Η «ηθική επιλογή» της «πράσινης» διαδρομής και αειφόρου στρατηγικής που ακολουθεί η ALUMIL, προς την κορυφή της βιώσιμης τεχνολογικής καινοτομίας στο ελληνικό και διεθνές οικοσύστημα των κατασκευών, παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – Sustainable Building Council Greece (SBC Greece), που έγινε με μεγάλη συμμετοχή των μελών του, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αττική.
Στην εκδήλωση του SBC Greece, που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του κου Αλέξανδρου Αθανασούλα στη θέση του προέδρου και των μελών της νέας διοίκησης του SBC Greece, παρουσιάστηκε η «πράσινη» πορεία που ακολουθεί η ALUMIL και αναδείχθηκαν οι τεχνολογικές δράσεις και επενδύσεις, που υλοποιεί εδώ και δύο δεκαετίες η ελληνική πολυεθνική, με στόχο τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ενσωμάτωση πρακτικών βιωσιμότητας στην παραγωγή και τα προϊόντα της. Αυτό, άλλωστε, επισφραγίζεται και μέσα από κορυφαίες διεθνείς πιστοποιήσεις και διακρίσεις που εξασφαλίζει.
-«Η κοινώς αποδεκτή από όλους σχέση κόστους – οφέλους προς την αειοφορία των κατασκευών έχει διευρυνθεί με την «ηθική επιλογή», που συνιστούν «πράσινα» κριτήρια ποιότητας και ταυτοχρόνως περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, σε όλη τη διαδρομή της παραγωγής των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου και των έργων» επισήμανε εκ μέρους της ALUMIL ο Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας, Αρχιτέκτονας, στην εκδήλωση του SBC Greece.
Στον δρόμο της βιωσιμότητας με… αποδείξεις
Το SBC Greece είναι επίσημο μέλος του World Green Building Council (WGBC), του μεγαλύτερου οργανισμού παγκοσμίως με σημαντική επιρροή στην αειφόρο δόμηση. Τα μέλη του ενημερώθηκαν για την πρόσφατη, σημαντική πιστοποίηση «OK Recycled» που εξασφάλισε η ALUMIL από την TUV AUSTRIA – μία εκ των κορυφαίων εταιρειών Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης και Προϊόντων στον κόσμο. Με την πιστοποίηση αυτή η ALUMIL έγινε η πρώτη εταιρεία στον εγχώριο κλάδο, που παράγει προφίλ αλουμινίου με ανακυκλωμένο περιεχόμενο 60% της συνολικής πρώτης ύλης που εισέρχεται στην παραγωγή. (δείτε εδώ στο ecopress.gr)
ΠΙΝΑΚΑΣ
Οι σημαντικοί σταθμοί και οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις που αποτελούν απτές αποδείξεις για τη διαδρομή βιωσιμότητας της ALUMIL, καλύπτουν μια πολυετή περίοδο, από το 2002 έως και το 2023. Παρακάτω, μερικά από τα σημαντικότερα σημεία, όπως αυτά παρουσιάστηκαν, εν είδει αναδρομής, στην εκδήλωση:
Πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης
-Το 2002, η TÜV HELLAS πιστοποιεί το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει η ALUMIL, με βάση το πρότυπο ISO 14001.
Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
-Το 2007, λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα η κατανάλωση νερού είναι πλέον μικρότερη κατά 80% στις γραμμές διέλασης και ανοδίωσης και κατά 40% μικρότερη στις γραμμές ηλεκτροστατικής βαφής, ενώ παράλληλα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 12%.
Αποδοτικότερη πηγή ενέργειας και «καθαρά» απόβλητα νερού
-Το 2008, αλλάζει ο ενεργειακός εφοδιασμός της εταιρείας από το LPG/υγραέριο σε φυσικό αέριο, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 64%. Παράλληλα, οι επιφανειακές επεξεργασίες γίνονται πλέον χωρίς χρώμιο και υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των υγρών αποβλήτων.
Χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
-Ήδη από το 2010, γίνεται συστηματική χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, μέσω της αποδοτικής διαλογής scrap και του προηγμένου χυτηρίου. Η ενεργειακή εξοικονόμηση και περιβαλλοντική απόδοση ενισχύονται σημαντικά, καθώς η απαιτούμενη ενέργεια είναι κατά 95% μικρότερη σε σχέση με αυτήν που απαιτείται στο πρωτόχυτο αλουμίνιο.
