Οι Chanel bags πάντα αποτελούν επένδυση. Γιατί όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή να αγοράσεις μία;

Οι τσάντες Chanel ήταν πάντα πολυπόθητες και αγαπημένες από όλους τους fashionistas. Τώρα όμως μία τσάντα με τη διάσημη αυτή υπογραφή είναι πιο πολύτιμη από ποτέ.

ELLE Team 02 Ιουν. 22
Οι Chanel bags πάντα αποτελούν επένδυση. Γιατί όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή να αγοράσεις μία;

Υπάρχουν λίγα brands που συναγωνίζονται τη Chanel όταν πρόκειται για μία handbag- επένδυση. Οι κλασικές flap bags δεν είναι απλώς ένα διαχρονικό staple της γκαρνταρόμπας, αλλά η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όταν αποφασίσεις να αγοράσεις μία, πώς θα ξέρεις ποια είναι η σωστή για εσένα; Από την υψηλή τιμή μέχρι τον τεράστιο αριθμό των διαθέσιμων τσαντών Chanel, η απόφαση μπορεί να είναι τόσο αποθαρρυντική που θα έκανε ακόμη και τις τρίχες της Choupette να σηκωθούν. Και καθώς ο γαλλικός οίκος μόδας κυκλοφορεί νέες εκδοχές των κλασικών σχεδίων του, αλλά και μοναδικά καινούργια κομμάτια, εμείς θέλουμε ακόμη περισσότερο να αποκτήσουμε μία.

Φυσικά, οι περισσότεροι πιθανότατα θα έλεγαν ότι θα ήθελαν να αγοράσουν την κλασική τσάντα Chanel 2.55. Το εμβληματικό κομμάτι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από την ίδια την Gabrielle «Coco» Chanel όταν βαρέθηκε να κρατά την τσάντα της στην αγκαλιά της. Για να ελευθερωθεί, αποφάσισε να δανειστεί την ιδέα των λουριών, που είχε δει στην τσάντα ενός στρατιώτη. Όπως και ότιδήποτε άλλο δημιούργησε η Chanel, ήταν μια επαναστατική οπτική του item, καθώς όλες οι γυναικείες τσάντες μέχρι εκείνη τη στιγμή μεταφέρονταν. Η τσάντα 2.55 κυκλοφόρησε το 1955, εξ ου και το όνομα. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι τη δεκαετία του ’80, όταν ο Karl Lagerfeld ανέλαβε το τιμόνι του οίκου, που εισήχθησαν το double-C κλείδωμα.

«Οι τσάντες Chanel, ιδιαίτερα οι κλασικές flap bags, είναι ένα αληθινό συλλεκτικό κομμάτι καθώς κυκλοφορούν σε μια τόσο όμορφη ποικιλία υφασμάτων, μεγεθών και χρωμάτων», λέει η Rachel Ingram, all-round style εμπειρογνώμονας και αρχισυντάκτρια στην εξατομικευμένη υπηρεσία πολυτελών αγορών Threads Styling. «Εποχιακά βλέπουμε τις τάσεις και τη ζήτηση για συγκεκριμένα χρώματα και στυλ να αλλάζουν—για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, οι πελάτες μας συνεχίζουν να ζητούν τσάντες Chanel αλλα΄προτιμούν το έντονο πράσινο χρώμα. Τούτου λεχθέντος, οποιαδήποτε επένδυση σε τσάντες Chanel αξίζει τον κόπο, καθώς δεν χάνουν ποτέ την αξία τους». συνεχίζει.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι έχουν ζήτηση, ακόμη και με την πρόσφατη αύξηση των τιμών, αλλά πώς μοιάζει στην πραγματικότητα η τρέχουσα αγορά τσαντών Chanel; Για περαιτέρω βοήθεια σχετικά με αυτό, ζητήσαμε από την εμπειρογνώμονα μόδας και τσαντών της Fashionphile, Sarah Davis, να μας δανείσει την τεχνογνωσία της για την αγορά της εμβληματικής τσάντας. Ακολουθεί λοιπόν, ο απόλυτος οδηγό για την αγορά μιας τσάντας Chanel.

Μάθε ποια δημοφιλή στυλ θα αυξηθούν σε αξία με την πάροδο του χρόνου

«Οι μεσαίες ή jumbo flap τσάντες Chanel που πουλούσαν το 2000 εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά hot σήμερα», λέει η Davis. «Όσον αφορά τα άλλα στυλ τσάντας Chanel που έχουν διαχρονική αξία, θα έλεγα ότι η μεσαία Chanel Boy Bag είναι ένα από πιο δημοφιλή design λόγω της ευελιξίας της», προσθέτει.

«Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι η τσάντα σας θα συνεχίσει να αποκτά αξία με την πάροδο του χρόνου, τηρήστε τα βασικά. Επιλέξτε μια κλασική μαύρη flap τσάντα Chanel από δέρμα αρνιού ή χαβιαριού. Το τρελό είναι ότι η Chanel συνεχίζει να ανεβάζει τη λιανική τιμή σε αυτά τα στυλ κάθε ένα ή δύο χρόνια. Έτσι, αν αγοράσατε τη jumbo flap σας το 2006, σας κόστισε 1.641 €. Αν αγοράζατε την ίδια τσάντα το 2015, θα σας κόστιζε 5.029 € και σήμερα, το 2022, το στυλ ανέρχεται στα 8.130 €! Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσατε την τσάντα σας το 2006 και αποφασίσετε να την πουλήσετε σήμερα, μπορείτε ενδεχομένως να κερδίσετε έως και 5.866 € περισσότερα από όσα πληρώσατε για αυτήν. Για να πω την αλήθεια, αυτή είναι μια τάση που μπορώ να δω μόνο να συνεχίζεται, οπότε αν κρατάτε μια τσάντα Chanel για αρκετό καιρό (10+ χρόνια), θα έχετε κάποια πραγματική αξία κλειδωμένη μέσα σε αυτήν την τσάντα», εξηγεί η Davis.

Chanel

Μαύρη κλασική handbag, Chanel

Εντόπισε ένα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα που λατρεύω σχετικά με τη Chanel, τα πραγματικά cool, συλλεκτικά και εξαιρετικά περιορισμένα κομμάτια», λέει η Davis. «Αν σας ενδιαφέρει η αξία μεταπώλησης, πρέπει να αναζητήσετε τέτοιου είδους ξεχωριστά κομμάτια γιατι συνήθως πιάνουν υψηλότερη τιμή. Μερικά από τα αγαπημένα μου είναι τα minaudière clutch, όπως ο δίσκος βινυλίου minaudière, η κασέτα και η ράβδος χρυσού. Η S/S 04 cassette tape bag πωλήθηκε για 1.463 €. Η Fashionphile έλαβε κάποτε μια που ήταν ένας μικροσκοπικό see-through clutch. Δεν είχαμε δει ποτέ να πωλείται πριν και καταλήξαμε να την καταθέσουμε για 8.230 €. Πουλήθηκε σε 30 λεπτά», σημειώνει η Davis. Σήμερα, την τιμητική της έχει η Chanel τσάντα σε σχήμε καρδιάς.

Chanel

Coral Pink τσάντα σε σχήμα καρδιάς, Chanel

Βρες ποιο υλικό σου ταιριάζει καλύτερα

«Μερικές φορές οι πολλές φιοριτούρες σε μια τσάντα κάνουν πιο δύσκολο το να μεταπωληθεί», συμβουλεύει η Davis. «Όλες οι χάντρες και το tweed φαίνονται καταπληκτικά (και μου αρέσει να κουβαλάω μια τσάντα που δεν έχει κανένας άλλος), αλλά αν σας ενδιαφέρει η μεταπώληση, όλες αυτές οι επιπλέον διακοσμητικές λεπτομέρειες δεν βοηθούν. Μείνετε με στυλ που έχουν τον παραδοσιακό ιμάντα αλυσίδας και ένα ορατό λογότυπο και θα είστε εντάξει. Το vintage hardware κατασκευαζόταν με κράμα χρυσού 24 καρατίων. Μπορείς να καταλάβεις αυτές τις τσάντες από το μικρό χαρακτηριστικό που είναι ανάγλυφο στα διασταυρούμενα CC», εξηγεί η ειδικός.

Chanel

Λευκή τσάντα πουγκί, Chanel

Μάθε τα red flags των απομιμήσεων

«Εάν δεν είστε ειδικός στην αυθεντικοποίηση μίας Chanel, θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να αγοράσετε από έναν αξιόπιστο πωλητή», τονίζει η Davis. «Υπάρχουν πολλά είδη επιχειρήσεων που είναι εντάξε, αλλά έχουν μια «no returns» πολιτική και έναν μόνο ελεγκτή αυθεντικότητας. Το «no returns» είναι ένα red flag. Ορισμένες από τις απομιμήσεις υψηλής ποιότητας έχουν ακόμη και αριθμούς εγγραφής, ολογράμματα, κάρτες, έρχονται με αποδείξεις και είναι κατασκευασμένες από ποιοτικό δέρμα και καλά υλικά. Μην ξεγελιέστε μόνο και μόνο επειδή μια τσάντα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρονική υπηρεσία ελέγχου ταυτότητας», καταλήγει.

Cover photo: Edward Berthelot/Getty Images

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: