Υλικά:
150 γραμμ. φακές
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινο κρεμμύδι
10 κλωναράκια φρέσκο κόλιαντρο
10 κλωναράκια μαιντανό
1 πρέζα πιπέρι Καγιέν
1/4 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σος γιαουρτιού
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1 μικρό καρότο
1 λάιμ
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
λίγο έξτρα κόλιαντρο
Εκτέλεση:
1. Από την προηγουμένη βάζετε τις φακές στο νερό.
2. Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε με μια πετσέτα κουζίνας για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Καθαρίζετε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
3. Ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός του λαδιού μέσα σε ένα μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν υφή ζύμης. Αν τα χτυπήσετε υπερβολικά θα γίνουν πουρές, πράγμα που δεν θέλουμε για την συνταγή αυτή.
4. Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο στους 180°C.
5. Πλάθετε μικρές μπαλίτσες και τις τηγανίζετε 2-3′. Τις βγάζετε από το λάδι και της ακουμπάτε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περισσευούμενο λάδι.
6. Φτιάχνετε την σος: καθαρίζετε το καρότο και το τρίβετε από την χοντρή μεριά του τρίφτη. Πλένετε και στεγνώνετε το λάιμ και παίρνετε το ξύσμα του. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, πασπαλίζεται με κόλιαντρο και σερβίρετε αμέσως.