Επιπλέον, κάνοντας χρήση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη μέρους της ηλεκτροδότησης του χυτηρίου συντελέστηκε μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και κατ’ επέκταση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επιτυγχάνοντας μέχρι σήμερα μία εξοικονόμηση συνολικά 747 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Κυκλική οικονομία στην παραγωγή
-Το 2014, η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω την κυκλικότητα των πόρων που σχετίζονται με τα προϊόντα της, εφαρμόζοντας μια πιο ολιστική προσέγγιση της ανακύκλωσης για το αλουμίνιο αλλά και, ευρύτερα, για τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή.
Προϊόντα ενεργειακά παθητικών κτιρίων
-Το 2015 και το 2017, τα προϊόντα της Alumil πιστοποιούνται στην πρωτοπορία των ενεργειακά παθητικών κτιρίων (passive house certified), με τις σειρές των καινοτόμων ανοιγόμενων θερμομονωτικών συστημάτων SMARTIA S77 και SUPREME S91, που οι πιστοποιήσεις τους καλύπτουν τις εύκρατες και θερμές ή εύκρατες και ψυχρές κλιματικές ζώνες αντίστοιχα. Είναι χαρακτηριστικό των υψηλών επιδόσεών τους, το γεγονός ότι τα συστήματα SUPREME S91 της ALUMIL χρησιμοποιήθηκαν σε μια εξειδικευμένη εκδοχή τους στο κεντρικό κτίριο του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Google στη Νέα Υόρκη.
Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος
-Το 2018, η εταιρεία προχωρά στην παροχή Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος (Environmental Product Declaration, EPD), που αποτελεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος, που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Τα EPDs ενισχύουν τη διαφάνεια των δεδομένων σε σχέση με το αποτύπωμα των προϊόντων και είναι σημαντικά για μελετητές, κατασκευαστές και επενδυτές, αποτελώντας ταυτόχρονα τη βάση για πράσινες πιστοποιήσεις.
Πρωτιά στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο
-Το 2020, με τη λειτουργία υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας scrap αλουμινίου στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς – μια επένδυση ύψους 4,6 εκατ. € – αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ποσοστό του ανακυκλωμένου αλουμινίου, δίνοντας τελικά τη δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει η πρώτη στη χώρα που αποκτά την πιστοποίηση «OK Recycled» (το 2023). Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι το σύνολο των προφίλ αλουμινίου για αρχιτεκτονική χρήση αποτελείται από τουλάχιστον 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Κατακτώντας την κορυφή της βιωσιμότητας & τη διάκριση Cradle2Cradle
-Το 2021, τίθεται σε ισχύ ο νέος δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών, Athex ESG, o οποίος παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής δραστηριοποίησης και εταιρικής διακυβέρνησης. Η ALUMIL καταφέρνει σε αυτή τη βάση να βρίσκεται ανάμεσα στις 35 εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής και να είναι για τρία συναπτά έτη (2021-2022-2023) μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της χώρας σε ζητήματα βιωσιμότητας.
Παράλληλα, το 2022, η ALUMIL γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου με διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της. Η πιστοποίηση C2C Certified® αποτελεί ουσιαστικά το παγκόσμιο πρότυπο για ασφαλή και βιώσιμα κυκλικά προϊόντα, που δημιουργούνται με υπευθυνότητα προς το περιβάλλον. Η ALUMIL έλαβε πιστοποίηση επιπέδου Silver βάσει πέντε κριτηρίων: α. υλικής υγείας, β. κυκλικότητας προϊόντων, γ. ποιότητας αέρα-προστασία κλίματος, δ. διαχείρισης νερού & εδάφους και ε. κοινωνικής ευθύνης.
Η «ηθική επιλογή» της «πράσινης» πορείας της ALUMIL
– «Η ALUMIL, ως μια εξωστρεφής και πρωτοπόρα «πράσινη» εταιρεία, είναι σε θέση να επενδύει στις παραμέτρους της «ηθικής επιλογής» του «πράσινου», υπηρετώντας και εκπληρώνοντας σε διεθνή και ταυτοχρόνως εθνική βάση, ένα «χρέος» προς τη φύση, που επιπροσθέτως αποβαίνει και οικονομικά αποδοτικό», τόνισε ο Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας στην ομιλία του αλλά και στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε στην εκδήλωση του SBC Greece. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ALUMIL:
– Προσφέρει την «ηθική επιλογή», εξασφαλίζοντας να καταστεί αποδοτική η επένδυση, με τη λογική του «payoff», δηλαδή της τελικής και πλήρους εξόφλησης της. Ταυτοχρόνως, συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική και αποδοτική η αγορά των κατασκευών.
– Διαδίδει και διαχέει την τεχνική πληροφορία και ενημέρωση προς τον τεχνικό κόσμο και την κατασκευαστική αγορά αλλά και προς τους πολίτες.
– Τοποθετεί την Architectural Aluminium Academy σε θέση «οδηγού» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, λειτουργώντας ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το οποίο προσφέρει τεχνική υποστήριξη και επαγγελματική κατάρτιση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, διασφαλίζοντας αξιόπιστο και πιστοποιημένο δίκτυο κατασκευαστών, για την ποιότητα και αποδοτικότητα των προϊόντων, ενισχύοντας περαιτέρω την τεχνική πλευρά της «ηθικής της επιλογής».
– Αναδεικνύει – χάρη στη διεθνή της παρουσία σε πάνω από 60 χώρες – μέσα από τα προηγμένα συστήματά της που μεταφέρονται σε εργοτάξια στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, τη μέγιστη σημασία της ανακύκλωσης, της ενεργειακής εξοικονόμησης και της περιβαλλοντικής προστασίας. Έτσι, ενισχύει την προστιθέμενη αξία που προσδίδουν όλα τα παραπάνω στη διεθνή αγορά της χρήσης των κτιρίων και του Real Estate και ευθυγραμμίζεται με τις πράσινες θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Όπως ανέφερε ο κος Λυρούδιας «αυτό θεμελιώνει ένα πρώτο στάδιο ηθικής επιλογής, καθώς η ALUMIL έχει ενιαία παρουσία- δεν πατάει σε δύο βάρκες, μία για τις ξένες αγορές και άλλη υποδεέστερη για τη χώρα μας- αλλά προσφέρει ό,τι στη διεθνή και στην ελληνική αγορά και διαρκώς αναβαθμίζει το εγχώριο οικοσύστημα των κατασκευών, με βάση το διεθνές γίγνεσθαι.»
– Διαθέτει στην αγορά προϊόντα αλουμινίου για αρχιτεκτονική χρήση από τουλάχιστον 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενισχύοντας συνεχώς τις προσπάθειες επανάχρησης των υλικών και των πόρων, ενώ τα προηγμένα, πιστοποιημένα προϊόντα της εταιρείας παρέχουν εξοικονόμηση ενέργειας έως 50%, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σε ένα κτίριο. Αυτό έχει μεγάλο όφελος, καθώς συνεισφέρει σε μειωμένες ενεργειακές δαπάνες και αναβαθμίζει την ποιότητα διαβίωσης.
– Επιτυγχάνει κατανάλωση 95% λιγότερης ενέργειας, για την παραγωγή αλουμινίου μέσα από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
– Υλοποιεί επενδύσεις απανθρακοποίησης, διαρκούς μείωσης του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματος σε όλο το φάσμα της παραγωγικής της διαδικασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπερσύγχρονη μονάδα της εταιρείας για τη διαλογή και επεξεργασία «scrap» αλουμινίου στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς.
– Εφαρμόζει την «ηθική επιλογή» στην «πράσινη» λειτουργία της ίδιας της εταιρείας και στα τεχνικά προαπαιτούμενα και χαρακτηριστικά, για μια τεχνοκρατική επιλογή πιστοποιημένου «πράσινου» προϊόντος κυκλικής οικονομίας.
