Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τα sports bras μας μετά από 25 πλύσεις; #ELLERUN

Όσο πιο πολυφορεμένο είναι το αθλητικό σουτιέν σου, τόσο πιο άνετο γίνεται, γι' αυτό συνεχίζεις να το φοράς παρόλου και έχει σταματήσει να σε υποστηρίζει.

22 Ιουλ. 22
Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τα sports bras μας μετά από 25 πλύσεις; #ELLERUN

Αν είσαι σαν κι εμάς, θα έχεις δεκάδες αθλητικά σουτιέν αλλά ευλαβικά θα φοράς μόνο μερικά από αυτά. Όσο περισσότερο τα φοράς, τόσο καλύτερα φαίνεται να σου ταιριάζουν… άρα όσο περισσότερο τα φοράς και τα πλένεις. Τα αγαπημένα μας sports bras περνούν από το πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αν τα έχουμε στην κατοχή μας για περίπου ένα χρόνο, τότε έχουν πλυθεί σχεδόν 52 φορές. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι σε αυτό το σημείο είναι βασικά άχρηστα.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα αθλητικά σουτιέν γίνονται πιο άνετα με κάθε πλύσιμο, η υποστήριξη που προσφέρουν μειώνεται γρήγορα. Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από 22 γυναίκες να τρέξουν με αθλητικά σουτιέν Lululemon Enlite πριν και μετά το πλύσιμο. Αξίζει να πούμε ότι το σουτιέν Enlite επιλέχθηκε επειδή είχε υψηλή βαθμολογία από το Runner’s World εκείνη την εποχή. Αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αφού είχαν πλυθεί 25 φορές, η κίνηση του μαστού αυξήθηκε κατά 20% και μάλιστα αυτό αυξήθηκε στο 32% όταν οι συμμετέχουσες φορούσαν πιο τακτικά τα σουτιέν κατά την περίοδο της δοκιμής.

bra

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι οι δρομείς αναγνώρισαν ότι τα σουτιέν προσέφεραν μείωση της στήριξης με κάθε πλύση, αλλά όχι αλλαγή στην άνεση. Και είναι αυτό το σταθερά αντιληπτό επίπεδο άνεσης που οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι «οι γυναίκες μπορούν να φορούν το ίδιο αθλητικό σουτιέν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά την απώλεια στήριξης». Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την υποκειμενική και αντικειμενική απόδοση των αθλητικού σουτιέν μετά το πλύσιμο. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε πειστικές αποδείξεις ότι το πλύσιμο έχει τέτοια επίδραση στην ανθεκτικότητα των sports bras.

Με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα για την υγεία του μαστού και το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, δόθηκαν σε κάθε άτομο τρία πανομοιότυπα αθλητικά σουτιέν και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την άνεση, την εφαρμογή και την αισθητική του καθενός πριν από την άσκηση. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν το συνηθισμένο πρόγραμμα γυμναστικής του φορώντας το πολυφορεμένο/πλυμένο σουτιέν τους. Μετά από 25 πλύσεις, τους ζητήθηκε να επαναβαθμολογήσουν. Μετά από τόσες πολλές πλύσεις, τα σουτιέν βρέθηκαν να είναι λιγότερο υποστηρικτικά, κάτι που επιδεινώνεται από την τακτική χρήση. Και παρόλο που οι γυναίκες αναγνώρισαν αυτό το γεγονός, εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν να τα φορούν επειδή η συνεχής χρήση κάνει τα σουτιέν (παπούτσια, τζιν, σχεδόν οποιοδήποτε ρούχο) πιο άνετα.

bra

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια για να πετάξεις ή να ανακυκλώσεις το παλιό αθλητικό σου σουτιέν. Γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο και το άλμα με λιγότερο υποστηρικτικά σουτιέν μπορεί να προκαλέσουν πραγματική βλάβη στον ιστό του μαστού μας, και ενώ λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αντικαταστήσουν το bra τους κάθε μήνα περίπου, αξίζει πραγματικά να προσπαθήσεις να έχεις μια σειρά από αθλητικά σουτιέν που θα μπορείς να αφήσεις στην άκρη όταν κάνουν τον κύκλο τους. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Biomechanics, προτείνει να στοχεύεις στο να αντικαθιστάς το αθλητικό σουτιέν σου κάθε τρεις έως έξι μήνες. Εάν τρέχεις τακτικά, σκέψου το sports bra σου όπως τα αθλητικά σου παπούτσια. Μόλις προπονηθείς και ολοκληρώσεις έναν ημιμαραθώνιο, για παράδειγμα, θα πρέπει πιθανώς να αρχίσεις να σκέφτεσαι να αποσύρεις τα παπούτσια σου. Το ίδιο συμβαίνει και με το σουτιέν σου.

Τι να κάνεις με τα παλιά αθλητικά σου σουτιέν;

Ανακύκλωσε τα!

Εάν το σουτιέν σου είναι, εκ πρώτης όψεως, σε καλή κατάσταση, αλλά όχι τόσο υποστηρικτικό όσο χρειάζεσαι για αθλήματα υψηλής απόδοσης, τότε μπορείς να δοκιμάσεις να το ανακυκλώσεις. Στην Αττική υπάρχουν πολλοί κάδοι ανακύκλωσης ρούχων σε διάφορα σημεία.

Φύλαξε τα για τις low-impact ημέρες

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αποσύρεις τα αθλητικά σουτιέν σου μόνο και μόνο επειδή δεν είναι πλέον ανθεκτικά στο τρέξιμο. Μπορείς να διατηρήσεις τα πιο χαλαρά σουτιέν σου για τις μέρες του καναπέ και τις ώρες που θέλεις απλώς να φορέσεις ένα άνετο crop top, αλλά δεν ασχολείσαι με κάποια έντονη δραστηριότητα.

Cover photo: Christian Vierig/Getty Images

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: