Menu

Βάγια Χάνου: Το «ακολούθησε την φύση σου» είναι από μόνο του μια ολόκληρη φιλοσοφία

Η πρώην χορεύτρια, δασκάλα γιόγκα και ιδιοκτήτρια του κέντρου γιόγκα & διαλογισμού Armonia πιστεύει ότι το μυστικό της ευτυχίας είναι η σύνδεση με την φύση.

Πώς και γιατί πήρατε την απόφαση να διοργανώνετε yoga retreats στη φύση;
Πάντα αγαπούσα τη φύση. Γεννήθηκα Απρίλη, είμαι ένα «παιδί των λουλουδιών!». Άλλωστε έζησα τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μου σε ένα μικρό χωριό της Χαλκιδικής, όπου ήταν διορισμένος δάσκαλος ο πατέρας μου, κι εκεί αλώνιζα όλη μέρα στους αγρούς και τα λιβάδια. Από μικρή επίσης, εκτός από τη βασική μου ενασχόληση με το μπαλέτο, αγαπούσα πολύ τις εκδρομές. Μεγαλώνοντας συνέχισα τον χορό, άρχισα να ανακαλύπτω τη γιόγκα και παράλληλα ασχολήθηκα εντατικά για αρκετά χρόνια με το rafting και την ορειβασία, ακολουθώντας παρέες αλλά και ορειβατικούς συλλόγους. Μάλιστα, σε μια από αυτές τις αναβάσεις γνώρισα και τον άντρα μου, το πιο μεγάλο δώρο που μου έκανε η φύση, τα αγαπημένα μου βουνά! Έτσι, όταν κάποια χρόνια μετά εγκατέλειψα τον χορό και αφιερώθηκα πλήρως στη γιόγκα, ιδρύσαμε το Κέντρο Γιόγκα & Διαλογισμού «Αρμονία» στην οδό Κερασούντος στο κέντρο της Καλαμαριάς, το 2000. Ήταν το πρώτο κέντρο γιόγκα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μόλις η διδασκαλία μου άρχισε να έχει απήχηση και δημιουργήθηκε μια κοινότητα ένθερμων και αφοσιωμένων ασκούμενων, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πώς θα μπορούσα να συνδυάσω τις δύο μου μεγάλες αγάπες, τη φύση και τη γιόγκα. Τότε φυσικά, 18 χρόνια πριν, μόνο στο εξωτερικό γίνονταν κάποια yoga retreats, στην Ελλάδα ήταν σχεδόν άγνωστα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι ξεκίνησα με το πρώτο μου yoga retreat που ήταν καλοκαιρινό και επισκεφτήκαμε το όμορφο νησί της Χίου. Για να ακολουθήσουν και άλλα, μέχρι που έμεινα έγκυος και μεσολάβησε μια περίοδος ύφεσης για να ασχοληθώ όσο γίνεται πιο απερίσπαστα με τα παιδιά μου. Τα τελευταία όμως χρόνια έχω επιστρέψει σε αυτά με μεγαλύτερη διάθεση και δημιουργικότητα από ποτέ. Τα Armonia Nature yoga Retreats είναι το 4ο μου παιδί (μετά τα φυσικά μου παιδιά και την Αρμονία). Στόχος μου είναι να οργανώνω ένα retreat σε κάθε εποχή και να υπάρχουν αλλαγές σε προορισμούς αλλά και σταθερές συνεργασίες. Ταξιδεύουμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχύουμε τον τουρισμό των περιοχών γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ πρώτη φορά φέτος θα τολμήσουμε να βγούμε και εκτός Ελλάδας, στην Κωνσταντινούπολη. Κάθε retreat το οραματίζομαι και το δουλεύω αρκετό καιρό πριν. Όπου είναι εφικτό, πηγαίνω πρώτα η ίδια και τα οργανώνω όλα από κοντά. Πού θα γίνει η πρακτική, πού θα μείνουμε, τι εναλλακτικές δραστηριότητες θα κάνουμε κ.λπ. Όσοι με ακολουθούν, ξέρουν ότι σπανίως πάμε μόνο για πρακτική και ξεκούραση. Τις περισσότερες φορές, ανάμεσα στις συνεδρίες της γιόγκα, θα πάμε για περπάτημα στο βουνό, rafting, κανό, κολύμπι σε ποτάμια και λίμνες, βοτανολογία, ιππασία και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες, ανάλογα με το τι προσφέρει η κάθε περιοχή. Η πρακτική μας γίνεται κυρίως στη φύση, εφόσον το επιτρέπουν η εποχή και ο καιρός, αλλιώς μας φιλοξενούν όμορφοι εσωτερικοί χώροι, όπως στο Montanema που θα πάμε τον Απρίλιο.
Τι αποκομίζει κανείς από τη φύση όταν ζει σε αρμονία με εκείνη;
Ηρεμία, γαλήνη του νου, ξεχνάς τα πάντα για λίγο και σε συνεπαίρνουν οι μυρωδιές, οι ήχοι, τα χρώματα, που στο μονότονο τοπίο της πόλης έχουν πια σβήσει. Μόνο κοντά στη φύση καταλαβαίνεις πραγματικά τις αλλαγές των εποχών. Έζησα για πάρα πολλά χρόνια στο κέντρο της πόλης. Πλέον κατεβαίνω ελάχιστα, εάν χρειαστεί για κάποια δουλειά ή για να δω φίλους, δεν αντέχω τον θόρυβο, την κίνηση.

Πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία του διαλογισμού και της yoga στη φύση και γιατί;
Για μένα είναι πολύ διαφορετική. Ειδικά στον διαλογισμό και την pranayama (αναπνευστικές τεχνικές) γεύεσαι διαφορετικά την αναπνοή σου, νιώθεις άλλος άνθρωπος, ανακτάς και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Στο κομμάτι των asanas (σωματική πρακτική) χρειάζονται, βέβαια, κάποιες προϋποθέσεις όπως ίσιο, σταθερό και καθαρό έδαφος για τα yoga mats μας, προκειμένου να μη δυσκολεύονται οι κινήσεις μας, αλλά συνήθως καταφέρνουμε να βρούμε λύση με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προετοιμασία.

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση τον πρώτο καιρό και πώς το βιώνετε τώρα;
Αυτό που ανέφερα και παραπάνω σχετικά με τον διαλογισμό και την pranayama. Τα οφέλη πραγματικά διπλασιάζονται και τα νιώθεις άμεσα στην αναπνοή σου, στο νου, στην ψυχή σου! Καθόμαστε σε διαλογισμό/pranayama νωρίς το πρωί πάντα, την ώρα που ξυπνά η φύση, για περίπου 45΄-60΄. Όλοι οι μαθητές μου λένε ότι δεν κατάλαβαν πότε πέρασε η ώρα, ενώ στην πόλη το ίδιο είναι αρκετά πιο δύσκολο. Η φύση εμπνέει, ξελογιάζει, είναι πλανεύτρα μοναδική!

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στον τρόπο ζωής σας;
Ω! Δεν κάνω δα και κάτι πολύ διαφορετικό για να υπάρχουν αντιδράσεις. Υπάρχει στις μέρες μας μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων που επιδιώκουμε να ζούμε συνειδητά, σκεπτόμενοι με αγάπη τον πλανήτη και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, αποζητώντας την ηρεμία στον καθημερινό μας τρόπο ζωής και στις σχέσεις μας με τους άλλους, αλλά και στη διατροφή και την άσκησή μας (Ahimsa – μη βία). Το μότο «ακολούθησε τη φύση σου» έπιασε σε μένα χωρίς καν να το προσπαθήσω. Ποτέ δεν ήμουν παιδί της πόλης, τι κι αν έζησα τόσα χρόνια εκεί, ήμουν έξω από τα νερά μου. Από τη στιγμή που έφυγα από το κέντρο και το πατρικό μου, μετέφερα και τα μαθήματά μου εκτός κέντρου και σύντομα με τον άντρα μου αποφασίσαμε ότι θέλουμε να φύγουμε για να ζήσουμε ακόμα πιο έξω. Έτσι, μετακομίσαμε σε μια περιοχή περίπου 45’ από το κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα και βρήκαμε την ησυχία μας. Γεννήθηκαν και τα παιδιά μας στην πορεία. Γι’ αυτά είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο που ζούμε εδώ! Τις ελεύθερες ώρες μας βγαίνουμε βόλτες στην αμμουδιά, κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα 7 μήνες τον χρόνο, περπατάμε στα βουνά, κάνουμε ποδήλατο στην εξοχή. Όλα μαζί με τις δυο μικρές μας κόρες! Δεν θα μας πείραζε να ζούσαμε ακόμα πιο μακριά.

Ποιο είναι το αγαπημένο στοιχείο στην καθημερινότητά σας;
Τα πρωινά που πάνε τα παιδιά σχολείο κι εγώ δεν έχω μαθήματα. Κάνω ήσυχη την πρακτική μου, διαβάζω και ασχολούμαι με τη μαγειρική που αγαπώ και με χαλαρώνει πολύ!

Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα κατά τη διάρκεια των retreats που οργανώνετε.
Ξυπνάμε και παίρνουμε το τσάι μας. Ανάλογα με την εποχή (τον χειμώνα λίγο πιο αργά, το καλοκαίρι πιο νωρίς) κάνουμε πρωινή πρακτική 07:30-10:00 περίπου. Αφού πάρουμε και το πρωινό μας, βγαίνουμε στην αναζήτηση περιπέτειας! Εκτός από το καλοκαίρι, τις υπόλοιπες εποχές έχουμε και μια απογευματινή, πιο ήπια πρακτική. Και κάνουμε πολύ ωραία παρέα! Γιατί ο κόσμος που έρχεται στα yoga retreats είναι κατασταλαγμένος, ξέρει ότι το κάνει για να φροντίσει τον εαυτό του, να αναζωογονηθεί, να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τον εαυτό του μέσα στη φύση, δεν το βλέπει απλά σαν διακοπές ή σαν φυγή από την πόλη.

 Έχετε κάποιο αγαπημένο μέρος για διαλογισμό, yoga και χαλάρωση;
Την πίσω βεράντα του σπιτιού μου. Τον χειμώνα, εντάξει, δεν μπορώ να βγω έξω, αλλά όταν έχει καλό καιρό βγαίνω ή ανοίγω τις πόρτες και ακούω τα πουλιά, χαζεύω το κοπάδι με τα πρόβατα (ναι, δεν κάνω πλάκα) απολαμβάνω τον φρέσκο αέρα ενώ κάνω την πρακτική μου.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά σας;
Ακολούθησε κι εσύ τη φύση. Θα σου δείξει τον δρόμο. Κι αν έρθεις σε επαφή με τη γιόγκα, θα γίνει η αρχή. Γιατί μέσα από αυτήν ανακαλύπτεις τον εαυτό σου ξανά, εντοπίζεις όλα αυτά που σε μπλοκάρουν καθημερινά και δουλεύεις πάνω στη βελτίωσή τους ψυχοσωματικά. Κι αν ένα κέντρο γιόγκα δεν σου ταιριάζει ή δεν σε βολεύει, τότε είναι ώρα να δοκιμάσεις ένα yoga retreat. Έχω μαθητές που κάνουν πρακτική μαζί μόνο στα retreats και έρχονται από πολύ μακριά γιατί τους αποζημιώνει με το παραπάνω όλη αυτή η εμπειρία.

Ο τρόπος που ζείτε πλέον έχει γίνει η δικιά σας Ιθάκη; Περιγράψτε μας το ταξίδι σας μέχρι να την φτάσετε.
Καθώς τα χρόνια περνούν και ωριμάζουμε, πραγματικά γινόμαστε πιο σοφοί. Ο χρόνος, η γνώση και οι εμπειρίες μας είναι η σοφία που κουβαλάμε. Παρότι ονειροπόλα, ανήσυχη και οργανωτική από τη φύση μου, προσπαθώ να γεύομαι το τώρα και να κάνω μόνο κοντινά σχέδια. Η ίδια μου η ζωή, η οικογένειά μου, οι κόρες μου και φυσικά η γιόγκα, μου δίδαξαν και συνεχίζουν να μου διδάσκουν πολλά. Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω αλλά και για όσα από μόνη μου, με πολλή δουλειά και κόπο έχω καταφέρει. Αυτή είναι ήδη μια Ιθάκη για μένα. Η Ιθάκη μου είναι η διαδικασία, το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Αυτόν, άλλωστε, δεν τον ξέρει και δεν μπορεί να τον ορίσει κανείς!

info: Armonia-Vinyasa Yoga & Meditation Center www.yogarmonia.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