η ζύμη σας να αποκτήσει ελαστική και μαλακή υφή.
Καλύπτετε την ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετείτε μέσα σε μπολ που έχετε λαδώσει ελαφρά. Την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στην συνέχεια κόβετε την ζύμη σε 4 κομμάτια και με το καθένα φτιάχνετε μια μπαλίτσα.
Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε κάθε μπαλίτσα ζύμης με τον πλάστη μέχρι να έχει διάμετρο γύρω στα 21 εκατοστά.
Απλώνετε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετείτε πάνω το πρώτο κομμάτι ζύμης. Αλείφετε ομοιόμορφα με μαρμελάδα.
Επαναλαμβάνετε της διαδικασία με άλλα δυο κομμάτια ζύμης και τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο.
Τέλος προσθέτετε από πάνω το τέταρτο κομμάτι, χωρίς μαρμελάδα.
Κόβετε σε 16 ίσα κομμάτια χωρίς να ακουμπήσετε το κέντρο έτσι ώστε να πάρει σχήμα μαργαρίτας.
Γυρνάτε κάθε κομμάτι και στερεώνετε την άκρη του στο κέντρο της μαργαρίτας.
Καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 45′.
Αλείφετε με ένα αυγό χτυπημένο, διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ψήνετε γύρω στα 30′ στους 200°C.
Πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Σε ένα πλατό τοποθετείτε τυριά της αρεσκείας σας και αλλαντικά, αποξηραμένα φρούτα και κρακεράκια. Αν θέλετε προσθέτετε και ντοματίνια.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT