Πώς να καθαρίσεις σωστά τα κοσμήματα σου για να λάμπουν σαν καινούργια;

Υπάρχει λύση για κάθε πρόβλημα, ακόμα και για τα κοσμήματα που έχουν φθαρεί.

Elle 24 Οκτ. 21
Πώς να καθαρίσεις σωστά τα κοσμήματα σου για να λάμπουν σαν καινούργια;

Είναι η κοσμηματοθήκη σου γεμάτη με δαχτυλίδια που έχουν μαυρίσει και πράσινα κολιέ; Λοιπόν, ευτυχώς, κάθε κόσμημα μπορεί να καθαριστεί, να γυαλιστεί και να πάρει πίσω τη χαμένη του λάμψη, μοιάζοντας σαν καινούργιο. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα πράγματά μας και ειδικά τα κοσμήματα μας καθώς συνήθως κουβαλούν πολλές αναμνήσεις.

Πώς να καθαρίσεις τα ασημένια κοσμήματα

Μια απλή μέθοδος για να κάνεις τα ασημένια κοσμήματά σου να λάμψουν είναι να δημιουργήσεις ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας. Θα χρειαστείς 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, 1 λίτρο νερό και 100 ml λευκό ξύδι. Στη συνέχεια επέλεξε τα κοσμήματα που θέλεις να καθαρίσεις. Τύλιξε αλουμινόχαρτο γύρω από ένα κεραμικό ή γυάλινο μπολ και τοποθετήστε ένα κόσμημα μέσα. Πρόσθεσε βραστό νερό στο μπολ, έπειτα το ξύδι και μετά τη μαγειρική σόδα. Άφησε το για πέντε λεπτά και χρησιμοποίησε ένα τσιμπιδάκι για να ελέγξεις αν έχουν αφαιρεθεί όλα τα αμαυρωμένα μέρη. Τέλος, αφαίρεσαι τα κοσμήματα πάλι με το τσιμπιδάκι. Αν είναι δύσκολο να φτάσετε στις γωνιές  όπου έχει συσσωρευτεί βρωμιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα στο νερό για να καθαρίσετε κάθε βρωμιά.

κοσμήματα

Πώς να καθαρίσεις τα χρυσά κοσμήματα

Τα χρυσά κοσμήματα δεν τείνουν να μαυρίζουν όσο το ασήμι. Ωστόσο, μπορεί να χάσουν τη γυαλάδα τους και τα επιχρυσωμένα κομμάτια μπορεί να ξαναγίνουν ασημί αν φορεθούν πολύ. Καθώς τα κομμάτια χρυσού είναι πιο ευαίσθητα, απλώς μούλιασε τα σε βραστό νερό και πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα ουδέτερου απορρυπαντικού. Μουλιάζετε τα χρυσά κοσμήματα για μικρό χρονικό διάστημα, πέντε λεπτά είναι αρκετά. Εάν είναι επιχρυσωμένα και έχουν αρχίσει να γίνονται ασημένια, καλύτερα να το πας σε έναν επαγγελματία για να το ξαναεπιμεταλλώσει.

Πώς να καθαρίσεις τις πολύτιμες πέτρες

Εάν τα κοσμήματά σου έχουν πολύτιμους λίθους, μπορείς να τα καθαρίσεις χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους. Ωστόσο, ορισμένοι μαλακοί πολύτιμοι λίθοι, όπως το ζαφείρι, ο αμέθυστος και το λάπις λαζούλι, μπορεί να καταστραφούν εάν το νερό είναι πολύ ζεστό ή αν μουλιάσουν για πολύ ώρα. Οπότε μούλιασε τα για όχι περισσότερο από πέντε λεπτά σε ζεστό και όχι βραστό νερό.

κοσμήματα

Πώς να καθαρίσεις τα κοσμήματα από ορείχαλκο και χαλκό

Ο χαλκός και ο ορείχαλκος μαυρίζουν πολύ εύκολα και είναι πιο πιθανό να γίνουν πράσινα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πλένεις αυτού του είδους τα κοσμήματα με ζεστό νερό και ένα ουδέτερο σαπούνι.

Πώς να φροντίσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα κοσμήματά σου

Ακριβώς όπως τα ρούχα σου, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις για να φροντίσεις τα κοσμήματά σου τόσο περισσότερο καιρό θα μπορείς να το απολαύσεις. Και όσον αφορά τη φροντίδα των κοσμημάτων, υπάρχουν μερικοί χρυσοί κανόνες:

Κρατήστε τα μακριά από χημικά. Τα χημικά είναι ο χειρότερος εχθρός των κοσμημάτων. Έτσι, αν κολυμπάς σε χλωριωμένο νερό, πλένεις πιάτα, κάνεις ντους ή φοράς άρωμα, είναι πολύ σημαντικό να βγάλεος τα κοσμήματά σου πριν.

Αποθήκευσε τα προσεκτικά. Τα κοσμήματα μπορούν να μαυρίσουν ακόμα κι αν δεν τα φοράς. Στα κοσμήματα αρέσει να είναι ζεστά, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα φοράς όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι επίσης σημαντικό να τα αποθηκεύεις σωστά. Κράτησε τα κοσμήματά σου σε ένα κουτί με διαχωριστικά ή σε ξεχωριστές πουγκάκια. Αν βάλεις όλα τα κομμάτια μαζί σε ένα κουτί ή μπολ, θα αρχίσουν να μαυρίζουν γιατί πρέπει να μπορούν να αναπνέουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: