Κεφάλαιο «Σουτιέν»: Απαντάμε στις 14 πιο συχνές ερωτήσεις όλων των γυναικών

Από τον μυοσκελετικό πόνο έως τις προτιμήσεις της μόδας, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς για να μάθουμε αν οι γυναίκες πρέπει πραγματικά να φορούν σουτιέν.

Σοφία Δρούγκα 01 Απρ. 21
Κεφάλαιο «Σουτιέν»: Απαντάμε στις 14 πιο συχνές ερωτήσεις όλων των γυναικών

Μετά από ένα χρόνο εργασίας από τα τραπέζια της κουζίνας μας και τους καναπέδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε δει πολλές συζητήσεις (και αμέτρητα memes) σχετικά με την ύπαρξη μηδανινής αφορμής για να φορέσουμε σουτιέν.

Καθώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα αν καταφέρεις να βγείς όντως απο τις πιτζάμες σου το πρωί, πόσο μάλλον να βάλεις  σουτιέν για να πας να πετάξεις τα σκουπίδια.

Με εξαίρεση ίσως την περιστασιακό online meeting ή τη βιντεοκλήση με τους φίλους μας, πολλές από εμάς μπήκαμε στον πειρασμό να βγάλουμε εντελώς τα ρούχα μας και να υιοθετήσουμε το #freethenipple εξ ολοκλήρου, ειδικά καθώς οι πλάτη μας και η μέση μας πονάει απο το 10ωρο σκύψιμο πάνω από το laptop, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

σουτιέν

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Censuswide διαπίστωσε ότι από την έναρξη του lockdown, σχεδόν το 46% των γυναικών σταμάτησαν να φορούν το σουτιέν τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο όνομα της άνεσης ενώ από την άλλη σχεδόν δύο στις πέντε γυναίκες περνούν έως και τέσσερις ώρες την ημέρα σε δυσφορία λόγω των συγκεκριμένων εσωρούχων.

Δεν το γνψρίζω αλλά φαντάζομαι πως η σκέψη για το αν θα φορέσεις δαντελωτά εσώρουχα αυτή τη στιγμή, είναι αρκετά χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σου. Και, καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός τώρα που έχουμε ήδη μπει στην άνοιξη, πραγματικά δεν μπορούμε να ασχοληθούμε και με την ενόχληση του ιδρώτα και του ξεφλουδίσματος που πιθανότατα προκαλούν κάποιοι στηθόδεσμοι, ανεξάρτητα από το αν είμαστε σε lockdown ή οχι.

Γι ‘αυτό συμβουλευτήκαμε μια σειρά εμπειρογνωμόνων για να ανακαλύψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γενικότερης χρήσης του σουτιέν και να αναρωτηθούμε αν θα έπρεπε πραγματικά να κάνουμε ένα διάλειμμα ανάπαυσης στο στήθος μας επιλέγοντας να παραμείνουμε braless.

Ο ειδικός για την πλάτη

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες να αγοράσεις σουτιέν συμβουλευόμενη έναν ειδικό; Μάλλον θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού όταν τελειώσει το lockdown, καθώς οι μελέτες εκτιμούν ότι περισσότερο από το 80% των γυναικών φορούν λάθος μέγεθος σουτιέν. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, τα στατιστικά δείχνουν πως το 70% των γυναικών φορούν σουτιέν που είναι πολύ μικρά, ενώ το 10% φορούν σουτιέν που είναι πολύ μεγάλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οστεοπαθητικής, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη στήθους ή αντίστοιχα σουτιέν μπορούν να συνεισφέρουν σε αλλαγές στη στάση του σώματός σου, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μυοσκελετικό πόνο.

Ο Robin Lansman, οστεοπαθητικός και εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης για το Ινστιτούτο Οστεοπαθητικής απάντησε στις παρακάτω καίριες ερωτήσεις για να μάθουμε αν τελικά τα σουτιέν βοηθούν ή εμποδίζουν το στήθος μας:

Είναι μύθος τελικά πως το λάθος νούμερο σουτιέν μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη;

Εξαρτάται από τον τύπο σουτιέν που φοράτε (καθημερινό σουτιέν, αθλητικό σουτιέν κ.λπ.) και από σωματική σας διάπλαση. Υπάρχουν επίσης αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στην πλάτη μιας γυναίκας. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες είναι λιγότερο άνετες με το σχήμα του στήθος τους, οπότε μπορεί να τεντώνουν τους ώμους τους, γεγονός που θα έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι μύες της πλάτης επηρεάζουν τη στάση του σώματος. Όσον αφορά τον μυοσκελετικό πόνο και το στήθος των γυναικών, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του μεγέθους του στήθους αλλά παίζει ρόλο και το σουτιέν τους.

Μπορούμε να φοράμε αθλητικά σουτιέν όλη την ώρα αντί για κανονικά;

Οχι απαραίτητα. Οι αθλητικοί στηθόδεσμοι μπορούν συχνά να παρέχουν υπερβολική υποστήριξη και να αποτρέψουν τη σωστή λειτουργία του θώρακα, αποδυναμώντας έτσι τους μύες της πλάτης ενώ παράλληλα ασκούν υπερβολική πίεση στους συνδέσμους του μαστού. Ωστόσο, εάν αθλείστε τακτικά, είναι σημαντικό να έχετε κάποια υποστήριξη, διαφορετικά ελογχέυει και ο κίνδυνος βλάβης της εσωτερικής δομής του μαστού. Όταν δεν φοράτε σουτιέν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η πλάτη, οι μύες του λαιμού και ο τραπέζιος (ένας σημαντικός μυς στην πλάτη) θα πρέπει να “εργάζονται” πολύ σκληρότερα για να εξισορροπήσουν το βάρος σας.

Ο Lansman συμπληρώνει πως είναι υετικό να έχουμε ποικιλία στα σουτιέν που επιλέγουμε να φοράμε. «Θα πρέπει να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε και ποιες δραστηριότητες κάνετε που ενδέχεται να απαιτούν δομική υποστήριξη περισσότερο από άλλες. Το κλειδί για να φοράτε ή να μην φοράτε σουτιέν είναι να ενθαρρύνετε το σώμα να μάθει πώς να λειτουργεί. Δηλαδή, το σουτιέν δεν πρέπει μόνο να σε στηρίζει σφιχτά ως μια γρήγορη λύση για τον πόνο στην πλάτη αλλά να βοηθά συνολικά και στη σωστή στάση του σώματος.»

σουτιέν

Τα σουτιέν είναι καθαρά θέμα αισθητικής; 

Καθόλου. Η κύρια λειτουργία του σουτιέν είναι να στηρίζει το βάρος και τη δομή του μαστού. Ωστόσο, οι γυναίκες συχνά έχουν μεγάλη ένταση και δυσκαμψία στο σημείο που βρίσκεται το λουράκι του σουτιέν. Τα στενά σουτιέν μπορούν επίσης να επηρεάσουν σοβαρά το θώρακα, καθώς και να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη και τον αυχένα.

Εάν οι τιράντες του στηθόδεσμου είναι χαλαροί και το κούμπωμα είναι σφιχτό, θα έχει ως αποτέλεσμα κακή ισορροπία. Οι άνθρωποι συχνά βασίζονται στο λάθος κομμάτι του σουτιέν – το πίσω δέσιμο- χωρίς να σκέφτονται την ανυψωτική υποστήριξη. Για παράδειγμα, εάν φοράτε ένα σουτιέν με μπανέλα χωρίς τιράντες, αυτομάτως καθίσταται σχεδόν άχρηστο.

Σε συνδυασμό με τακτικά ραντεβούη με έναν ειδικό σχετικά με την επιλογή ενός σουτιέν, οι γυναίκες που πάσχουν από πόνο στην πλάτη θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτούν έναν οστεοπαθητικό για το πώς και πότε να το χρησιμοποιούν, για τις επιπτώσεις του εργασιακού και οικιακού τους περιβάλλοντος και τέλος να λάβουν μια λίστα ασκήσεων για να βοηθήσουν την εύρυθμη κινητικότητά τους. Τα σουτιέν βοηθούν τους μύες και τη σπονδυλική στήλη να φτάσουν σε καλύτερη θέση, αλλά δεν είναι μια λύση που βελτιώνει απαραίτητα τη στάση του σώματος.

Εαν μια γυναίκα επιλέξει να απαλλαχθεί από το σουτιέν, τι πρέπει να κάνει για να ενισχύσει τις μυικές ομάδες που χρειάζεται για να αποφύγει τον πόνο στην πλάτη; 

Οι διατάσεις και η ενεργοποίηση των μυών και όχι η ενδυνάμωσή τους είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας ισχυρής μυϊκής ομαδοποίησης. Οι ασκήσεις αναπνοής με βάση το πάτωμα που δεν ταλαιπωρούν σε τίποτα τη στάση του σώματος θα βοηθήσουν, καθώς και τη χρήση λάστιχων αντίστασης που ενεργοποιούν τους μυς χωρίς να τους υπερφορτώνουν.

Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και η εφαρμογή θερμότητας τοπικά η οποία βοηθά στην τόνωση της ροής του αίματος στους ορθοστατικούς μύες, καθώς και η αλλαγή μαξιλαριών. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν οστεοπαθητικό ή έναν γιατρό για περισσότερες πληροφορίες που θα καλύψουν τις δικές σας ανάγκες.

Η ειδικός στα σουτιέν

Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε στο σώμα μας όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη, ενώ εργαζόμαστε από το σπίτι, είτε αυτό γίνεται μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων γιόγκα για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη είτε φορώντας ένα σουτιέν για να στηρίζει το στήθος μας. Η ειδικός στα θέματα των στηθόδεσμων και commonication manager στο Empreinte Carole Remy, δίνει τις συμβουλές τις σχετικά με το θέμα “Σουτιέν στο σπίτι”.

Πρέπει να φοράμε σουτιέν όσο βρισκόμαστε στο σπίτι; 

Είναι σημαντικό να φροντίζετε την αυτοεκτίμησή σας όσο το δυνατόν περισσότερο, ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε από το σπίτι ή όχι.

Το να φοράτε σουτιέν δεν είναι απαραίτητο μόνο όταν είστε αθλητικά ενεργή και εν κινήσει. Η πλήρης υποστήριξη του μαστού παρέχει άνεση, πάνω απ ‘όλα, αλλά επίσης επιτρέπει την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη. Ακόμα και όταν κάνετε τη συνιστώμενη άσκηση των 30 λεπτών κάθε μέρα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν περπατάμε το στήθος μας κινείται 3 έως 4 cm και ακόμη περισσότερο όταν κάνετε μια αθλητική δραστηριότητα.

σουτιέν

Είναι το lockdown μια καλή στιγμή για να απαλλαχθούμε απο τα σουτιέν;

Το στήθος μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από ένα κιλό όταν είστε μέγεθος D ή παραπάνω. Η πίεση σε όλο το σώμα είναι τεράστια, ειδικά για την πλάτη. Θυμηθείτε ότι τα στήθη αποτελούνται από λιπώδεις, αδένες ιστούς, και μόνο το δέρμα και οι σύνδεσμοι τα υποστηρίζουν.

Εάν αισθάνεστε άβολα στο σουτιέν σας, πιθανότατα το πρόβλημα έγκειται στο ίδιο το σουτιέν. Ίσως δεν φοράτε το σωστό μέγεθος ή η ποιότητα του σουτιέν σας δεν είναι αρκετά καλή ώστε να παρέχει όλη την υποστήριξη και την άνεση που χρειάζεστε.

Όταν φοράτε ένα καλά τοποθετημένο και σουτιέν με τη σωστή υφή, θα πρέπει να αισθάνεστε πιο ελαφριά και σχεδόν να ξεχνάτε ότι το φοράτε. Ενώ πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι τιράντες είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ενός σουτιέν για υποστήριξη, είναι στην πραγματικότητα το πίσω κούμπωμα.

Εάν θέλετε μπορείτε να απαλλαχθείτε απο το καθημερινό σουτιέν σαςί, ωστόσο, η Remy συνιστά να επιλέξετε έναν αθλητικό στηθόδεσμο ή – ιδανικά να δοκιμάσετε ένα σουτιέν χωρίς μπανέλα. «Προτείνω να επιλέξετε ένα σουτιέν χωρίς ραφές (bralette) ή ακόμη και μπλουζάκια που είναι πραγματικά άνετα.»

Τι συμβουλή δίνετε στις γυναίκες που έχουν ξεφορτωθεί εντελώς το σουτιέν στο lockdown;

Το να φοράτε σουτιέν ή όχι είναι προσωπική επιλογή. Για εκείνες που δεν αισθάνονται την ανάγκη, εξαρτάται ξεκάθαρα απο τους ίδιες. Από την άλλη πλευρά, εάν ορισμένες γυναίκες αναζητούν υποστήριξη ή αισθάνονται δυσφορία λόγω του βάρους του στήθους τους, συνιστάται να συμβουλευτούν κάπιον ειδικό. Η καθοδήγηση από κάποιον μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να βρείτε το σωστό σχήμα και το σωστό μέγεθος στηθόδεσμου για την σωστή κάλυψη των αναγκών σας.

σουτιέν

Η ειδικός στο styling

Όσον αφορά την αγορά σουτιέν, πολλές φορές δυστυχώς κατανείμουμε τα έξοδά μας σε άλλες “όχι και τόσο σημαντικές αγορές” αντί να αγοράσουμε ένα υποσηρικτικό ποιοτικό -και πιθανότατα ακριβότερο από το μέσο όρο- στηθόδεσμο.

Ωστόσο, η ειδικός στο στιλ εσώρουχων της Rigby & Peller, Josie Fellows, είναι εδώ για να εξηγήσει γιατί η αγορά νέων σουτιέν θα πρέπει να θεωρείται εξίσου απαραίτητη με την επίσκεψη στον οδοντίατρο και όχι μόνο ένα ακόμη γρήγορο shopping therapy:

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από τη χρήση του σουτιέν;

Εάν ένα στηθόδεσμο ταιριάζει σωστά και είναι σταθερό, το βάρος του στήθους θα κατανέμεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι κύριες μυϊκές ομάδες στην πλάτη, το λαιμό και τους ώμους δεν θα βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναπνοή μπορεί επίσης να γίνει ευκολότερη καθώς ένα σωστά τοποθετημένο σουτιέν μπορεί να ελευθερώσει την προτομή από το θώρακα. Επιπλέον, υπάρχει και το προφανές πλεονέκτημα πως ένα καλά τοποθετημένο σουτιέν είναι καλό τόσο για την  αυτοεκτίμηση αλλά και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας.

Ποια στοιχεία καθιστούν ένα σουτιέν “σωστό” για μια γυναίκα;

Υπάρχουν 6 βήματα για την εξασφάλιση ενός καλού σουτιέν:

  1. Το κούμπωμα (κάτω μέρος που αγκαλιάζει την πλάτη)-  το 80 % της υποστήριξης προέρχεται από την πίσω ζώνη, επομένως αυτό πρέπει να το αισθάνεσαι σταθερό και όχι σφικτό.
  2. Μπανέλα – κατά την τοποθέτηση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σύρματα βρίσκονται μακριά από τον ιστό του μαστού και στέκονται ήπια στο θώρακα.
  3. Μέγεθος cups- θέλουμε τα “κύπελλα” να περικλείουν ολόκληρη την προτομή, διασφαλίζοντας ότι δεν εξέχει ΄το στήθος ή παρατηρούμε  κενό.
  4. Τιρλαντες – μόνο το 10% της στήριξης ενός σουτιέν προέρχεται από τις τιράντες . Οι τιράντες δεν είναι εκεί για να κρατήσουν το βάρος- αυτή είναι η δουλειά του κατω μέρους που αγκαιάζει την πλάτη. Πρέπει να κάθονται άνετα στους ώμους σας, να μην σας σημαδεύουν αλλά και να μην γλιστρούν. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να μπορείτε να χωράτε άνετα δύο δάχτυλα κάτω από κάθε τιράντα.
  5. Η γέφυρα του σουτιέν (το κεντρικό μπροστινό μέρος) πρέπει ιδανικά να είναι επίπεδη πάνω στο σώμα.
  6. Η αίσθηση – το να είναι άνετο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Εάν αισθάνεστε άβολα σε ένα σουτιέν, κατα πάσα πιθανότητα δεν πρέπει να το φορέσετε. Επομένως, ένα διαφορετικό στυλ ή σχήμα μπορεί να είναι καλύτερο.

σουτιέν

 

Είναι τα bralette καλύτερα σχετικά με τη δομή και την υποστήριξη που προσφέρουν;

Για μια πιο juicy γυναίκα, το bralette μπορεί να μην παρέχει αρκετή υποστήριξη και θα ωφεληθεί σίγουρα περισσότερο από τη χρήση ενός ποιοτικού σουτιέν με μπανέλα. Για μικρότερα στήθη, τα bralette αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ντουλάπα εσωρούχων, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές που θα έδιναν καλύτερη υποστήριξη και δομή.

Αν όντως ακολουθήσουμε το braless movement, υπάρχει φόβος να χαλαρώσει το στήθος μας;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χαλάρωση του μαστού προκαλείται από τη μη χρήση σουτιέν. Αντ ‘αυτού, υπάρχουν πολλοί βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα χαλάρωσης του μαστού. Σας προτείνουμε, ωστόσο, να φοράτε αθλητικό σουτιέν κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στους συνδέσμους στο στήθος σας.

σουτιέν

Μπορεί το σουτιέν με μπανέλα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη υγεία μας;

Το πιο σημαντικό πράγμα όταν φοράτε σουτιέν με μπανέλα είναι το σύρμα να κάθεται πίσω από τον ιστό του μαστού καιποτέ πάνω του. Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγξετε είναι να πιέσετε απαλά το σύρμα σας – εάν το καλώδιο αναπηδήσει, αυτό είναι ένδειξη ότι κάθεται στον ιστό, όχι στα πλευρά. Τα εύκαμπτα σύρματα και οι μπανέλες που έχουν επαρκές ύφασμα ως περίβλημα γύρω τους, θα  σας προσδώσουν σίγουρα περισσότερη άνεση.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σουτιέν μας και να αγοράζουμε καινούρια;

Πλύνετε στο χέρι τα εσώρουχα σας, κατά προτίμηση μετά από δύο ή τρεις χρήσεις. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε ένα ειδικό σουτιέν τουλάχιστον κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθείτε ότι οι στηθόδεσμοί σας εξακολουθούν να ταιριάζουν όπως θα έπρεπε. Εάν φοράτε ένα σουτιέν κάθε μέρα, η “ζωή” του σουτιέν θα είναι περίπου τρεις μήνες, αλλά εάν αυτό το σουτιέν φοριέται σε περιστροφή με άλλα, θα αυξηθεί η “μακροζωία” του.

Υπάρχουν κάποια υφάσματα που είναι καλύτερα και υποαλλεργικά για την καλύτερη προστασία του δέρματός μας από ερεθισμούς;

Αναλόγως με τον τύπο του δέρματός μας, όλοι αντιδρούμε διαφορετικά σε διαφορετικά υφάσματα. Ορισμένοι πελάτες δεν μπορούν να φορούν δαντέλα και προτιμούν κατά βάση βαμβακερές επιλογές. Αφότου συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας σχετικά με το τι ύφασμα ταιριάζει στο δικό σας τύπο δέρματος, αγοράστε ένα νέο σουτιέν με βάση το υλικό που σας συστήνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT