Η μόδα αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης για την έβδομη τέχνη και το αντίστροφο φυσικά αφού πολλές φορές είδαμε στα ντεφιλέ λουκ επηρεασμένα από τα μεγαλύτερα style icons του κινηματογράφου. Είναι τρόπος έκφρασης και ερμηνείας της πραγματικότητας, μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Αυτό τον τρόπο μας συστήνει το 1o Athens Fashion Film Festival που έρχεται στην Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2019, σε μία τριήμερη γιορτή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας». Συγκεκριμένα μέσα από 140 ταινίες (Ντοκιμαντέρ, Μυθοπλασίας, Μικρού και Μεγάλου Μήκους), παράλληλες δράσεις με καλεσμένους διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της Μόδας και του Κινηματογράφου, fashion performances από Έλληνες Σχεδιαστές και η ομαδική εικαστική έκθεση UN/FASHION εξερευνούμε τη βαθύτερη σχέση της fashion και της film industry και όλα αυτά τα σημεία συνάντησης που τα καθιστούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Οι δράσεις αυτές θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) και θα διεξαχθούν στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το AFFF διοργανώνεται από την εταιρεία Athens Cultural Creatives και την Nicole Αλεξανδροπούλου και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Δήμου Αθηναίων, Ιταλικής Πρεσβείας, Δήμου Φλωρεντίας και Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Η έναρξη γίνεται με τη fashion performance τη Δευτέρα 25/2 στις 20.30. Αγαπημένοι Έλληνες Σχεδιαστές συναντώνται στο Athens Fashion Film Festival και υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Πάντου μας προσφέρουν μία Fashion Performance πέρα από τα συνηθισμένα… Οι Dimitra Antonea, Angelos Bratis, Sotiris Georgiou, Deux Hommes, Yiorgos Eleftheriades, Maison Faliakos, Evi Grintela, Stelios Koudounaris, Ioanna Kourbela, Laskaris, Mi-Ro, Apostolos Mitropoulos, Markellos Nyktas, Orsalia Parthenis, Dimitris Petrou, MakisTselios, Dimitris Strepkos, Zeus + Δione και Vassilis Zoulias εγκαινιάζουν δυναμικά και εμπνευσμένα την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ.

Οι παράλληλες δράσεις

“CITIZEN HABIT / ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”
παρουσίαση του βιβλίου Firenze. Fashion Atlas της Maria Luisa Frisa Τρίτη, 26/2 και ώρα 19.00

Στο πλαίσιο και με την στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται το σημαντικό εκδοτικό έργο Firenze. Fashion Atlas. Στο Firenze. Fashion Atlas παρουσιάζεται η ιστορία της Φλωρεντίας αναπόσπαστα συνδεδεμένης με την Ιστορία της Μόδας μέσα από τις δράσεις του Pitti Immagine Discovery Foundation. Μία σειρά από χάρτες, που έχουν ταξινομηθεί ανά μέρος (χωριά και κήποι, βιομηχανικά κτίρια και αρτ γκαλερί, βιβλιοθήκες και καταστήματα, πλατείες και θέατρα κοκ) ζωντανεύουν την ιστορία της Φλωρεντίας και μας αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο το κάθε μέρος έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της Μόδας. Στην παρουσίασή του θα μιλήσουν οι Lapo Cianchi (Communications and Events at Pitti Immagine, General Secretary of Pitti Discovery Foundation), Giovanni Bettarini (Assessore Urbanistica, politiche del territorio, smart city, relazioni internazionali, cooperazione allo sviluppo locale) και Tommaso Sacchi (Coordinatore delle Attività Culturali presso Provincia di Firenze). Η παρουσίαση θα συνεχιστεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, μέσα από την οποία θα αναδυθούν οι ποικίλες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ιστορία της Πόλης, της Μόδας και των Τεχνών.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών του: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core ΑΕ. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Φωτο: Orsola de Castro – Ιδρύτρια του “Fashion Revolution”, Λονδίνο

“ETHICAL FASHION / ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΟΔΑ”
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00|| με την Orsola de Castro (Ιδρύτρια του “Fashion Revolution”).

H διεθνώς αναγνωρισμένη opinion leader, Designer και Ιδρύτρια του «Fashion Revolution», Orsola de Castro, θα μας παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες και να απαιτήσουμε μία Βιομηχανία Μόδας που να είναι πιο δίκαιη, πιο καθαρή και πιο συνετή. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να γίνουμε ως πολίτες, μέρος της λύσης του οικολογικού προβλήματος του πλανήτη, απαιτώντας διαφάνεια στα υλικά και συναισθηματικό δέσιμο με τα ρούχα που επιλέγουμε να αγοράσουμε.

“#FFFMILANO FOR WOMEN”
Τετάρτη, 27/02 και ώρα 17.00 – 18.30 || με την Constanza Cavalli-Etro (Ιδρύτρια του Milano Fashion Film Festival).

ToFashionFilmFestivalMilano παρουσιάζει στην Αθήνα την αγαπημένη του δράση #FFFMilanoForWomen μέσα από μία ειδικά επιμελημένη προβολή ταινιών μόδας από γυναίκες σκηνοθέτιδες, οι οποίες αφηγούνται ιστορίες για το γυναικείο σύμπαν. Μέσα από αυτό το event, θα έχει κανείς την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσει τις καλύτερες -με άξονα τη γυναίκα- ταινίες, οι οποίες αναδύθηκαν μέσα από μία πενταετή έρευνα, αλλά και να ανακαλύψει τις δράσεις του FFFMilano που είναι αφιερωμένες στην υποστήριξη του γυναικείου ταλέντου στο χώρο της μόδας, του κινηματογράφου και των Τεχνών. Παράλληλα, το κοινό θα ανακαλύψει ότι οι ταινίες μόδας μπορούν να αποτελούν ένα ισχυρό αλλά και συναισθηματικό εργαλείο αφήγησης ιστοριών με κοινωνικό περιεχόμενο. Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Constanza Cavalli Etro, ιδρύτρια και διευθύντρια του FashionFilmFestivalMilano,και την ClaraDelNero, την καλλιτεχνική δ/ντρια του Φεστιβάλ, οι οποίες θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία και γνώση που απέκτησαν μέσα από το #FFFMilanoForWomen.

Τα Βραβεία
Οι ταινίες Μόδας μπορεί να είναι ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους ή ντοκιμαντέρ, οι οποίες διακρίνονται για την υψηλή τους αισθητική, για τον μοναδικό συνδυασμό μουσικής και φωτογραφίας και για την άρτια παραγωγή τους. Τα θέματα από τα οποία εμπνέονται και τα οποία αναπτύσσουν δεν είναι θέματα Μόδας. Αλλά θέματα και κώδικες που η Μόδα χρησιμοποιεί για να θίξει με μοναδικό τρόπο φλέγοντα, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Στο 1ο AFFF θα προβληθούν 100 ταινίες, οι οποίες διαγωνίζονται στους εξής τομείς διεκδικώντας το αντίστοιχο Καλύτερο Βραβείο: Best Fashion Film, Best in Show, Best Director, Best Script, Best Music, Best Editing, Best Photography, Best Beauty, Best Documentary, Best Emerging Talent, Best Green Film και Youth Jury Award.

Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του 1ου Athens Fashion Film Festival αποτελείται από τους:

Valerio Cappelli – Αρθρογράφος πολιτισμού στην Corriere della Sera.
Dario Nardella – Δήμαρχος της πόλης της Φλωρεντίας, Ιταλία.
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος – Κριτικός Κινηματογράφου.
Orsola de Castro – Ιδρύτρια του “Fashion Revolution”, Λονδίνο.
Tuna Yilmaz – Ιδρυτής και Δ/ντής του Fashion Film Festival Κωνσταντινούπολης.
Τζένη Μπαλατσινού – Παρουσιάστρια, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας KOOLWORKS S.A και ιδρύτρια του jenny.gr, ενός από τα μεγαλύτερα γυναικεία sites και του Hautes Grecians, του 1ου fashion show υψηλής ραπτικής.
Ιωάννα – Σαπφώ Πεπελάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Παν/μιο Αθηνών, μέλος των Συμβουλευτικών Συμβουλίων στο SOFFA (Social Fashion Factory) και στο Fashion Revolution Greece.
Ορσαλία Παρθένη – Σχεδιάστρια Μόδας.

Παράλληλα, έχει συσταθεί και η Επιτροπή Νέων από fashion bloggers, σπουδαστές κινηματογράφου, μόδας και εικαστικών τεχνών.

Το AFFF δεν είναι απλά ένα Φεστιβάλ. Είναι ένα σημείο συνάντησης δημιουργών αλλά και ανθρώπων που αγαπούν τη Μόδα και τον Κινηματογράφο. Μείνετε συντονισμένοι στο www.athensfff.com και ανακαλύψτε το πρόγραμμα του πιο ευφάνταστου και δημιουργικού Φεστιβάλ της σαιζόν!

Info: Ημερομηνίες: 25,26,27 Φεβρουαρίου 2019
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»
Είσοδος: Ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.athensfff.com/
FB: www.facebook.com/athensfff/
Instagram:www.instagram.com/afffathensfashionfil
Youtube: Athens Fashion Film Festival