– Συνδέει τις τεχνικές και επιστημονικές ειδικότητες με τον κατασκευαστή και το συνολικό αποτέλεσμα με τον τελικό χρήστη. Σε αυτό συμβάλλουν εφαρμογές ψηφιακής καινοτομίας, όπως η BIM τεχνολογία και τεχνολογικές λύσεις στην αλληλοτομία των φάσεων παραγωγής και λειτουργίας μιας κατασκευής και την αλληλουχία των περιοχών, που συμμετέχουν και αναμειγνύονται στην κατασκευή. Δηλαδή ενοποιεί τους χώρους, οι οποίοι εξασφαλίζουν τη σύλληψη, την οικονομικότητα, τον σχεδιασμό, την παραγωγή, την κατασκευή, τη διάρκεια της συντήρησης, την απόδοση στο περιβάλλον.
– Υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό, αφενός μεν δικαιολογώντας πλήρως την ανταποδοτικότητα της τιμής με την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της αφετέρου δε, διευρύνοντας τα κριτήρια επιλογής, αποδοτικότητας της επένδυσης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων.
-«Η ALUMIL αποκρούει τη νόθευση των προδιαγραφών. Αντιμάχεται κάθε φαινόμενο και πρακτική νόθευσης των προϊόντων, της αγοράς και του ανταγωνισμού και είναι άτεγκτη, ως προς αυτές τις παθογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής εξηγώντας ότι: «όταν περιορίζουμε τα κριτήρια επιλογής αυτά γίνονται οικονομοτεχνικά εσφαλμένα.»
-«Γίνεται καλύτερα κατανοητή η «ηθική επιλογή» που προσφέρει η ALUMIL εάν παρομοιαστεί με την αξία της μόρφωσης ενός ανθρώπου και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον ίδιο, την οικογένεια του και την κοινωνία στην πορεία του χρόνου και όχι ως μία επένδυση άμεσης απόδοσης, που στοχεύει μόνο στο χρήμα ή σε ένα παίγνιο χρηματιστηριακό», Κλείνοντας, σχετικά με την «ηθική επιλογή», ο κος Λυρούδιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «πρόκειται για μια επιλογή του σήμερα, που σε αποπληρώνει στο διηνεκές, μέσα από όλες τις παραμέτρους, όπως την περιβαλλοντική, την ενεργειακή, την οικονομική, την αντοχή στον χρόνο, την αντοχή στη χρήση, την άνεση στη διαβίωση και πολλές ακόμη.»
SBC Greece: Νέα Διοίκηση
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στα γραφεία της ALUMIL στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – Sustainable Building Council Greece (SBC Greece), με μεγάλη συμμετοχή μελών της.
Στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης, αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του SBC Greece, το οποίο συνήλθε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Αθανασούλας, STIRIXIS Group
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Μαναγούδης, ICON Group
Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Κωνσταντάκης, AK PRAXIS
Ταμίας: Αλέξανδρος Αρχοντίδης, Ολυμπία Οδός
Μέλος: Παντελής Λεβαντής, Ecoveritas
1ο αναπληρωματικό μέλος: Κωνσταντίνος Κατσακιώρης, Schneider Electric
O Πρόεδρος, Αλέξανδρος Αθανασούλας, δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή η επανεκλογή μου, που με φέρνει να ηγούμαι μιας τέτοιας εξαιρετικής ομάδας και μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας, εθνικά και διεθνώς. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους όσοι το περασμένο διάστημα εργάστηκαν και υποστήριξαν τον κοινό μας σκοπό και, κυρίως, το Διοικητικό Συμβούλιο. Η περασμένη χρονιά μας έφερε με επιτυχία πιο κοντά στους στόχους μας, με ένα σημαντικότατο σε αποτύπωμα ετήσιο συνέδριο αλλά, κυρίως, δημιουργώντας μια πολύ μεγαλύτερη, ενεργή και πιο δυναμική ομάδα μελών, με σημαντικούς υποστηρικτές και ετήσιους χορηγούς όπως οι DAIKIN, Schneider Electric και Signify. Τα επόμενα χρόνια, η πίεση αλλά και οι ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη θα αυξηθούν με νέα προγράμματα, νέες χρηματοδοτήσεις, νέες λύσεις. Το ελληνικό οικοσύστημα των κατασκευών είμαι βέβαιος πως θα αδράξει την ευκαιρία και θα δημιουργήσει σε νέα πρότυπα το αύριο. Και το ΔΣ αλλά και σύσσωμο το SBC Greece θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις σχετικές ενέργειες.»