Συνταγή: Οι μικρές, γλυκές λιχουδιές που θα μας βάλουν σε γιορτινό mood

Η ιδανική συνταγή για τα χειμωνιάτικα απογεύματα είναι μικρές, γλυκές λιχουδιές: αφράτα μάφιν, μαντλέν και cupcakes για να συνοδεύσουμε το τσάι ή τον καφέ μας.

Elle 03 Δεκ. 22
Συνταγή: Οι μικρές, γλυκές λιχουδιές που θα μας βάλουν σε γιορτινό mood

Η συνταγή για χουχουλιάρικα, χειμωνιάτικα απογεύματα; Οι γλυκές λιχουδιές θα σε βάλουν σε γιορτινό mood και θα απογειώσουν τον καφέ σου ή το τσάι σου!

Cupcakes με γιαούρτι

συνταγή

ΓΙΑ 12 KOMMATIA
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ, ΨΉΣΙΜΟ: 35’

ΥΛΙΚΑ

· 3 αυγά
· 175 γραμμ. αλεύρι
· 8 γραμμ. μαγιά σε σκόνη
· 180 γραμμ. ζάχαρη
· 125 γραμμ. φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο
· 1 πρέζα αλάτι
· 1 γιαούρτι πλήρες
· 1 πρέζα εκχύλισμα βανίλιας
· ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
· 1 σφηνάκι κονιάκ ή γλυκό κρασί (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220O C.
2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο (για περίπου 5’ ή 7’). 3. Προσθέτετε το γιαούρτι και το λάδι και συνεχίζετε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι κα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με κυκλικές κινήσεις ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.
4. Προσθέτετε τη βανίλια, το ξύσμα και το αλκοόλ. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
5. Γεμίζετε με το μείγμα χάρτινα φορμάκια (όχι μέχρι επάνω) και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη για να κάνουν κρούστα.
6. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190O C και ψήνετε τα cupcakes για περίπου 18’-20’ μέχρι να ροδίσουν (τα τρυπάτε με μια οδοντογλυφίδα και αν βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμα).
7. Τα αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Μαντλέν με λεμόνι & παπαρουνόσπορο

συνταγή

ΓΙΑ 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΨΉΣΙΜΟ: 20’

ΥΛΙΚΑ

· 100 γραμμ. αλεύρι
· 2 αυγά
· ½ κ.γ. μαγιά σε σκόνη
· 90 γραμμ. ζάχαρη
· 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
· 145 γραμμ. ζάχαρη καστανή
· 1 πρέζα αλάτι
· 2 κ.σ. παπαρουνόσπορος
· ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

· Χυμός λεμονιού
· ζάχαρη άχνη
· παπαρουνόσπορος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175O C.
2. Χτυπάτε στο μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον παπαρουνόσπορο και το βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
4. Με μια σπάτουλα ενσωματώνετε τα μείγματα από τα δύο μπολ σε ένα άλλο, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
5. Αλείφετε τα φορμάκια με βούτυρο, βάζετε 1 κ.σ. ζύμη στο καθένα και τα ψήνετε για 8’-10’. 6. Ετοιμάζετε το γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα κουτάλι 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και 1 πρέζα παπαρουνόσπορο.
7. Αφήνετε τις μαντλέν πάνω σε σχάρα να
κρυώσουν και τις γαρνίρετε με το γλάσο.

Μάφιν με σοκολάτα

συνταγή

ΓΙΑ 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 35’

ΥΛΙΚΑ

· 80 γραμμ. τσιπς σοκολάτας
· 1 σοκολάτα μαύρη σε μικρά κομμάτια
· 275 γραμμ. αλεύρι
· 40 γραμμ. κακάο σε σκόνη
· 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
· 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
· ½ κ.γ. σόδα
· 1 πρέζα αλάτι
· 2 κεσεδάκια γιαούρτι
· 200 γραμμ. ζάχαρη
· 2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180O C.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το αλάτι, τη μαγιά και τη σόδα. Προσθέτετε τα τσιπς ή τα κομμάτια σοκολάτας.
3. Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε το γιαούρτι, το βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4. Αδειάζετε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε μια πηχτή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 30’ (προαιρετικά).
5. Γεμίζετε χάρτινα φορμάκια για μάφιν κατά τα 2/3 και τα ψήνετε για περίπου 20’(να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή). Τα αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Μάφιν με κολοκύθα
συνταγή

ΓΙΑ 12 ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΕΥΚΟΛΟ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45’

ΥΛΙΚΑ

· 225 γραμμ. πουρές κολοκύθας (ψημένος ή βρασμένος)
· 230 γραμμ. αλεύρι
· 1 κ.γ. σόδα
· ½ κ.γ. μαγιά σε σκόνη
· 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο και κάρδαμο
· 115 γραμμ. βούτυρο
· 145 γραμμ. ζάχαρη καστανή
· 60ml γάλα
· 1 αυγό
· 100 γραμμ. βατόμουρα ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ 3 κ.σ. αλεύρι
· 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
· 15 γραμμ. βούτυρο
· 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175O C.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη σόδα, τη μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
3. Σε ένα άλλο σκεύος αναμειγνύετε τον πουρέ κολοκύθας με το γάλα και το αφήνετε στην άκρη.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη, προσθέτετε το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα.
5. Προσθέτετε τα βατόμουρα, αφού τα έχετε αλευρώσει ελαφρά, και ανακατεύετε με το σύρμα.
6. Ενσωματώνετε σταδιακά το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά.
7. Γεμίζετε κατά τα 2/3 χάρτινα φορμάκια για μάφιν.
8. Ετοιμάζετε την επικάλυψη: Ανακατεύετε με ένα πιρούνι τα υλικά και τα απλώνετε πάνω από κάθε μάφιν.
9. Ψήνετε για 30’-35’ και τα αφήνετε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Μαντλέν με μόκα

συνταγή

ΥΛΙΚΑ

· 100 γραμμ. αλεύρι
· 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
· ½ κ.γ. μαγιά σε σκόνη
· 1 πρέζα αλάτι
· 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
· 65 γραμμ. ζάχαρη
· 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
· 2 κ.σ. καφέ εσπρέσο σε θερμοκρασία δωματίου
· 85 γραμμ. βούτυρο λιωμένο (κρύο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180O C.
2. Χτυπάτε στο μίξερ και σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε τη βανίλια και ανακατεύετε.
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγιά, το κακάο και το αλάτι.
4. Με μια σπάτουλα αναμειγνύετε τα δύο μείγματα.
5. Ανακατεύετε το βούτυρο με τον καφέ και τα ρίχνετε στο προηγούμενο μπολ. Το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
6. Αλείφετε τα φορμάκια με βούτυρο, τα πασπαλίζετε με αλεύρι και τα γεμίζετε κατά τα 2/3 με τη ζύμη.
7. Ψήνετε τις μαντλέν για περίπου 10’ μέχρι να φουσκώσουν (πιέζοντάς τες απαλά με το δάχτυλο, πρέπει να επανέρχονται). Τις αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν και τις σερβίρετε μαζί με έναν καλό καφέ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ, STYLING: PATRICIA GARCIA PY

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!