Menu

To γλυκό της ημέρας: Κέικ μήλου

Το επιδόρπιο που θα απολαμβάνεις με τον καφέ ή το τσάι.

Φωτο:therecipecritic

ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
170 γραμμ. βούτυρο
3 αυγά
250 γραμμ. ζάχαρη
3 μήλα
100 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
40 γραμμ. καρύδια
300 γραμμ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μαγιά
2 κ.σ. κανέλα
1 βανίλια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
100 γραμμ. ζάχαρη
3 κ.σ. νερό
Λίγη βανίλια
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
115 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμ. τυρί κρέμα
275 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε δύο φόρμες 22 εκ.
2. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε κύβους και τα αναμειγνύετε σε ένα μπολ με τη μαύρη ζάχαρη. 3. Σε ένα άλλο σκεύος κοσκινίζετε το αλεύρι με την κανέλα, τη μαγιά και το αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο για το παντεσπάνι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το αλεύρι σε δόσεις, τα καρύδια και τα μήλα.
4. Μοιράζετε το μείγμα στις δύο φόρμες και το ψήνετε στο φούρνο στους 170o C για περίπου 55-60’ (θα είναι έτοιμο αν βυθίσετε ένα μαχαίρι και βγει καθαρό).
5. Βγάζετε τα παντεσπάνια από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν, τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε στην άκρη.
6. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το νερό και τη ζάχαρη. Μόλις αποκτήσει ένα πορτοκαλί χρώμα το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το γάλα (σε αυτό το σημείο το σιρόπι θα φουσκώσει, προσοχή μην καείτε) και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ώστε το μείγμα να παραμείνει κρεμώδες και λείο. Προσθέτετε το αλάτι, τη βανίλια, ανακατεύετε και το αδειάζετε σε ένα μπολ.
7. Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε το γάλα με το τυρί και σταδιακά προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα προσθέτετε το γάλα με το τυρί και τη βανίλια.
8. Καλύπτετε το ένα παντεσπάνι με 2 κουταλιές γλάσο και 1 σιρόπι και τοποθετείτε το άλλο από πάνω για να κολλήσει.
9. Σκεπάζετε όλο το γλυκό με το υπόλοιπο γλάσο, αφήνοντας να φαίνεται μέρος από το παντεσπάνι και περιχύνετε με την υπόλοιπη καραμέλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